Boeing: Πτώση 8% για τη μετοχή μετά την αποκόλληση κομματιού από αεροσκάφος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Boeing: Πτώση 8% για τη μετοχή μετά την αποκόλληση κομματιού από αεροσκάφος
Ενδοσυνεδριακά περιόρισε λίγο τις απώλειες, αλλά το κλίμα για την εταιρεία είναι βαρύ». Κέρδη για την Airbus.

Οι μετοχές της Boeing που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωσαν πτώση σχεδόν 8% το πρωί της Δευτέρας, μετά την εντολή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) για την προσωρινή καθήλωση ορισμένων αεροσκαφών Boeing 737 MAX 9.

Ένα κομμάτι ατράκτου αποκολλήθηκε από την αριστερή πλευρά ενός αεροσκάφους της Alaska Airlines την Παρασκευή, λίγο μετά την απογείωσή του από το Πόρτλαντ του Όρεγκον, αναγκάζοντας τους πιλότους να γυρίσουν το αεροσκάφος πίσω, όπου και προσγειώθηκαν με ασφάλεια. Στο σκάφος επέβαιναν 171 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος.

Η Boeing βρίσκεται σε έντονο ανταγωνισμό με την Airbus, η οποία έχει διευρύνει το μερίδιό της στην αγορά, μετά από δύο συντριβές Boeing MAX το 2018 και το 2019, που σκότωσαν σχεδόν 350 άτομα και οδήγησαν στην καθήλωση των MAX παγκοσμίως για 20 μήνες.

Αντίθετα από την Boeing, οι μετοχές της Airbus σημείωσαν άνοδο 1,25% τη Δευτέρα στην Φρανκφούρτη. Η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι παρέδωσε 735 αεροπλάνα μέσα στο 2023, ξεπερνώντας την Boeing για να παραμείνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροπλάνων στον κόσμο για πέμπτη συνεχή χρονιά, ανέφεραν πηγές του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι μετοχές της Boeing πρόβαλαν κάποια αντίσταση, περιορίζοντας τις απώλειες του ανοίγματος στο 6,5%.

Σύμφωνα με τη Jefferies, το τελευταίο περιστατικό σε 737 Max θα μπορούσε να επιβραδύνει την παραγωγή αεροσκαφών, ιδιαίτερα εάν οι διαδικασίες κατασκευής τους γίνουν αντικείμενο για περαιτέρω έρευνες από τις ρυθμιστικές αρχές.

Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Boeing, Ντέιβ Καλχούν, το επεισόδιο της Alaska Air είναι ένα ακόμη πλήγμα στις προσπάθειές του να σταθεροποιήσει την εταιρεία μετά από μισή δεκαετία αναταραχής, και έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά από δηλώσεις του που είχε χαρακτηρίσει το 2024 ως κρίσιμη χρονιά για την ανάκαμψη της Boeing.

Η εταιρεία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη σε ολόκληρη την εταιρεία για το θέμα της ασφάλειας των αεροσκαφών. Επίσης, ακύρωσε μια σύνοδο για τους αντιπροέδρους της που είχε προγραμματιστεί προηγουμένως για τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καθηλώνονται στο έδαφος τα Boeing 737 Max 9 σε παγκόσμιο επίπεδο

ΗΠΑ: Η FAA καθηλώνει όλα τα αεροσκάφη Boeing 737 Max 9

Alaska Airlines: Καθηλώνει όλο τον στόλο των Boeing 737 Max μετά την αποκόλληση παραθύρου εν πτήση

gazzetta
gazzetta reader insider insider