Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει σήμερα βιβλίο προσφορών για έκδοση ομολόγου Tier II

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει σήμερα βιβλίο προσφορών για έκδοση ομολόγου Tier II
Βιβλίο προσφορών για την έκδοση νέου ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier II σε αντικατάσταση παλαιότερου, ύψους 400 εκατ. ευρώ, ανοίγει σήμερα η Εθνική Τράπεζα.

Βιβλίο προσφορών για την έκδοση νέου ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier II σε αντικατάσταση παλαιότερου, ύψους 400 εκατ. ευρώ, ανοίγει σήμερα η Εθνική Τράπεζα. Χθες η Τράπεζα ανακοίνωσε στους ομολογιούχους που κατέχουν τα προηγούμενα ομόλογα και λήγουν το 2029, ότι δέχεται την πρόωρη εξόφλησή τους έναντι μετρητών (προαιρετική πρόταση εξαγοράς) και ταυτόχρονα ότι προτίθεται να εκδώσει νέο ομόλογο Tier II.

Η έκδοση του νέου ομολόγου Tier II θα γίνει υπό το πρόγραμμα έκδοσης ομολογιών Global Medium Term Note Programme συνολικού ποσού 5 δισ. ευρώ της Τράπεζας, ενώ οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Οι Commerzbank Aktiengesellschaft, Goldman Sachs Bank Europe SE, Intesa Sanpaolo S.p.A, J.P. Morgan SE, Morgan Stanley Europe SE και Natixis είναι οι Διαχειριστές της Πρότασης Εξαγοράς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insider.gr, το υφιστάμενο ομόλογο της ΕΤΕ για το οποίο η Τράπεζα προχώρησε σε προαιρετική πρόταση εξαγοράς, έχει δυνατότητα ανάκλησης στην πενταετία, δηλ. τον Ιούλιο. Οι επενδυτές που αποδέχτηκαν την πρόταση της ΕΤΕ και έδωσαν τις ομολογίες τους έναντι μετρητών, έχουν δικαίωμα προτεραιότητας στη συμμετοχή τους (όχι αναγκαστική) στη σημερινή νέα έκδοση. Οι επενδυτές που δεν αποδέχτηκαν την πρόταση εξαγοράς, μπορούν να περιμένουν τον Ιούλιο, αναλαμβάνοντας το ρίσκο των επιτοκίων για την ανανέωση της επένδυσής τους.

Σημειώνεται ότι η νέα έκδοση δεν θα είναι απαραίτητα ισόποση των 400 εκατ. ευρώ, καθώς το ύψος της θα καθορίσει και η όρεξη των επενδυτών.

Η «ανταλλαγή» ομολόγων που πραγματοποιεί η Εθνική είναι η πρώτη συναλλαγή από ελληνική τράπεζα, τουλάχιστον σε ομόλογο Tier II. Για την ΕTE, το όφελος της ανταλλαγής έγκειται στο ότι θα αναχρηματοδοτηθεί με χαμηλότερο επιτόκιο, στο πλαίσιο της άντλησης ρευστότητας για την κάλυψη των αναγκών MREL, και επίσης μειώνει το κόστος της από το να είχε δύο εκδόσεις να τρέχουν παράλληλα στην αγορά. Επιπλέον, η συνεισφορά των ομολόγων αυτού του είδους στα κεφάλαια της Τράπεζας μειώνεται από τα τέλη του πέμπτου έτους (δυνατότητα ανάκλησης) μέχρι τη λήξη (10 έτη) τους κατά 20% ετησίως.

Ωφελημένοι από την ανταλλαγή είναι και οι ομολογιούχοι γιατί κλειδώνουν νωρίτερα ένα επιτόκιο στην ανανέωση της επένδυσής τους, το οποίο είναι χαμηλότερο μεν από το προηγούμενο, αλλά υψηλότερο από το μελλοντικό (δεδομένης της προοπτικής μείωσης των επιτοκίων). Εν προκειμένω, το προηγούμενο ομόλογο που «αντάλλαξε» η ΕΤΕ είχε κουπόνι 8,25%. Η νέα έκδοση αναμένεται σε τιμές αγοράς, δηλαδή γύρω στο 6,15% - 6,25%. Η νέα έκδοση θα έχει διάρκεια 10 χρόνια και ¼ και δικαίωμα ανάκλησης στα 5 χρόνια και ¼.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ: Ξεκινά πρόταση εξαγοράς για ομολογίες 400 εκατ. ευρώ μειωμένης εξασφάλισης

gazzetta
gazzetta reader insider insider