Η Google κάνει έφοδο στην τεχνητή νοημοσύνη με το Gemini -Θα καταφέρει να κυριαρχήσει;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Google κάνει έφοδο στην τεχνητή νοημοσύνη με το Gemini -Θα καταφέρει να κυριαρχήσει;
Οι μετοχές της Google έκλεισαν με άνοδο 5% την Πέμπτη, μια μέρα αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε το τελευταίο της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης.

Οι μετοχές της Google έκλεισαν με άνοδο 5% την Πέμπτη, μια μέρα αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε το τελευταίο της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Gemini, το οποίο θα ανταγωνιστεί ανάλογα προϊόντα από τις OpenAI, Microsoft και Meta.

Η μετοχή βρίσκεται σε πορεία για υψηλά έτους, με τη Wells Fargo να αναφέρει ότι η ανακοίνωση για το Gemini προκαλεί ξεκάθαρα θετικές προοπτικές για την μετοχή της εταιρείας. Βέβαια, αν και το κλίμα είναι αισιόδοξο, η Wells Fargo πρόσθεσε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι τι έσοδα θα δημιουργήσει για τη Google το Gemini.

Αναλυτές της Bank of America δήλωσαν ότι η Alphabet (η μητρική εταιρεία της Google) δέχεται φέτος πιέσεις από τις ανησυχίες σχετικά με τις δυνατότητες AI της Google, επομένως ένα «καλά διαφημιζόμενο», ανταγωνιστικό μοντέλο θα μπορούσε να έχει θετικά στοιχεία για τη δραστηριότητα αναζήτησης των καταναλωτών και τις επιχειρηματικές πωλήσεις στο Cloud.

«Πιστεύουμε ότι η Google έχει ισχυρές δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι θετικά για τις μετοχές της το 1ο εξάμηνο του επόμενου έτους», έγραψαν οι αναλυτές της BofA σε σημείωμα τους.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η Google σκοπεύει να δημιουργήσει έσοδα από το Gemini μέσω όλων των προϊόντων της μακροπρόθεσμα, αν και θα ξεκινήσει με την αδειοδότηση του Gemini σε πελάτες της μέσω του Google Cloud αργότερα αυτόν τον μήνα.

Τα στελέχη της Google δήλωσαν ότι το Gemini ξεπερνά το chatbot του OpenAI GPT-3.5, αλλά η εταιρεία δεν ανέφερε συγκριτικά τεστ σε σχέση με με το τελευταίο μοντέλο GPT-4 Turbo του OpenAI. Ωστόσο, το Gemini δείχνει ότι υπάρχει μια ευκαιρία για περαιτέρω δημιουργία εσόδων από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Microsoft, για παράδειγμα, κυκλοφόρησε πρόσφατα το Copilot, που υποστηρίζεται από το ChatGPT του OpenAI, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο Word, το Excel και άλλα προγράμματα του Office και θα κοστίζει 30 $ ανά χρήστη το μήνα. Οι αναλυτές της Piper Sandler δήλωσαν τον Οκτώβριο ότι το Copilot θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερα από 10 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα για τη Microsoft έως το 2026.

Οι αναλυτές της JPMorgan έγραψαν ότι ενώ η Wall Street ανέφερε ότι«χασμουριόταν ως επί το πλείστον» με την ανακοίνωση της Google, τηρούν θετική στάση στην προοπτική να δουν την πρόοδο της Google σε «αυτή τη μεγάλη τεχνολογική αλλαγή». Σημειώνουν, ωστόσο, ότι θα είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά την «αβεβαιότητα σχετικά με τη δημιουργία εσόδων από την Αναζήτηση μέσω του Gemini».

«Αν και είναι νωρίς, η κυκλοφορία του Gemini αντιπροσωπεύει σημαντική καινοτομία για την Google καθώς μπαίνουμε στο έτος 2 εμπορευματοποιημένης και ευρέως διανεμημένης διαθεσιμότητας Generative AI», έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμα τους.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της KeyBanc δήλωσαν ότι θεωρούν το Gemini ως το «αποκορύφωμα» των πολλών ανακοινώσεων τεχνητής νοημοσύνης της Google φέτος, αλλά πιστεύουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επηρεάσει ουσιαστικά η τεχνητή νοημοσύνη την ανάπτυξη και την κερδοφορία της εταιρείας.

«Οι ανακοινώσεις (τις Google) υποδηλώνουν ότι το Gemini εξακολουθεί να βρίσκει το δρόμο του σε βασικά προϊόντα όπως η Αναζήτηση, επομένως θα συνιστούσαμε υπομονή να συμπεράνουμε τον αντίκτυπο στις εκτιμήσεις», έγραψαν σε σημείωμα τους. Και καταλήγουν αναφέροντας ότι «πιστεύουμε επίσης ότι είναι ακόμα νωρίς για αλλαγή συμπεριφοράς διαφημιζόμενων, καταναλωτών, προγραμματιστών και επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider