Intrakat – ΑΚΤΩΡ: Οι επίμαχες συμβάσεις στη Ρουμανία και η αναζήτηση… ευκαιριών 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intrakat – ΑΚΤΩΡ: Οι επίμαχες συμβάσεις στη Ρουμανία και η αναζήτηση… ευκαιριών 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει για την αγορά της Ρουμανίας ο επικεφαλής του ομίλου, Αλ. Εξάρχου. Το ανεκτέλεστο της ΑΚΤΩΡ, τα επίμαχα έργα και η τάση επέκτασης στην τοπική αγορά μέσω νέων πιθανών deals. 

Στη Ρουμανία φαίνεται να βρίσκεται το δεύτερο… «μάτι» ή «πόδι» του ενιαίου, πλέον, ομίλου Intrakat – ΑΚΤΩΡ, με τον Αλέξανδρο Εξάρχου, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. και Διευθύνοντος Σύμβουλος του γκρουπ, να έχει αφήσει να εννοηθεί, και μάλιστα αρκετές φορές, ότι η εν λόγω αγορά των Βαλκανίων ενδιαφέρει από πολλές πλευρές την εισηγμένη. Μία από αυτές, είναι και το ξεκαθάρισμα των έργων ή αλλιώς η προώθηση σημαντικών υποδομών οι οποίες έχουν θεωρηθεί και επίμαχες, από την εποχή στην οποία η ΑΚΤΩΡ μεσουρανούσε στην χώρα έχοντας όμως και προβλήματα με τοπικές αρχές ή έργα.

Τα επίμαχα έργα της Ρουμανίας

Στα 3 πιο… επίμαχα έργα της Ρουμανίας συμπεριλαμβάνονται δύο συμβάσεις σιδηροδρομικών έργων ύψους 94 και 93 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, που υπεγράφησαν το 2022. Πρόκειται για το Lot 5 και το Lot 1 του έργου αποκατάσταση και συντήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής Βουκουρέστι - Κωνστάντζα. Επίσης, ο όμιλος εκτελεί επίσης το τμήμα 3 του μεγάλου έργου της περιφερειακής οδού Βουκουρεστίου (180 εκατ. ευρώ). Δηλαδή, πρόκειται για 3 συμβάσεις συνολικού ύψους κοντά στα 350 εκατ. ευρώ, μέρος του συνολικού χαρτοφυλακίου στην εν λόγω χώρα που ανέρχεται στο 1 με 1,2 δις ευρώ. Στη γειτονική αυτή χώρα εκτελεί έργα η Άκτωρ και ως εκ τούτου τώρα έχει αποκτήσει παρουσία και η Intrakat. Όπως πρόσφατα έχει αναφέρει ο κ. Εξάρχου, στόχος είναι το ανεκτέλεστο να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ στην τριετία. Πάντως, ο επικεφαλής του γκρουπ συχνά πυκνά φέρεται να ταξιδεύει στη γειτονική χώρα προφανώς είτε προς διευθέτηση εκκρεμοτήτων στα έργα προς όφελος του ομίλου, είτε προς αναζήτηση ευκαιριών.

Χτες μόλις, αναφερόμενος στα έργα της Άκτωρ στη Ρουμανία, ο κ. Εξάρχου επισήμανε ότι εκεί έχει γίνει ένα μικρό θαύμα, χάρη στην τεράστια προσπάθεια των ανθρώπων της Άκτωρ στη χώρα. Ο καρπός της προσπάθειας αυτής είναι ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα πιάσει δουλειά το πρώτο TBM (σ.σ. μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων), η εκκίνηση του οποίου ήταν «κολλημένη» επί 3 χρόνια σε ένα από τα μεγαλύτερα υπό εκτέλεση συγκοινωνιακά έργα της Ρουμανίας. Και χάρη στις ενέργειες του ομίλου Intrakat, έφτασαν εγκαίρως τα TBM που αναμένονταν επί χρόνια στο έργο αυτό.

Μάλιστα, χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι η εταιρεία εξασφάλισε αναθεώρηση τιμών κατά 50% σε 2 από τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα που εκτελεί στην Ρουμανία. Ο όμιλος Intrakat διαθέτει ανεκτέλεστο ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ στη Ρουμανία, το οποίο φιλοδοξούμε να φτάσει στα 2 δισ. ευρώ στο μέλλον. Οι χρηματοοικονομικές ροές της Άκτωρ Ρουμανίας έχουν πλέον εξισορροπηθεί, έπειτα από τη στήριξη του ομίλου και η εταιρεία μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί την εκτέλεση των έργων χωρίς περαιτέρω στήριξη από τον μέτοχο.

Οι βλέψεις στη γειτονική χώρα – αγορά

H διοίκηση του Ομίλου έχει δηλώσει πως πρόκειται για μια περιοχή που ενδιαφέρει το γκρουπ Intrakat – ΑΚΤΩΡ για περαιτέρω επέκταση, είτε στον τομές των υποδομών, είτε και στην ενέργεια (ΑΠΕ), καθώς ο επικεφαλής της Intrakat έχει αναφέρει πως η εταιρεία, μεταξύ άλλων, θα εξετάσει την περίπτωση περαιτέρω δραστηριοποίησης και στη Ρουμανία, ενώ δεν έχουν λείψει τα σενάρια και οι πληροφορίες για επικείμενο deal στη Ρουμανία, για πιθανές εξαγορές κ.α. Στη Ρουμανία σχεδιάζει εξάλλου να αναπτυχθεί και στις ΑΠΕ και η αγορά αναμένει κίνηση εντός του 2024 με την εξαγορά αδειών για αιολικά πάρκα σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή.

Όπως την Παρασκευή ανέφερε το insider.gr ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε στη νέα ενισχυμένη εικόνα του ομίλου που πλέον έχει εξέλιξη πάνω από 370 έργα, συνδυαστικό κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, 5.800 εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό, ανεκτέλεστο 5 δις ευρώ αλλά και επιστροφή σε κερδοφορία. Από τις 15 Νοεμβρίου 2023 που ο όμιλος Intrakat ολοκλήρωσε την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, έως σήμερα, έχει πληρώσει (εκτέλεση έργων, προμηθευτές, συνεργάτες κτλ.) 280 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένου του τιμήματος των 110 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μετρό Αθήνας: Πώς προχωρά η mega Γραμμή 4, ξεκινά ο δεύτερος Μετροπόντικας της ΑΒΑΞ

Μετρό Αθήνας: Τι έρχεται για την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον, ύψους 550 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider