Αγορά νέου κτιρίου που θα «στεγάσει» τη ΔΥΠΑ μέσω 35 εκατ. του RRF

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγορά νέου κτιρίου που θα «στεγάσει» τη ΔΥΠΑ μέσω 35 εκατ. του RRF
Τι είδους ακίνητο και σε ποια περιοχή ψάχνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για τη νέα «έδρα» της Κεντρικής Διοίκησης. Μέσω Ταμείου Ανάκαμψης η δράση. Οι προδιαγραφές και ο στόχος.

Την ένταξη του έργου «Αγορά κτιρίου για τη στέγαση των Υπηρεσιών Κεντρικής Διοίκησης της ΔΥΠΑ» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δράση που αφορά στην αγορά κτιρίου το οποίο θα στεγάσει τις Υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) έτσι ώστε μέσω της βελτίωσης των υποδομών της να ενισχυθεί η ικανότητα της να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες που της έχουν ανατεθεί, αποφάσισε πρόσφατα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μάλιστα, για το έργο έχουν προβλεφθεί πόροι 43,4 εκατ. ευρώ με το Ταμείο Ανάκαμψης να εισφέρει 35 εκατ. ευρώ (τα 8,4 εκατ. είναι ΠΔΕ – ΦΠΑ).

Οι προδιαγραφές

Όπως σημειώνεται στο τεχνικό δελτίο, πρόκειται για την αγορά ενός υφιστάμενου, νεόδμητου ή μέλλοντος να αναγερθεί κτηρίου ή συγκροτήματος κτιρίων, κατάλληλο για κάλυψη γραφειακών αναγκών του διοικητικού κέντρου της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης προδιαγραφών που περιγράφονται παρακάτω, αυτοτελούς ή συνενωμένης ιδιοκτησίας (με τρόπο που να αποτελεί ενιαία οντότητα), με αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, τουλάχιστον 9.000 τ.μ., από τα οποία 7.300 τ.μ. θα αφορούν σε χώρους κύριας και βοηθητικής χρήσης και 1.700 τ.μ. σε χώρους στάθμευσης, χώρους μηχανοστασίων, αρχείου και υποδομών, control & data rooms. Οι παραπάνω επιφάνειες επιδέχονται απόκλιση ±10%.

Το προς αγορά κτίριο θα πρέπει:

  • να βρίσκεται σε ακτίνα μέχρι 15 χλμ. από την Πλατεία Συντάγματος.
  • να βρίσκεται πλησίον στάσης Μέσου Μαζικής Μεταφοράς σταθερής τροχιάς και η πρόσβαση από την πλησιέστερη στάση να είναι μικρότερη των 1.000 μ.,
  • να βρίσκεται πλησίον στάσης αστικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς,
  • να έχει καλή οδική πρόσβαση.

Το προσφερόμενο κτίριο θα πρέπει να είναι βιοκλιματικό, να ακολουθεί πλήρως τις ενεργειακές προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ ώστε να πληροί τις απαιτήσεις για ενεργειακή κλάση τουλάχιστον Α και να μπορεί να πιστοποιηθεί ως προς την περιβαλλοντική του συμπεριφορά, με το διεθνές πρότυπο LEED κατηγορίας κατ’ ελάχιστον Gold. Η κινητή επίπλωση του κτιρίου θα πρέπει να είναι συμβατή με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, να δημιουργεί σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, φιλικό στο χρήστη, να διασφαλίζει συνθήκες άνεσης, ακουστικής απομόνωσης και εργονομίας και τα υλικά των επίπλων να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές για την περιβαλλοντική πιστοποίηση κατά LEED.

Το κτίριο πρέπει να διαθέτει ολικώς όλες τις απαιτούμενες, από τη διακήρυξη του διαγωνισμού αγοράς του και τα Παραρτήματα αυτής ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Κτίριο που δεν διαθέτει ολικώς ή μερικώς όλες τις απαιτούμενες από τη διακήρυξη και τα Παραρτήματα αυτής, ιδιότητες και χαρακτηριστικά και είναι υπό διαμόρφωση στη φάση του διαγωνισμού, θα γίνει αποδεκτό, με την προϋπόθεση ανάληψης εκ μέρους του Πωλητή της υποχρέωσης να διαμορφώσει το κτίριο καταλλήλως, με φροντίδα ευθύνη και δαπάνη του, να εκδώσει όλες τις απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες Αρχές ώστε αυτό να παραδοθεί στον Αγοραστή, από τον Πωλητή, έως το τέλος 2025 έτοιμο προς χρήση («με το κλειδί στο χέρι»). To νέο κτίριο της Διοίκησης της ΔΥΠΑ θα πρέπει να είναι σύγχρονης αισθητικής και να παραδοθεί έτοιμο προς χρήση, με τον εξοπλισμό επίπλωσης και τα οπτικοακουστικά συστήματα.

Ο στόχος

Όπως σημειώνεται, το προτεινόμενο έργο στοχεύει στο να ανταποκριθεί η ΔΥΠΑ στον συνεχώς αναβαθμιζόμενο ρόλο της όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από το νέο της Οργανισμό (ΠΔ 11/2022) καθώς και τις νέες αρμοδιότητες που προβλέπει ο ν.4921/2022, ιδίως σε ότι αφορά πολιτικές ανάπτυξης δεξιοτήτων και στέγασης.

Βασικοί στόχοι του έργου είναι:

α) η ομαλή ενσωμάτωση της λειτουργίας των νέων Υπηρεσιών, των νέων οργάνων διοίκησης της ΔΥΠΑ αλλά και των συλλογικών οργάνων που διαχειρίζονται το νέο σύστημα δεξιοτήτων (Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων, Επιστημονική Επιτροπή Δεξιοτήτων) σε ένα νέο και σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον που θα προωθεί την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα εργασίας,

β) η συγκέντρωση των Υπηρεσιών Κεντρικής Διοίκησης σε ένα νέο σύγχρονο κτίριο με λειτουργικά και ενεργειακά χαρακτηριστικά που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της ΔΥΠΑ και

γ) η ενσωμάτωση και περαιτέρω προώθηση της νέας εταιρικής ταυτότητας της ΔΥΠΑ όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με τη χρηματοδότηση του ΤΑΑ.

Όπως αναφέρεται, είναι κρίσιμο να ειπωθεί ότι στην παρούσα φάση οι Υπηρεσίες Κεντρικής Διοίκησης της ΔΥΠΑ βρίσκονται σε τρία διαφορετικά κτίρια με υποδομές που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες παλαιότερων εποχών, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της ΔΥΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Τι έρχεται σε Μετρό και Προαστιακό

Τα milestones για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού

Έρχεται διαγωνισμός 38 εκατ. ευρώ για πυροπροστασία

gazzetta
gazzetta reader insider insider