Μετοχές τεχνολογίας: Το 2023 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές τους εδώ και δύο δεκαετίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετοχές τεχνολογίας: Το 2023 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές τους εδώ και δύο δεκαετίες
Μετά την «πανωλεθρία» του 2022, ο κλάδος κατέγραψε ισχυρή άνοδο, με τις Nvidia, Microsoft, Amazon και Meta να «σέρνουν τον χορό» των κερδών.

Ενώ η βιομηχανία τεχνολογίας έλαβε μεγάλη ώθηση από το μακροοικονομικό περιβάλλον και την προοπτική χαμηλότερου κόστους δανεισμού, η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) ήταν αυτή που προκάλεσε ενθουσιασμό στον κλάδο και ώθησε τις εταιρείες να επενδύσουν σε αυτό που θεωρείται το «επόμενο μεγάλο πράγμα».

Όπως αναφέρει το CNBC, η Nvidia ήταν ο μεγάλος νικητής στην «έκρηξη» του AI. Η τιμή της μετοχής του κατασκευαστή chip εκτοξεύτηκε κατά 239% το 2023, καθώς μεγάλοι πάροχοι cloud και οι startups με μεγάλη χρηματοδότηση απέκτησαν τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPUs) της εταιρείας, οι οποίες χρειάζονται για την εκπαίδευση και τη λειτουργία προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, η Nvidia δημιούργησε 17,5 δισ. δολάρια σε καθαρά έσοδα, περισσότερο από εξαπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, τα έσοδα της τριπλασιάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο.

Ο Jensen Huang, Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, δήλωσε τον Μάρτιο ότι η «στιγμή του iPhone» της τεχνητής νοημοσύνης έχει ξεκινήσει.

«Οι startups αγωνίζονται για να δημιουργήσουν προϊόντα και επιχειρηματικά μοντέλα που προκαλούν ενθουσιασμό στην αγορά, ενώ οι παγιωμένες επιχειρήσεις προσπαθούν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό που δημιουργείται», δήλωσε ο Huang στο συνέδριο προγραμματιστών της Nvidia. «Το AI έχει προκαλέσει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης στις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να αναπτύξουν στρατηγικές για την τεχνητή νοημοσύνη».

«Σχετικά πρώιμα στάδια»

Οι καταναλωτές ενημερώθηκαν για το AI χάρη στο ChatGPT της OpenAI, το οποίο η υποστηριζόμενη από την Microsoft εταιρεία, κυκλοφόρησε στα τέλη του 2022. Το chatbot επέτρεπε στους χρήστες να πληκτρολογήσουν μερικές λέξεις κειμένου και να ξεκινούν μια συνομιλία που θα μπορούσε να παράγει εξελιγμένες απαντήσεις σε μια στιγμή.

Οι προγραμματιστές άρχισαν να χρησιμοποιούν γενετική τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν εργαλεία για κρατήσεις ταξιδιών, δημιουργία υλικού μάρκετινγκ, βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών, ακόμη και για λογισμικό κωδικοποίησης. Οι Microsoft, Google, Meta και Amazon διαφήμισαν τις τεράστιες επενδύσεις τους σε γενετική τεχνητή νοημοσύνη, καθώς ενσωμάτωσαν την τεχνολογία σε σουίτες προϊόντων τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy, δήλωσε τον Οκτώβριο, ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα παράγει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα για τις υπηρεσίες Web της Amazon τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι η Amazon χρησιμοποιεί τα μοντέλα για να προβλέψει το απόθεμα, να δημιουργήσει διαδρομές μεταφοράς για προγράμματα οδήγησης, για την βοήθεια σε τρίτους πωλητές να δημιουργήσουν σελίδες προϊόντων, καθώς και των διαφημιστών να δημιουργούν εικόνες.

«Είμαστε έκπληκτοι με τον ρυθμό ανάπτυξης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Jassy. «Η επιχείρηση παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσεται πολύ, πάρα πολύ γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, είναι ήδη μια αρκετά σημαντική επιχείρηση για εμάς. Και όμως θα έλεγα επίσης ότι οι εταιρείες βρίσκονται ακόμα σε σχετικά πρώιμα στάδια».

Οι μετοχές της Amazon ανέβηκαν 81% το 2023, στην καλύτερη χρονιά της από το 2015.

Από την πλευρά τους, οι επενδυτές της Microsoft απόλαυσαν ένα ράλι φέτος σε αντίθεση με οτιδήποτε είχαν δει από το 2009, με τις μετοχές της εταιρείας λογισμικού να ανεβαίνουν κατά 58%.

Εκτός από την επένδυσή της στο OpenAI, η Microsoft ενσωμάτωσε την τεχνολογία σε προϊόντα όπως το Bing, το Office και τα Windows. Η Copilot έγινε η επωνυμία για τις υπηρεσίες AI και ο Διευθύνων Σύμβουλος Satya Nadella χαριτολογώντας περιέγραψε τη Microsoft ως «εταιρεία της Copilot».

«Η συνεργασία της Microsoft με το OpenAI και η επακόλουθη καινοτομία προϊόντων μέχρι το 2023, οδήγησαν σε μια δυναμική μετατόπιση της αγοράς», έγραψε ο Michael Turrin, αναλυτής της Wells Fargo που συνιστά την αγορά της μετοχής, σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες.

Εν τω μεταξύ, η Microsoft αποκόμισε κέρδη με... ιστορικό ρυθμό. Στην τελευταία της έκθεση κερδών, η Microsoft ανέφερε ότι το μεικτό περιθώριο ξεπέρασε το 71% για πρώτη φορά από το 2013, όταν ο Steve Ballmer διοικούσε την εταιρεία. Η Microsoft έχει βρει τρόπους για να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά τα κέντρα δεδομένων της και έχει μειώσει την εξάρτηση από το hardware, με αποτέλεσμα υψηλότερα περιθώρια για το τμήμα που περιέχει τα Windows, Xbox και τη μηχανή αναζήτησης.

Η επανάκαμψη της Meta

Μετά την Nvidia, η μεγαλύτερη μετοχή μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης ήταν της Meta, η οποία εκτινάχθηκε σχεδόν 200%. Η Nvidia και η Meta ήταν μακράν οι δύο εταιρείες με τις κορυφαίες επιδόσεις στον S&P 500.

Το ράλι της Meta πυροδοτήθηκε τον Φεβρουάριο, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος Mark Zuckerberg, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία το 2004, είπε ότι το 2023 θα ήταν το «έτος αποτελεσματικότητας» της εταιρείας, μετά την πτώση της μετοχής κατά 64% το 2022, κυρίως λόγω τριών συνεχόμενων τριμήνων μείωσης των εσόδων.

Η εταιρεία έκανε μειώσεις προσωπικού, καταργώντας περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας, αποδεικνύοντας στη Wall Street ότι ήταν σοβαρή στην προσπάθεια για εξορθολογισμό των εξόδων της. Στη συνέχεια, η ανάπτυξη επέστρεψε καθώς το Facebook απέκτησε μερίδιο αγοράς στην ψηφιακή διαφήμιση. Για το τρίτο τρίμηνο του 2023, η Meta κατέγραψε ανάπτυξη 23%, τη μεγαλύτερη άνοδό της εδώ και δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ομολογιακές εκδόσεις για κεφάλαια MREL 5,5 δισ. ευρώ έως τέλος του 2025

Κομισιόν: Ορατή η επίτευξη από την Ελλάδα των «πράσινων» στόχων του 2030

ΔΕΗ: Στα 13,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα το πράσινο τιμολόγιο τον Ιανουάριο 

gazzetta
gazzetta reader insider insider