Ξεκίνησε η «διπλή» δημόσια προσφορά του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» – Πώς θα τρέξει η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκίνησε η «διπλή» δημόσια προσφορά του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» – Πώς θα τρέξει η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα
Από την συνδυαστική προσφορά αναμένεται να αντληθούν από 675 έως και 780 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική κεφαλαιοποίηση του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» θα διαμορφωθεί στα 2,1 με 2,46 δισ. ευρώ.

Ο «κύβος ερρίφθη» για το μεγαλύτερο IPO στο Χρηματιστήριο Αθηνών των τελευταίων ετών. Μετά από την έγκριση του σχετικού ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την 1 Φεβρουαρίου η συνδυαστική δημόσια προσφορά για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην πραγματικότητα, τους Έλληνες ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές αφορά το 4,5% του «Ελ. Βενιζέλος» καθώς η διαδικασία είναι διπλή με μια «Ελληνική Δημόσια Προσφορά» στην οποία θα διατεθεί το 15% των συνολικά 90.000.000 μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και μια «Θεσμική (Διεθνή) Προσφορά» που θα τρέξει παράλληλα και στην οποία θα διατεθεί το υπόλοιπο 85% σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Το εύρος τιμής διάθεσης έχει καθοριστεί μεταξύ των 7 και 8,2 ευρώ ανά μετοχή. Η Τιμή Διάθεσης που θα ανακοινωθεί αφού κλείσει το βιβλίο προσφορών μπορεί να οριστεί εντός ή κάτω από το εύρος τιμής διάθεσης, αλλά δεν μπορεί να υπερβεί τη μέγιστη τιμή διάθεσης. Σε κάθε περίπτωση η τιμή διάθεσης θα είναι ίδια και στην ελληνική και στη διεθνή προσφορά.

Η διαδικασία θα τρέξει με δύο «cornerstone» συμφωνίες. Η μια αφορά την ελληνική δημόσια προσφορά και έχει να κάνει με ποσοστό 1% ή 3.000.000 μετοχές που θα κατευθυνθούν στην οικογένεια Κοπελούζου που σήμερα κατέχει το 5% του ΔΑΑ πλην 60 μετοχές. Η άλλη αφορά την θεσμική προσφορά και έχει να κάνει με ποσοστό 10% ή 30.000.000 εκατ. μετοχές που θα αγοραστούν από την AviAlliance του καναδικού fund PSP Investments που σήμερα έχει το 40% του ΔΑΑ συν 60 μετοχές. Η AviAlliance θα αγοράσει αυτές τις μετοχές πληρώνοντας ένα premium επί της τιμής διάθεσης ίσο με το χαμηλότερο εκ των: α) 19% της συνολικής τιμής των μετοχών ή β) των 75 εκατ. ευρώ,

Με βάση τα παραπάνω από την συνδυαστική προσφορά -εφόσον διατεθεί το σύνολο των μετοχών- αναμένεται να αντληθούν από 675 έως και 780 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική κεφαλαιοποίηση του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» θα διαμορφωθεί στα 2,1 με 2,46 δισ. ευρώ, ανάλογα με την τελική τιμή διάθεσης των μετοχών.

Η επόμενη ημέρα

Μετά από το IPO το μετοχολόγιο του ΔΑΑ θα έχει ως εξής: Η AvviAlliance θα κατέχει το 50% της εταιρείας συν 60 μετοχές, το Υπερταμείο θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος με ποσοστό 25%, η οικογένεια Κοπελούζου θα κατέχει το 6% πλην 60 μετοχές και το υπόλοιπο 19% θα είναι στην ελεύθερη διασπορά. Το Υπερταμείο μπορεί αν κρίνει σκόπιμο να αγοράσει μετοχές κατά τη δημόσια προσφορά που δεν θα ξεπερνούν το 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ακόμη βάσει της συμφωνίας μετόχων μετά από το IPO ξεκινά μια περίοδος διακράτησης (lock-up) κατά την οποία οι βασικοί μέτοχοι δεν θα μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές τους. Για την AviAlliance η περίοδος θα διαρκέσει 6 μήνες, για την οικογένεια Κοπελούζου 18 μήνες, ενώ το Υπερταμείο θα μπορεί εφόσον το κρίνει σκόπιμο να διαθέσει τμηματικά σε διάστημα τριών ετών μετοχές που αντιστοιχούν στο 11% του μετοχικού κεφαλαίου. Ακόμη η AviAlliance έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε εθελοντική δημόσια πρόταση για την αγορά μετοχών του ΔΑΑ για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών.

Με την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών το διοικητικό συμβούλιο του ΔΑΑ θα αποτελείται από 13 μέλη. Τα οκτώ μέλη συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου και τους αντιπροέδρου του ΔΣ θα είναι επιλογής της AviAlliance, τα τέσσερα συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του ΔΣ θα προτείνονται από το Υπερταμείο και η οικογένεια Κοπελούζου θα μπορεί να προτείνει ένα ανεξάρτητο και μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ.

Το χρονοδιάγραμμα της δημόσιας προσφοράς

  • Έναρξη της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς. 25 Ιανουαρίου 2024
  • Λήξη της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς. 1 Φεβρουαρίου 2024
  • Καθορισμός της Τιμής Διάθεσης. 1 Φεβρουαρίου 2024
  • Δημοσίευση ανακοίνωσης για τον καθορισμό της Τιμής Διάθεσης 2 Φεβρουαρίου 2024
  • Δημοσίευση αναλυτικής ανακοίνωσης σχετικά με το αποτέλεσμα της Ελληνικής
  • Δημόσιας Προσφοράς 6 Φεβρουαρίου 2024
  • Ημέρα πληρωμής για όλους τους επενδυτές 6 Φεβρουαρίου 2024
  • Ανακοίνωση για την Ημερομηνία Έναρξης Διαπραγμάτευσης των Κοινών Μετοχών στις 6 Φεβρουαρίου 2024
  • Έναρξη διαπραγμάτευσης των Κοινών Μετοχών στις 7 Φεβρουαρίου 2024
  • Έναρξη της Περιόδου Σταθεροποίησης στις 7 Φεβρουαρίου 2024
  • Τέλος της Περιόδου Σταθεροποίησης (όχι αργότερα από) 7 Μαρτίου 2024
  • Τελευταία Ημέρα για την άσκηση του Δικαιώματος Προαίρεσης Πώλησης 15 Μαρτίου 2024

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αναπτυξιακοί στόχοι της κυβέρνησης – Έρχονται προσκλήσεις 3,9 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027

Την Πέμπτη ξεκινάει η δημόσια προσφορά για την είσοδο του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο

«Απογειώθηκε» το ΔΑΑ με προορισμό το Χρηματιστήριο - Με νέο ρεκόρ κλείνει το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider