Με τον κολοσσό EXA Infrastructure συμμαχεί η Lancom - Ανάπτυξης και επενδύσεων συνέχεια για το 2024

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τον κολοσσό EXA Infrastructure συμμαχεί η Lancom - Ανάπτυξης και επενδύσεων συνέχεια για το 2024
Τι περιλαμβάνει η συνεργασία Lancom - EXA - Πώς προχωρούν οι επενδύσεις σε Data Center.

Το αποτύπωμά της στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των δικτύων και των data center, αυξάνει η ελληνική Lancom, μέσα από την στρατηγική συνεργασία που συνάπτει με την μεγαλύτερη εξειδικευμένη πλατφόρμα ψηφιακών υποδομών διασύνδεσης της Ευρώπης με τη Βόρεια Αμερική, EXA Infrastructure. Την ίδια στιγμή, κλείνει το 2023 με σημαντική αύξηση τζίρου, επεκτείνει το προσφάτως εγκαινιασθέν data center της στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και προχωρά την έτερη επένδυσή της στην Κρήτη.

Η συνεργασία με την EXA Infrastructure και τα νέα δεδομένα στη συνδεσιμότητα

Η συνεργασία της Lancom με την ΕΧΑ Infrastructure προβλέπει την παρουσία της τελευταίας στο Balkan Gate Thessaloniki, το τρίτο data center της Lancom. Με τον τρόπο αυτό το Balkan Gate Thessaloniki θα διασυνδεθεί απευθείας με τα μεγαλύτερα internet exchanges της Ευρώπης, μέσω των συντομότερων φυσικών διαδρομών, προσφέροντας άμεση και υψηλής ποιότητας, πρόσβαση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ευρώπης, τόσο σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όσο και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η EXA Infrastructure, με έδρα το Λονδίνο, έχει ως μέτοχο το αμερικανικό fund I Squared Capital και αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εξειδικευμένη πλατφόρμα ψηφιακών υποδομών διασύνδεσης της Ευρώπης με τη Βόρεια Αμερική, διαθέτοντας ένα δίκτυο 142.000 χιλιομέτρων δικτύων οπτικών ινών, σε 34 χώρες. Το δίκτυο της EXA συνδέει 300 πόλεις και προσφέρει 13 data centers επιπέδου Tier 3, με υποθαλάσσιες διόδους που περιλαμβάνουν τρία υπερατλαντικά καλώδια και τη σύνδεση με τη χαμηλότερη απόκριση (latency) μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.

Στο ευρύ αυτό δίκτυο θα προστεθεί και το Balkan Gate, το μεγαλύτερο «ουδέτερο» data center στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο χάρη στη στρατηγική του θέση επιτρέπει σήμερα την εύκολη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Τουρκία, έχοντας συνδέσεις και με Ιταλία, Μέση Ανατολή και Αφρική.

«Ο δακτύλιος που θα δημιουργηθεί μέσω της συνεργασίας μας θα συμβάλλει ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει στρατηγική θέση στη διασύνδεση της περιοχής με τους μεγάλους κόμβους διακίνησης δεδομένων μέσω του Διαδικτύου (internet exchanges) στην Ευρώπη ενώ θα συνεισφέρει σημαντικά και στη διαμόρφωση ενός καλύτερου ψηφιακού μέλλοντος στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ο Γιώργος Νώλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Lancom. Όπως εξήγησε μάλιστα, οι απευθείας αυτές συνδέσεις με τα πιο σημαντικά internet exchanges της Ευρώπης, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην παροχή προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη ενώ θα ανοίξουν το δρόμο και για περαιτέρω επενδύσεις από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, σε συνδυασμό με την αύξηση των υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέονται με τη χώρα.

Από πλευράς του ο ο Nicholas Collins, Chief Commercial Officer της EXA Infrastructure, ανέφερε ότι ο συνδυασμός των δυνάμεών μας θα δημιουργήσει ένα σημαντικό κόμβο ψηφιακής συνδεσιμότητας, που θα επιτρέψει στους πελάτες μας να υλοποιήσουν τα πλάνα ανάπτυξης τους. Προσέθεσε μάλιστα ότι η EXA παραμένει προσηλωμένη και δεσμεύεται να δημιουργήσει τις υποδομές που απαιτούνται, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση για διεθνή χωρητικότητα.

Ταχεία Ανάπτυξη και επενδύσεων συνέχεια

Η συνεργασία με την EXA Insfrastrure είναι ωστόσο ένα από τα επεκτατικά σχέδια που πραγματοποιεί η Lancom το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Νώλης, η εταιρεία συνεχίζει τις προγραμματισμένες επενδύσεις της και επεκτείνεται δυναμικά στην αγορά, διευρύνοντας τα μεγέθη της.

Συγκεκριμένα, το τρέχον έτος ο κύκλος εργασιών της Lancom αναμένεται να διπλασιαστεί, κλείνοντας στα 5 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. που ήταν πέρυσι. Αντίστοιχα τα κέρδη προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων (EBITDA) αναμένεται να διαμορφωθούν στα 2,5 εκατ. ευρώ από 1,05 εκατ. που ήταν πέρυσι.

Σε επίπεδο επενδύσεων, ο επικεφαλής της Lancom σημείωσε ότι η πρώτη φάση της επένδυσης του Balkan Gate στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, έχει ήδη ολοκληρωθεί και η κάλυψη του data center έχει ξεπεράσει το 75. Πλέον η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει τη δεύτερη φάση της επέκτασής του ώστε να αυξήσει την προσφερόμενη χωρητικότητα και να καλύψει τη δυνητική ζήτηση. Αντιστοίχως συνεχίζονται και οι εργασίες κατασκευής του τέταρτου κέντρου δεδομένης της στο Ηράκλειο της Κρήτης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Δεδομένης της ανάπτυξης αυτής μάλιστα, η εταιρεία αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και την εισαγωγή στο ΧΑ, είτε στην Εναλλακτική είτε στην Κύρια Αγορά. Ήδη άλλωστε, όπως εξήγησε ο κ. Νώλης έχουν εμφανιστεί πληθώρα ενδιαφερόμενων επενδυτών χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει οι όποιες συζητήσεις. «Εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες και ακούμε κάθε πρόταση, για την ώρα όμως μπορούμε να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις για να αναπτυχθούμε περαιτέρω και πιστεύουμε στις προοπτικές της χώρας να καταστεί κόμβος της ευρύτερης περιοχής» σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνει το αποτύπωμά της στον τομέα των Data Center η Lancom - Τα επόμενα σχέδια

Επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα δρομολογεί ο ιαπωνικός κολοσσός της ΝΤΤ Data

Έλληνας αναλαμβάνει σημαντική διευθυντική θέση στη Microsoft

gazzetta
gazzetta reader insider insider