Sky express: Πρώτη χρονιά κερδών η φετινή - Νέα αεροσκάφη το 2024

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Sky express: Πρώτη χρονιά κερδών η φετινή - Νέα αεροσκάφη το 2024
«Το 2023 θα κλείσει με την εταιρία να μεταφέρει συνολικά 4,5 εκατ. επιβάτες και με τα συνολικά έσοδά της να φτάνουν τα 360 εκατ. ευρώ».

Χρονιά - σταθμό αποτέλεσε το 2023 για την Sky Express, με την αεροπορική εταιρεία μέλος του ομίλου IOGR, συμφερόντων του Κρητικού επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου, να καταγράφει την πρώτη κερδοφόρα χρήση της. Τα πλάνα για την συνέχεια είναι εξίσου φιλόδοξα, με την Sky Express να σχεδιαζει να ενισχύσει το στόλο της με 6 νέα αεροσκάφη, να αναπτύξει περαιτέρω το δίκτυο των συνεργατών της και να διευρύνει το αποτύπωμά της στην Κυπριακή αγορά, όπως εξήγησαν τα στελέχη της στο πλαίσιο της τελετής ονοματοδοσίας του πρώτου αεροσκάφους A321 Neo της εταιρείας, με το όνομα «Κύπρος», που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρνακα, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ρεκόρ το 2023 - Ευοίωνες προοπτικές για το 2024

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν τα στελέχη της επιχείρησης, το 2023 αναμένεται να κλείσει για την επιχείρηση με τζίρο ύψους 350-360 εκατ. ευρώ και το σύνολο της επιβατικής κίνησης θα υπερβεί τα 4,5 εκατ., έναντι 3,8 το 2022. Το τρέχον έτος, οι διαθέσιμες θέσεις (capacity) της Sky Express, διαμορφώθηκαν στα 5,7 εκατ. ενώ η εταιρεία κατάφερε να ενισχύσει και τα μερίδιά της στην αγορά του εσωτερικού, τα οποία προσεγγίζουν πλεόν το 33% από 28% που ήταν πέρυσι.

Η επόμενη χρονιά δε, δείχνει να ξεκινά με πολύ καλές προοπτικές, αφού σύμφωνα με τον κ. Γεράσιμο Σκαλτσά, Chief Commercial Officer της SKY Εxpress, οι προκρατήσεις για την επόμενη χρονιά έχουν ήδη ξεπεράσει κατά 75% τις προκρατήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί πέρυσι τέτοια εποχή».

Ανάπτυξη του στόλου και διεύρυνση συνεργασιών

Σε αυτό το πλαίσιο, τα πλάνα για το επόμενο έτος περιλαμβάνουν την ενίσχυση του στόλου, την ενίσχυση του δικτύου συνεργατών και την διεύρυνση της παρουσίας της Sky Εxpress στην αγορά της Κύπρου.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο κ. Σκαλτσάς, η αεροπορική εταιρεία θα αναπτύξει περαιτέρω το δίκτυο συνεργασιών interline, έχοντας ήδη αυτή την εβδομάδα ολοκληρώσει άλλες δύο σημαντικές συμφωνίες. Η μία αφορά συνέργεια με μία μεγάλη βρετανική εταιρεία και η άλλη με μια μεγάλη εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στην περίπτωση του στόλου της δε, ο οποίος σήμερα αριθμεί 24 αεροσκάφη, από σήμερα μέχρι και τον Απρίλιο του επόμενου έτους, η Sky Express θα παραλάβει ακόμα 4 αεροσκάφη ATR72-600 ενώ μεταξύ Απριλίου - Ιουνίου 2024 θα παραλάβει και δύο Airbus Α320neo. Σημειωτέον ότι αυτή τη στιγμή η αεροπορική διαθέτει 11 Airbus, τα 8 εκ των οποίων ανήκουν στην οικογένεια των Α320neo, 2 στην οικογένεια των Α321neo και 1 στην οικογένεια των Α320ceo.

Τα δύο νέα αεροσκάφη Airbus που θα παραληφθούν μέσα στο α’ εξάμηνο του έτους θα εκτελούν σε πρώτη φάση πτήσεις charter και από τον Οκτώβριο θα αρχίσουν να εκτελούν τακτικές πτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι τα αεροσκάφη της SKY express διαθέτουν κινητήρες από την εταιρεία CFM και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται η λειτουργία της εταιρείας, όπως εξήγησε ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου IOGR κ. Γρύλος, στο περιθώριο της τελετής ονοματοδοσίας του πρώτου Airbus A321neo. Αναφερθείς στο πρόβλημα που έχει ανακύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα με τους κινητήρες Pratt & Whitney μάλιστα, το οποίο αναμένεται να καθηλώσει τους επόμενους μήνες εκατοντάδες Airbus A320neo, ο ίδιος επεσήμανε ότι «ο καταναλωτής πλέον θα ψάχνει να βρει με ποιον κινητήρα θα πετάει».

Ενίσχυση της παρουσίας στην Κύπρο

Τα αναπτυξιακά πλάνα της Sky Express περιλαμβάνουν και σχέδια ενίσχυσης της παρουσίας της στην Κύπρο. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε το πρώτο Airbus A321neo της SKYexpress φέρει το όνομα «Κύπρος». «Προχωράμε συνεχώς σε σημαντικές επενδύσεις εδώ στην Κύπρο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Skyserv, η οποία εξειδικεύεται στην εξυπηρέτηση επιβατών και αεροσκαφών στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου. Μέσω της Skyserv σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού δίνουμε ευκαιρίες καριέρας ήδη σε 300 Κυπρίους και συνεχίζουμε. Επενδύουμε συστηματικά σε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, φιλικό προς το περιβάλλον. Όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι η παρουσία μας στην Κύπρο δεν είναι ευκαιριακή, αλλά μόνιμη, συνειδητή και με μακρύ ορίζοντα. Ήρθαμε για να μείνουμε και να γίνουμε μέρος της προόδου της Κύπρου. Για να συμβάλουμε στη συνδεσιμότητα του τόπου και στην περαιτέρω οικονομική και τουριστική ανάπτυξή του», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Γρύλος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την τελετή για την ονοματοδοσία του αεροσκάφους της αεροπορικής, τόνισε: «Η εταιρεία, όπως καταδεικνύει και η προσθήκη των δύο AIRBUS A321 neo, θωρακίζεται συνεχώς με νέα αεροσκάφη, δηλώνοντας έτσι και την πρόθεση της να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί. Φέτος, εξυπηρετήθηκαν ή εξυπηρετούνται 157 δρομολόγια από 56 αεροπορικές εταιρείες, συνδέοντας τη χώρα μας με 39 χώρες, ενώ στόχος μας για το επόμενο έτος είναι όπως η αεροπορική σύνδεση ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2021, όπου η SKY express εγκαινίασε τα δρομολόγια εξωτερικού επιλέγοντας την Κύπρο ως τον πρώτο διεθνή προορισμό της, μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει 6.047 πτήσεις από/προς Αθήνα,μεταφέροντας 655.000 επιβάτες και 516 πτήσεις από/προς Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας 56.000 επιβάτες. Το 2022 ήταν χρονιά breakeven για τη συγκεκριμένη γραμμή και σήμερα είναι πλέον κερδοφόρα, με την πληρότητα να αυξάνεται σταθερά και τον αριθμό των επαναλαμβανόμενων επιβατών να ενισχύεται σταθερά. Φέτος, η εταιρεία έχει καταγράψει αύξηση 31% σε επίπεδο επιβατών σε σχέση με το 2022 σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια από Κύπρο προς Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη Skyserv, την εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών του ομίλου IOGR, ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στην Κύπρο την 1η Ιουλίου του 2022 και έφερε τον ανταγωνισμό στα κυπριακά αεροδρόμια», όπως σημείωσε ο Νίκος Γρύλος, Chief Commercial Officer. Σύμφωνα με τον ίδιο Skyserv συνέβαλε στην ανάκαμψη των μεγεθών του αεροδρομίου της Λάρνακας, καθώς μείωσε τις τιμές του handling,ενισχύοντας έτσι την παρουσία στον αερολιμένα και κατά συνέπεια στη χώρα αεροπορικών εταιρειών, όπως η Wizz Air, η οποία διπλασίασε τα αεροπλάνα που είχε βάση στην Κύπρο.

«Απασχολούμε 300 εργαζόμενους, ξεκινήσαμε πέρυσι με 3 πτήσεις την ημέρα και θα κλείσουμε τη φετινή χρονιά με 10.000 πτήσεις. Καταγράφουμε κερδοφορία για την πρώτη μας χρονιά και έχουμε συγκεντρώσει σχεδόν το 30% του μεριδίου αγοράς μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Force Majeure για το διεθνές εμπόριο η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα – Οι επιπτώσεις σε ναύλα και τιμές

Παράθυρο ευκαιρίας για επιδοτήσεις στην ακτοπλοΐα και τα ναυπηγεία

ESG: Τι αλλάζει για τις εταιρείες το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider