Ελλάδα - Ινδία: Ανοίγει ο δρόμος για νέες συμφωνίες σε εμπόριο, ναυτιλία, ενέργεια και μεταφορές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάδα - Ινδία: Ανοίγει ο δρόμος για νέες συμφωνίες σε εμπόριο, ναυτιλία, ενέργεια και μεταφορές
Τα θεμέλια για την οικοδόμηση νέων συνεργασιών και επιχειρηματικών συμφωνιών με την Ινδία έβαλε η ελληνική διπλωματική και επιχειρηματική αποστολή που ταξίδεψε σε Νέο Δελχί, Βομβάη και Μπανγκαλόρ τις προηγούμενες ημέρες.

Τα θεμέλια για την οικοδόμηση νέων συνεργασιών και επιχειρηματικών συμφωνιών με την Ινδία έβαλε η ελληνική επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα στη χώρα.

Στο επίκεντρο πρόκειται να βρεθούν το εμπόριο, η ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τεχνολογίες και τα logistics όπως φάνηκε από τις επίσημες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των στελεχών της κυβέρνησης αλλά και από τις επαφές που είχαν τις προηγούμενες ημέρες οι Έλληνες επιχειρηματίες σε Νέο Δελχί, Βομβάη και Μπανγκαλόρ.

Διμερές εμπόριο και εργαζόμενοι

Ειδικά για το διμερές εμπόριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ινδός ομόλογός του, Ναρέντρα Μόντι έθεσαν ως στόχο τον διπλασιασμό του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, όπως εκτίμησε ο Έλληνας πρωθυπουργός ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί πολύ νωρίτερα. Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να λυθεί και για το οποίο όπως φαίνεται θα δουλέψει και η ελληνική διπλωματία στην ΕΕ είναι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ινδίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο συμφώνησαν οι δύο πρωθυπουργοί και για το οποίο όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις, αφορά στην υπογραφή συμφωνίας κινητικότητας για τη μετανάστευση που θα επιτρέψει σε περισσότερους Ινδούς εργαζομένους να έρθουν στην Ελλάδα με οργανωμένο τρόπο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση στην Ινδία, «για κάποιους από αυτούς ενδεχομένως θα χρειαστεί αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους ή επανακατάρτιση -υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης και σε αυτό το πεδίο- ώστε να εργαστούν σε τομείς όπως οι κατασκευές, η γεωργία, ο τουρισμός, όπου ήδη αρχίσαμε να βλέπουμε ελλείψεις προσωπικού».

Ο διάδρομος IMEC

Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο η Ελλάδα διεκδικεί το ρόλο της «πύλης προς την Ευρώπη» στον σχεδιασμό της Ινδίας για τη δημιουργία του λεγόμενου Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC). Όπως έχει γράψει το insider.gr το IMEC είναι μια συνεργασία διασύνδεσης μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας υπό την ευρύτερη πρωτοβουλία India–Middle East–Europe Economic Corridor (ΙΜEC) που έχει σκοπό τη δημιουργία δύο «διαδρόμων», ο ένας που θα συνδέσει την Ινδία με τον Περσικό Κόλπο και άλλος την Μ. Ανατολή με την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη σημασία μπορούν να αποκτήσουν τα ελληνικά λιμάνια, οι ευρύτερες υποδομές, τα δίκτυα και η ναυτιλία. Αυτό τόνισε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την ομιλία του στο Raisina Dialogue σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως τα «τα ελληνικά λιμάνια μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το κατώφλι του διαδρόμου προς την Ευρώπη. Από την αρχαιότητα, η στρατηγική θέση της Ελλάδας σε ένα φυσικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι όπου συναντώνται τρεις ήπειροι, υπήρξε διάδρομος για την ανταλλαγή αγαθών και γνώσεων» για να τονίσει στη συνέχεια πως η χώρα μας έχει «ηγετικό ρόλο στους τομείς της ενέργειας, των δικτύων δεδομένων και μεταφορών».

Επιχειρηματικές συμφωνίες

Σειρά B2B συναντήσεων είχαν η ελληνική επιχειρηματική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη και τη γενική γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρο της Enterprise Greece Μάιρα Μυρογιάννη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 75 επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων και ελληνικών οργανισμών, μεταξυ των οποίων οι: Eurobank, Eurolife, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, Viohalco, ΟΛΘ, Dynacom, Goldair, Streem Global, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΚΟΜΕ κ.α.

Στο πλαίσιο της επίχειρηματικής αποστολής υπεγράφησαν μια σειρά από μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων αυτό της Eurolife FFH και της Fairfax Digital Services με τον ινδικό κολοσσό ψηφιακών λύσεων LTIMindtree για τη δημιουργία ενός Gen AI και Digital Hub στην Αθήνα, καθώς και εγκαταστάσεων στην Πολωνία και τη Βομβάη.

Ακόμη, η Eurobank προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την υπηρεσία εκτέλεσης ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών στην Ινδία, NPCI. Πρόκειται για ένα σύστημα παρόμοιο με το δικό μας IRIS, το οποίο άλλαξε τον τρόπο συναλλαγών στην Ινδία. Στόχος της συμφωνίας είναι ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να μπορεί να λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα και στην Ελλάδα, το οποίο μπορεί να διευκολύνει πολύ τις συναλλαγές μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων, τους Ινδούς τουρίστες στην Ελλάδα αλλά και τους Ινδούς μετανάστες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider