Τσαμάζ: Αισιοδοξία και τρεις πυλώνες ανάπτυξης για την Cosmote το 2024

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσαμάζ: Αισιοδοξία και τρεις πυλώνες ανάπτυξης για την Cosmote το 2024
Τι ανέφερε ο επικεφαλής του Ομίλου για τα σχέδια του 2024, για την πώληση της Ρουμανίας και για τον ανταγωνισμό.

Περαιτέρω ανάπτυξη σε Cosmote TV, οπτικές ίνες και ψηφιακά έργα αναμένει ο ΟΤΕ για το 2024 χαρακτηρίζοντας μάλιστα το νέο έτος ως μια «συναρπαστική χρονιά». Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του οργανισμού στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των αναλυτών, η διοίκηση εκτιμά ότι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Ομίλου θα συνεχίζουν να του δίνουν το προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού, που κατά γενική ομολογία της αγοράς όλο και εντείνεται ενώ το τρίπτυχο της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων και διατήρηση των μεριδίων αγοράς που τον τοποθετούν, μέχρι και σήμερα, στην κορυφή των εγχώριων τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Έμφαση στις οπτικές ίνες

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα και με στόχο να ενδυναμώσει περαιτέρω τη θέση του στους εν λόγω τομείς ο επικεφαλής του Ομίλου επεσήμανε ότι οι επενδύσεις θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου οι επενδύσεις το τρέχον έτος θα κυμανθούν κοντά στα επίπεδα του 2023 μεταξύ 610 εκατ. ευρώ και 620 εκατ. ευρώ, και μεγάλο μέρος αυτών θα αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών οπτινών ινών. Ειδικά για το Fiber to the Home (FTTH- oπτική ίνα μέχρι το σπίτι) η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει να ενισχύσει την κάλυψη με 500 χιλιάδες σπίτια, ενώ θα αυξηθεί και η ζήτηση από πλευράς των καταναλωτών χάρη στο gigabit voucher που θα ενεργοποιηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένουμε κάποιες επιδοτήσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση συνδρομητών οπτικής ίνας στο σπίτι που θα αγγίξουν τα 180 εκατ. ευρώ. Αναμένουμε το Gigabit voucher το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση μεταξύ της κυβέρνησης και των παρόχων και το οποίο θα είναι διαθέσιμο πολύ σύντομα. Μαζί με το smart readiness, θα δώσει ώθηση στις συνδέσεις FTTH» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή ο ΟΤΕ κατέχει το 80% των συνολικών γραμμών FTTH με το 4ο τρίμηνο του 2023 να σημειώνει ρεκόρ στους FTTH συνδρομητές, παρότι δεν είχε ενεργοποιηθεί η επιδότηση.

Σε κάθε περίπτωση όπως επεσήμανε ο κ. Τσαμάζ, η ένταση του ανταγωνισμού δεν τρομάζει τον Όμιλο καθώς έχει καταφέρει μέσα στα 14 προηγούμενα χρόνια, όπου υπήρξαν πολυάριθμες κρίσεις να ανταποκριθεί αποτελεσματικά διατηρώντας την ηγετική του θέση και συνεχίζοντας απρόσκοπτα την ανάπτυξή του.

Στη μάχη της διεκδίκησης του Champions League

Αντίστοιχες επεκτατικές κινήσεις πραγματοποιεί και στο πεδίο της συνδρομητικής τηλεόρασης, όπου εκκρεμεί ακόμα η κατακύρωση του διαγωνισμού για τα δικαιώματα αποκλειστικής μετάδοσης του Champions League, Europa League και Confederations League της περιόδου 2024-2027. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την πρώτη απόπειρα διεκδίκησης η οποία δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, ο ΟΤΕ προχώρησε σε κατάθεση νέας βελτιωμένης προσφοράς στην TEAM, η οποία καλείται να αποφασίσει τον ανάδοχο για λογαριασμό της UEFA. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι κατά τον πρώτο γύρο διεκδίκησης του Champions League κατέθεσαν προσφορά οι Cosmote TV, Mega και Antenna.

Η διατήρηση της μετάδοσης του Champion League είναι κομβικής σημασίας για τον ΟΤΕ ειδικά σε μια περίοδο που κατά γενική ομολογία οι καταναλωτές που επιλέγουν συνδρομητικά μοντέλα θέασης αυξάνουν. Σε αυτό το πλαίσιο το 2023 η Cosmote ΤV παρά τις συνθήκες έντονου ανταγωνισμού και την εκτεταμένη πειρατεία - η οποία ξεπερνά τις 500.000 συνδέσεις σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ - κατάφερε να ενισχύσει τη συνδρομητική της χάρη στο περιεχόμενο και στην πλατφόρμα παραγωγής.

Ώθηση στο ICT

Στο τρίπτυχο ανάπτυξης του Ομίλου περιλαμβάνει και την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα ICT, στην οποία ο Όμιλος έχει ηγετική θέση σύμφωνα με τον επικεφαλής του. «Ο ΟΤΕ δεν θα προχωρήσει σε αγορά εταιρείας ICT. Έχουμε πολύ καλή ομάδα και είμαστε καλά τοποθετημένοι. Είμαστε μεταξύ των ηγετών του χώρου και χαρακτηριζόμαστε ως αξιόπιστος συνεργάτης στην υλοποίηση ψηφιακών έργων» ανέφερε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι και σε αυτόν τον τομέα θα υπάρξει αύξηση εσόδων.

Όσον αφορά στη Ρουμανία επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την πώληση της εκεί θυγατρικής και όταν ολοκληρωθεί η πώληση, θα σταματήσει η πληγή και μετά από ένα χρόνο θα έχουμε και ένα tax break 100 εκατ. Ευρώ». Σημειωτέον ότι ο όμιλος είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Νοέμβριο ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Quantum Projects, που ελέγχεται από τον κ. Adrian Tomșa ιδιοκτήτη του μεγάλου ομίλου μέσων ενημέρωσης Clever Media στη Ρουμανία για την πώληση της 100% θυγατρικής του Telekom Romania Mobile (TKRM).

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο επικεφαλής του Ομίλου και στο μέρισμα που ήταν αυξημένο κατά 23% στα €0,71 τονίζοντας πως είναι αισιόδοξος πως η κατάσταση θα εξελιχθεί καλά και τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσαμάζ: Σταθερά στην ανάπτυξη χωρίς να μας επηρεάζει ο ανταγωνισμός 

Vodafone Ελλάδος: Ώθηση στα έσοδα από τα έργα ΤΠΕ

Η διαπραγμάτευση για τη Nova – Τα ερωτήματα για τη διασπορά – Τα ορόσημα για τον Πάτρα-Πύργος

gazzetta
gazzetta reader insider insider