Πώς θα αναπτυχθεί η κρουαζιέρα στην Ελλάδα – Στρατηγική 5 πυλώνων από την CLIA

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα αναπτυχθεί η κρουαζιέρα στην Ελλάδα – Στρατηγική 5 πυλώνων από την CLIA
Στο επίκεντρο η ανάπτυξη νέων προορισμών, η πράσινη μετάβαση, η αξιοποίηση των ναυπηγείων και η προσέλκυση νέων εργαζομένων στον κλάδο.

Το προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης των εταιρειών κρουαζιέρας για την Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια συζήτησαν τις προηγούμενες ημέρες εκπρόσωποι της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την υφυπουργό Τουρισμού, Έλενα Ράπτη.

Το προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης της CLIA για την Ελλάδα βασίζεται σε πέντε πυλώνες:

Την επέκταση της τουριστικής σεζόν και ανάδειξη νέων προορισμών σε τοπικό επίπεδο καθώς και ενθάρρυνση συνεργασιών μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Την δημιουργία λιμενικών υποδομών και περιβάλλοντος λειτουργίας, που περιλαμβάνουν:

  • την ανάπτυξη συστήματος και πολιτικής κατανομής θέσεων ελλιμενισμού (berth management system) σε τοπικό επίπεδο, για τον προσεκτικό σχεδιασμό των αφίξεων και αναχωρήσεων κρουαζιερόπλοιων.
  • την ανάπτυξη λιμενικών υποδομών και θέσεων πλαγιοδέτησης για δραστηριότητες homeport και για τον καλύτερο σχεδιασμό δρομολογίων.
  • την ανάπτυξη υποδομών για την εφαρμογή των νέων συνοριακών κανονισμών της Ε.Ε. που θα εφαρμοστούν από το φθινόπωρο του 2024.
  • την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα.

Την ανάπτυξη πρακτικών βιώσιμου τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για σχέδια διαχείρισης προορισμών για τους δημοφιλείς προορισμούς, που θα προσφέρουν μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των τουριστικών ροών σε τοπικό επίπεδο.

Την ανάπτυξη λύσεων παράκτιας ενεργειακής υποστήριξης που θα είναι συμβατές με τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες που αναπτύσσονται πάνω στα πλοία και παράλληλη υποστήριξη της παραγωγής και της προμήθειας βιώσιμων καυσίμων πλοίων, στα οποία η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως ναυτικό έθνος.

Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ελλήνων για το ναυτικό επάγγελμα και τις ευκαιρίες απασχόλησης στον κλάδο της κρουαζιέρας, καθώς και την ταυτόχρονη ανάπτυξη των δεξιοτήτων της επόμενης γενιάς ναυτικών.

«Βασικός στόχος του προτεινόμενου Σχεδίου Δράσης μας είναι να μεγιστοποιήσει η Ελλάδα τα οφέλη της από την κρουαζιέρα και να βοηθήσει να ξεκλειδώσουν οι δυνατότητές της για βιώσιμη ανάπτυξη. Το σχέδιό μας έτυχε θετικής υποδοχής από τους Υπουργούς και είμαστε ικανοποιημένοι που το όραμά μας είναι συνεπές με τις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης», ανέφερε μετά από τις συναντήσεις με τα μέλη της κυβέρνησης η γενική διευθύντρια της CLIA στην Ευρώπη, Marie Caroline Laurent.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της CLIA Μαρία Δεληγιάννη πρόσθεσε: «Η Ελλάδα καταγράφει μεγάλη ανάπτυξη στην κρουαζιέρα τα τελευταία χρόνια, συνεισφέροντας περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ ετησίως και υποστηρίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Χαιρετίζουμε αυτήν την εξέλιξη και παράλληλα με μεγάλο σεβασμό για την Ελληνική κοινότητα που υποστηρίζει τον τομέα της κρουαζιέρας, αναγνωρίζουμε ότι αυτή η ανάπτυξη πρέπει να πραγματοποιηθεί με βιώσιμους όρους. Συνεχίζουμε λοιπόν να συνεργαζόμαστε με εθνικούς και τοπικούς φορείς για τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων, των λιμενικών λειτουργιών και πρακτικών διαχείρισης προορισμών, ώστε να παρέχουμε βιώσιμες, βέλτιστες εμπειρίες για τις τοπικές κοινωνίες και τους επισκέπτες».

Συναντήσεις και με φορείς της αγοράς

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αθήνα, η αντιπροσωπεία της CLIA συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλη Κορκίδη, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων Νικόλαο Μαυρίκο, τη Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Κατερίνα Πέππα, τη Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Μαρία Γκάτσου και τη Γενική Διευθύντρια της HELMEPA κα Όλγα Σταυροπούλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τελικό σπριντ για το παλαιό ΕΣΠΑ – Στο 95% η απορρόφηση και ο «γρίφος» των υπερδεσμεύσεων

Στην τελική ευθεία η IPO του ΔΑΑ – «Πράσινο φως» από DG Comp για το deal με την PSP Investments

ΕΣΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τις επιδοτήσεις 350 εκατ. ευρώ σε νέες επιχειρήσεις – Στα «σκαριά» νέες δράσεις 1,1 δισ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider