ΕΣΕΕ: Προτεραιότητα η επιβίωση για τους μικρομεσαίους του εμπορίου και όχι ο αναγκαίος μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΕΕ: Προτεραιότητα η επιβίωση για τους μικρομεσαίους του εμπορίου και όχι ο αναγκαίος μακροπρόθεσμος σχεδιασμός
Η αύξηση του κύκλου εργασιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δημιουργεί αισιοδοξία αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Μειώνονται οι αυτοαπασχολούμενοι, παρατηρείται συγκέντρωση στις μεγάλες επιχειρήσεις. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης ελληνικού εμπορίου 2023.

Σε καθεστώς επισφαλούς στασιμότητας τελεί το ελληνικό εμπόριο, καθώς η αβεβαιότητα για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων και τον κίνδυνο που συνδέεται με τις γεωπολιτικές εντάσεις εξακολουθεί να επηρεάζει επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Τούτο επισημάνθηκε το πρωί της Δευτέρας, στο πλαίσιο της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης ελληνικού εμπορίου της ΕΣΕΕ, η οποία συμπυκνώνει το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου για την προηγουμένη χρονιά.

Η στασιμότητα αυτή γίνεται ξεκάθαρο ότι καθιστά προτεραιότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την επιβίωσή τους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και όχι τον αναγκαίο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τους.

Οι προκλήσεις

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της ΕΣΕΕ, μεταξύ των βασικών προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιλαμβάνεται η διαχείριση των ανατιμήσεων, καθώς οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται, ωστόσο με ηπιότερο ρυθμό, καθιστώντας πλέον το πρόβλημα δομικό.

Σημαντικές προκλήσεις που καλούνται να ξεπεραστούν είναι επίσης η διευθέτηση των οικονομικών προκλήσεων και η ανάγκη διατήρησης της ρευστότητας, ενώ σε αυτές πρέπει να προστεθούν η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και η πράσινη ανάπτυξη.

Μειώθηκε η απασχόληση

Σημαντικό στοιχείο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο κλάδος του ελληνικού εμπορίου είναι η μείωση της απασχόλησης κατά 3,5% το 2023 σε σχέση με το 2022, κόντρα στην ανοδική τάση που ακολουθεί η απασχόληση στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, καθώς η ανεργία εξακολουθεί να μειώνεται.

Είναι ενδεικτικό ότι οι αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο αντιστοιχούν στο 14,5%, ένα ποσοστό το οποίο έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό σε σχέση με όσα ίσχυαν 20 χρονιά νωρίτερα, ήτοι το 2004, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι υπάρχει συγκέντρωση του κλάδου στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Υπάρχει φως στο τούνελ

«Με 700.000 απασχολουμένους, ο κλάδος του εμπορίου εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής οικονομίας και πάρα τη μείωση των θέσεων εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανάγκη οι εμπορικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την πίεση που γεννούν εξωτερικοί παράγοντες, ώστε βήμα βήμα η ελληνική αγορά να βγει στο ξέφωτο.

Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος που πρέπει να διανθεί ώστε να επανέλθει στο σωστό δρόμο η ελληνική εμπορική τάξη. «Η αύξηση του κύκλου εργασιών αποδεικνύει ότι υπάρχει φως στο τούνελ αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, καθώς η ακρίβεια επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμπορική δραστηριότητα», εξήγησε επίσης ο κ. Καρανίκας.

«Η ανθεκτικότητα της εμπορικής δραστηριότητας επιβεβαιώνει ότι το εμπόριο παραμένει βασικός κορμός της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας», σημείωσε ο ίδιος για να προσθέσει πως ο έμπορος ήταν πάντοτε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρές προοπτικές για τη βιομηχανία ομορφιάς το 2024 – Η εικόνα στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider