Πώς η Τιτάν κερδίζει πόντους «σκαρφαλώνοντας» στις κορυφαίες προτιμήσεις των αναλυτών

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η Τιτάν κερδίζει πόντους «σκαρφαλώνοντας» στις κορυφαίες προτιμήσεις των αναλυτών
Ολοένα και περισσότερους «πόντους», έστω και ετεροχρονισμένα, αρχίζει να κερδίζει η μετοχή της Titan, συγκαταλεγόμενη στις κορυφαίες επιλογές των αναλυτών για τη φετινή χρονιά και υπό αυτό το πρίσμα, διευρύνει περαιτέρω τη βάση της στα χαρτοφυλάκια.

Ολοένα και περισσότερους «πόντους», έστω και ετεροχρονισμένα, αρχίζει να κερδίζει η μετοχή της Τιτάν, συγκαταλεγόμενη στις κορυφαίες επιλογές των περισσότερων αναλυτών για τη φετινή χρονιά και υπό αυτό το πρίσμα, δείχνει να θεμελιώνει περαιτέρω τη βάση της στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Ο όμιλος φάνηκε να πιάνει εξαπίνης την αγορά με το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε στο εννεάμηνο του 2023 και το αναθεωρημένο business plan, τη στιγμή μάλιστα που ετοιμάζεται να καταγράψει μια εντυπωσιακή αύξηση, κατά 60% στα EBITDA (σε ετήσια βάση) το 2023, διαψεύδοντας πιθανότατα εκ νέου το consensus των αναλυτών.

Η ζήτηση δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης παρά τις αυξήσεις τιμών που πέρασαν και εφαρμόστηκαν από την εταιρεία καθ' όλη τη διάρκεια του 2023. Οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μπορεί να παραμένουν σε κάπως πιο υποτονικό επίπεδο αλλά αυτό υπερκαλύπτεται χάρη στη δυναμική που διαμορφώνεται από τους διάφορους νόμους για επενδύσεις σε υποδομές και στη χρηματοδότηση της έρευνας και της παραγωγής τεχνολογίας (IIJA, IRA, CHIPS Act) ενώ και οι δύο ανεξάρτητοι παραγωγοί ετοίμου σκυροδέματος στην Φλόριντα, αυξάνουν ουσιαστικά τη δυναμικότητα. Παράλληλα, η αγορά παραμένει αρκετά ισχυρή στη Φλόριντα και στη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα στη βάση της αναπτυξιακής δυναμικής, της εσωτερικής μετανάστευσης, της εταιρικής μετεγκατάστασης και του χαμηλού «στοκ» κατοικιών, που συνδυάζεται με μια νέα σειρά έργα υποδομών, ενώ οφέλη αναμένεται να καρπωθεί ο όμιλος και στη ζώνη του Μέσου Ατλαντικού, εστιάζοντας στο οικιστικό σκέλος.

Στην Ελλάδα, τα οικιστικά και μεγάλα κατασκευαστικά έργα στηρίζουν την περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων της Titan, με το νέο προασβεστοποιητή στο Καμάρι να οδηγεί σε αυξημένα περιθώρια κέρδους. «Καταλύτης» για τον όμιλο είναι φυσικά και η εισροή κοινοτικών χρηματοδοτικών κονδυλίων για την ανάπτυξη της ψηφιοποίησης, της ενεργειακής αποδοτικότητας και της αναβάθμισης των υποδομών. H Πειραιώς Χρηματιστηριακή (στις κορυφαίες επιλογές της για το 2024 η Τιτάν, με τιμή στόχο τα 27 ευρώ) δίνει ιδιαίτερα έμφαση στα σημαντικά έργα που αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση όπως είναι το Καζίνο στο Ελληνικό (έχουν ήδη εγκατασταθεί μονάδες έτοιμου σκυροδέματος), το αεροδρόμιο Καστέλι Ηρακλείου, η Γραμμή 4 του Μετρό, η νέα αποβάθρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η αναβάθμιση διαφόρων μαρινών σε ολόκληρη τη χώρα, ο ΒΟΑΚ, και η αναβάθμιση διαφόρων περιφερειακών αεροδρομίων καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση για ανακαινίσεις.

Μάλιστα αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA στα 541,5 εκατ. ευρώ για φέτος, στα 556,2 εκατ. το 2025 και στα 575,8 εκατ. ευρώ το 2026. Η Τιτάν παραδοσιακά διαπραγματεύεται με premium έναντι του ευρύτερου ομότιμου ομίλου, στη βάση του δείκτη EV/EBITDA. Με βάση τις εκτιμήσεις της η μετοχή αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA για το 2024 στο 4,5x, υποδεικνύοντας ένα discount έναντι του ευρύτερου ομίλου, που κινείται παραδοσιακά με ένα premium της τάξεως του 20% περίπου.

Από τη μεριά της, η Eurobank Equities (στις κορυφαίες επιλογές της με τιμή στόχο τα 25,30 ευρώ) αν και δεν αναμένει άμεσα από τη διοίκηση μια επί τα βελτίω αναθεώρηση του guidance, δεδομένης της πιο συντηρητικής στάσης που υιοθετεί, υποστηρίζει πως είναι εφικτός στόχος τα EBITDA να φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ έως το 2026. Να σημειωθεί επίσης πως η διοίκηση έχει δώσει καθοδήγηση για δείκτη καθαρού δανεισμού - χρέους προς EBITDA μεταξύ 1,5x - 2x, παρά τις ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 250 - 300 εκατ. ευρώ, με ROIC (απόδοση επί των επενδεδυμένων κεφαλαίων) άνω του 12% έως το 2026.

Υπό το πρίσμα της ισχυρής δυναμικής της αγοράς που ενισχύεται περαιτέρω από τη λειτουργική αποτελεσματικότητα, η Eurobank Equities έχει αυξήσει και αυτή τις εκτιμήσεις της για EBITDA για το 2023 - 2025 κατά 28% - 29%, φτάνοντας το 2025 κοντά στα 570 εκατ. ευρώ. Με βάση την τιμή στόχο της Χρηματιστηριακής, ο δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται στο 4,8x για φέτος, ήτοι στο χαμηλό άκρο αποτίμησης έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ομίλων, κάτι που δημιουργεί μια θετική απόκλιση στο risk - reward, δεδομένου του υψηλότερου αναπτυξιακού προφίλ της Titan από τις αντίστοιχες εταιρείες, χάρη στην έκθεσή της σε αγορές με υψηλή ζήτηση, τη στιγμή μάλιστα που το επενδυτικό «story» της υποστηρίζεται επίσης από μια άκρως ελκυστική μερισματική απόδοση της τάξεως του 4% - 5% έως το 2025.

Το μεικτό μέρισμα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,76 ευρώ για φέτος, προτού ενισχυθεί περαιτέρω από τη χρήση του 2024 στα 0,83 και στα 0,95 ευρώ για το 2025, σύμφωνα με τη Eurobank Equities. Υψηλότερα ανεβάζει τον πήχη η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, αναμένοντας τη διανομής μερίσματος που θα ξεπεράσει το 1 ευρώ σταδιακά, ήδη από τη φετινή χρήση, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr δεν φαίνεται να προκρίνεται, τουλάχιστον για τη χρήση του 2023, καθώς το βασικό σενάριο είναι να κινηθεί ελαφρώς υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα των 0,60 ευρώ ανά μετοχή (πέριξ των 0,80 ευρώ).

Επιπλέον, πίσω από το «ρολάρισμα» της μετοχής και της περιορισμένης («με το σταγονόμετρο») προσφοράς μετοχών, προκύπτουν κάποια ερωτήματα για το αν αυτό βασίζεται μόνο στα σταθερά «αμυντικά» χαρακτηριστικά του ομίλου, έναντι μιας πιθανής υποχώρησης της αναπτυξιακής δυναμικής, αλλά ξεπερνά και αυτό και στρέφεται σε μια πιθανή εισαγωγή της αμερικανικής θυγατρικής στη Wall Street ή ένα πιθανό τέλος στην παράλληλη διαπραγμάτευση αφού η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα και το επενδυτικό ενδιαφέρον εκφράζεται μέσω του ταμπλό της Λ. Αθηνών.

Ωστόσο, πηγές του ομίλου αναφέρουν στο insider.gr πως δε υφίστανται το σενάριο τέλους της παράλληλης διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Euronext καθώς μέσω αυτού ισχυροποιείται το «σήμα» εξωστρέφειας του ομίλου, τη στιγμή που δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο spin off για ένταξη της θυγατρικής στη Wall Street, να υπάρξει δηλαδή κάποιο αντίστοιχο μοτίβο τύπου Holcim. Ως προς το μέρισμα για φέτος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα είναι υψηλότερο από την περσινή χρήση (πιθανώς πέριξ των 0,80 ευρώ ανά μετοχή), λόγω της ενίσχυσης της κερδοφορίας, αλλά σε λογικά πλαίσια αύξησης, καθώς πάγια θέση του ομίλου είναι τόσο η σταθερή επιβράβευση των μετόχων, όσο και η ισχυροποίηση και υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου που θα οδηγήσει σε υψηλές αποδόσεις σε μια πιο μακροπρόθεσμη βάση.

Η Alpha Finance (στα top picks με τιμή στόχο τα 23,46 ευρώ) εκτιμά πως οι αυξανόμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες του ομίλου στην αγορά των ΗΠΑ αναμένεται να ενισχύσουν τη δημιουργία ταμειακών ροών δεδομένων των σταθερών θεμελιωδών τάσεων στις περιοχές που δραστηριοποιείται, ενώ οι ευνοϊκές συνθήκες στην εγχώρια αγορά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναμένεται να οδηγήσουν σε καλύτερες λειτουργικές επιδόσεις φέτος. Επιπλέον, η επιτάχυνση μιας ολιστικής προσέγγισης προς ένα μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα με φόντο τους στόχους για το 2030 και το 2050, αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα περαιτέρω re - rating.

Από τη δική της πλευρά και η Citi τοποθέτησε τη μετοχή της Τιτάν στις κορυφαίες επιλογές σε κλαδικό επίπεδο, με τιμή στα 26 ευρώ, από 24 προηγουμένως, με την τιμή στόχο να φτάνει μέχρι και στα 31 ευρώ στο «bullish» σενάριο (στα 15,90 ευρώ στο «bearish»), «ανοίγοντας παράθυρο» για περαιτέρω αναβαθμίσεις («positive catalyst watch»). Μάλιστα, παρά τις συνεχείς επι τα βελτίω αναθεωρήσεις του consensus για τα EBITDA (άνοδος 12% τους τελευταίους τρεις μήνες), ο αμερικανικός οίκος θεωρεί ότι υπάρχει ένα σημαντικό περιθώριο νέων αναβαθμίσεων, με την εκτίμηση για τα EBITDA του 2023 να είναι κατά 12% υψηλότερα από το consensus.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλες επενδύσεις και φιλόδοξοι στόχοι από ΤΙΤΑΝ και ΗΡΑΚΛΗ – Γιατί εστιάζουν στο «πράσινο» τσιμέντο

gazzetta
gazzetta reader insider insider