Σκέψεις για αλλαγή φορολογικής έδρας κάνουν οι πάροχοι λόγω του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σκέψεις για αλλαγή φορολογικής έδρας κάνουν οι πάροχοι λόγω του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης
Συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού δημιουργεί το τέλος, δεδομένου ότι οι διεθνείς πλατφόρμες δεν επιβαρύνονται.

Σκέψεις για αλλαγή φορολογικής έδρας κάνουν οι εγχώριοι πάροχοι συνδρομητικής τηλεόρασης αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην άρση του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, το οποίο, όπως επισημαίνεται, είχε υποσχεθεί.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το ενδεχόμενο μεταφοράς της φορολογικής έδρας εξετάζεται πλέον σοβαρά, δεδομένου ότι η επιβολή του εν λόγω τέλους προκαλεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, ειδικά για όσους επενδύουν και σε δικές τους παραγωγές. Την σκέψη αυτή ενισχύει το γεγονός ότι αντίστοιχες συνδρομητικές υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν πρόσφατα έχουν ήδη την έδρα τους αλλού, ενώ οι διεθνείς πλατφόρμες που διεκδικούν μερίδιο από την συνδρομητική πίτα, δεν επιβαρύνονται με αντίστοιχο φόρο.

Περιγράφοντας την στρέβλωση που υπάρχει στην αγορά, παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι το τελικό ποσό συνδρομής σε κάποια από τις ελληνικές πλατφόρμες οπτικοακουστικού περιεχομένου επιβαρύνεται αθροιστικά με 30%, κάτι που δεν ισχύει για ομοειδείς υπηρεσίες που προσφέρουν στην ελληνική αγορά ξένες εταιρείες. Οι ελληνικές, δηλαδή, πλατφόρμες οπτικοακουστικού περιεχομένου Over the Top (για την εξασφάλιση του οποίου απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο και ενεργή συνδρομή) καλούνται να προσφέρουν περιεχόμενο εξίσου ανταγωνιστικό με αυτό τουλάχιστον τεσσάρων ξένων παρόχων που διεκδικούν μερίδιο από την ελληνική αγορά, χωρίς να επιβαρύνονται το ίδιο φορολογικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ετήσιο δημοσιονομικό όφελος από το συγκεκριμένο τέλος δεν ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το σύνολο των συνδρομητών ανέρχεται σε 1,1 εκατ. Το ποσό των 20 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο 0,03% των συνολικών φορολογικών εσόδων (61.671 εκατ. ευρώ) που θα εισπράξει φέτος από τους φόρους το ελληνικό Δημόσιο.

Το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης επιβαρύνει κατά 10% τον λογαριασμό των χρηστών των συνδρομητικών υπηρεσιών των Cosmote, Nova και Vodafone. Η επιβολή του θεσμοθετήθηκε το 2016, με την ονομασία "τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση", ανεστάλη με τον νόμο 4728/2020 για την περίοδο από 1ης Οκτωβρίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 και στη συνέχεια, η αναστολή του πήρε παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τον Δεκέμβριο κληρώνει για το τηλεοπτικό «σπίτι» του Champions League - Cosmote TV και Nova στη μάχη της διεκδίκησης

NOVA ICT: Υλοποιεί το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης CO2 του ΟΦΥΠΕΚΑ

Cosmote TV vs Nova: Ξεκινά η μάχη για το αθλητικό περιεχόμενο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider