Με αέρα αισιοδοξίας η Τιτάν στο 2024 μετά τις επιδόσεις - ρεκόρ του 2023

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με αέρα αισιοδοξίας η Τιτάν στο 2024 μετά τις επιδόσεις - ρεκόρ του 2023
Σημαντική και πιο άμεση χρονικά, υπέρβαση των στόχων κερδοφορίας κατέγραψε η Titan για το σύνολο του 2023, έναντι των στόχων που είχε θέσει από πέρυσι η διοίκηση της Titan.

Σημαντική και πιο άμεση χρονικά, υπέρβαση των στόχων κερδοφορίας κατέγραψε η Τιτάν για το σύνολο του 2023, έναντι των στόχων που είχε θέσει από πέρυσι η διοίκηση.

Όπως είχε ήδη αποτυπωθεί από το προηγούμενο διάστημα, οι συνθήκες στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος (ΗΠΑ και Ευρώπη) διατήρησαν και συνεχίζουν να διατηρούν τη ζήτηση σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθιστώντας το τετραετές business plan της διοίκησης αρκετά συντηρητικό. Να σημειωθεί πως η διοίκηση της εισηγμένης τοποθετούσε τον «πήχη» της κερδοφορίας για το 2026 στα 235 εκατ. ευρώ, όταν ήδη από τη χρήση του 2023, η κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 268,7 εκατ. ευρώ.

Όπως ανάφερε η διοίκηση, οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ και στην Ν.Α. Ευρώπη αναμένεται να διατηρήσουν τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα. Στην Τουρκία, οι οικονομικές συνθήκες σταδιακά βελτιώνονται, καθώς η κυβέρνηση της χώρας λαμβάνει μέτρα για την αποκλιμάκωση του υψηλού πληθωρισμού, ενώ στην Αίγυπτο, ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν είναι πλέον ανησυχητικός.

Στις ΗΠΑ, η κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί, χάρη στον συνδυασμό αυξημένων έργων υποδομών και εμπορικής δραστηριότητας. Η ανοδική τάση προέρχεται από την αύξηση μεγάλης κλίμακας έργων υποδομών, τα οποία αντισταθμίζουν τη μερική μείωση στον τομέα των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων, οι οποίοι επηρεάζονται περισσότερο από τα υψηλά επιτόκια. Η πτώση όμως σε αυτούς τους τομείς εκτιμάται ότι θα διαρκέσει για σύντομο διάστημα, λόγω της έντονης ζήτησης για κατοικίες στις περιοχές που δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Παράλληλα, η αγορά παραμένει αρκετά ισχυρή στη Φλόριντα και στη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα (προσθήκη δύο νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων - ισχυρή δυναμική διαμορφώνεται και από τους διάφορους νόμους για επενδύσεις σε υποδομές και στη χρηματοδότηση της έρευνας και της παραγωγής τεχνολογίας (IIJA, IRA, CHIPS Act) στη βάση της αναπτυξιακής δυναμικής, της εσωτερικής μετανάστευσης, της εταιρικής μετεγκατάστασης και του χαμηλού «στοκ» κατοικιών, που συνδυάζεται με μια νέα σειρά έργα υποδομών, ενώ οφέλη αναμένεται να καρπωθεί ο όμιλος και στη ζώνη του Μέσου Ατλαντικού, εστιάζοντας στο οικιστικό σκέλος.

Επιπλέον, ο όμιλος επενδύει στην περαιτέρω εδραίωση της παρουσίας του και της κερδοφορίας του στην Ν.Α. Ευρώπη, με επενδύσεις βελτιστοποίησης στα εργοστάσια της Β. Μακεδονίας και του Κοσόβου, αυξάνοντας την επεξεργασία εναλλακτικών καυσίμων και πρώτων υλών στην Βουλγαρία και στην Αλβανία, με τη δημιουργία νέου λιμενικού αποθηκευτικού χώρου για την καλύτερη εξυπηρέτηση της αγοράς του Μαυροβουνίου και νέων κινητών μονάδων σκυροδέματος στη Βουλγαρία και τη Β. Μακεδονία.

Παράλληλα, σε επίπεδο τιμολόγησης, η Τιτάν έχει προβεί ήδη σε κάποιες αυξήσεις και εξετάζει την υιοθέτηση περαιτέρω τέτοιων ενεργειών, μικρότερης βέβαια κλίμακας, έναντι των προηγούμενων ετών, ενώ το περιθώριο EBITDA θα διατηρηθεί ή ακόμη και να διευρυνθεί, υπό τη βάση των συνεχιζόμενων επενδυτικών πρωτοβουλιών και της «πράσινης» πορείας του ομίλου.

Η εταιρεία έχει δηλώσει πως θα εκμεταλλευθεί επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόσθετη εξοικονόμηση κόστους, με το επενδυτικό πρόγραμμα για το 2024 να αναμένεται να προσεγγίσει τα 200 - 250 εκατ. ευρώ ευρώ (πιθανότατα θα κινηθεί προς το υψηλό άκρο του έυρους), με κάτι περισσότερο από το ήμισυ αυτού, να στρέφεται στην περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής. Ο δείκτης δανεισμού μειώθηκε στο 1,2x, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 137 εκατ. ευρώ, στα 660 εκατ. ευρώ, παρά τις υψηλές επενδυτικές δαπάνες, οι οποίες στόχευσαν σε έργα αύξησης της δυναμικότητας, την βελτίωση του ενεργειακού μείγματος και logistics.

Να σημειωθεί πως πηγές του ομίλου, είχαν επισημάνει πρόσφατα στο insider.gr πως δε υφίστανται κάποιο σενάριο τέλους της παράλληλης διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Euronext καθώς μέσω αυτού ισχυροποιείται το «σήμα» εξωστρέφειας του ομίλου, τη στιγμή που δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο spin off για ένταξη της θυγατρικής στη Wall Street, να υπάρξει δηλαδή κάποιο αντίστοιχο μοτίβο τύπου Holcim.

Το Δ.Σ. πρότεινε την αύξηση της διανομή μερίσματος κατά 42%, στα 0,85 ευρώ ανά μετοχή. Όπως είχε αναφερθεί από το insider.gr, η διοίκηση προσανατολίζονταν σε ένα λογικό πλαίσιο αύξησης, καθώς πάγια θέση της είναι τόσο η σταθερή επιβράβευση των μετόχων, όσο και η ισχυροποίηση και υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου που θα οδηγήσει σε υψηλές αποδόσεις σε μια πιο μακροπρόθεσμη βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider