Standard & Poor's: Θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών το 2024

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Standard & Poor's: Θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών το 2024
Θετική είναι η θέση που διατηρεί η Standard & Poor's για τις ελληνικές τράπεζες, ενόψει της έλευσης του νέου έτους, στη βάση και του ισχυρού σετ αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου. Πού εφιστά την προσοχή ο διεθνής οίκος. «Καταλύτης» οι προοπτικές διανομής μερισμάτων και η αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Θετική είναι η θέση που διατηρεί η Standard & Poor's για τις ελληνικές τράπεζες, ενόψει της έλευσης του νέου έτους, στη βάση και του ισχυρού σετ αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, τα ισχυρά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών επιβεβαιώνουν την άποψη πως συνεχίζουν να δρέπουν τους καρπούς του ισχυρού μετασχηματισμού του ισολογισμού τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συνεχίζοντας να βγάζουν προς πώληση πακέτα NPEs, καθώς το ενδιαφέρον από τους ξένους φορείς εξυπηρέτησης επισφαλών χρεών είναι αρκετά έντονο.

Δεδομένου αυτού και των νέων εκταμιεύσεων προς πιο υγιείς επιχειρήσεις και εταιρείες, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι ο δείκτης NPE του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 5% έως τα τέλη του 2025 μέσω πωλήσεων και οργανικών ανακτήσεων. Παράλληλα, οι αναλυτές αναμένουν ότι το κόστος κινδύνου θα παραμείνει κοντά στις 80 μονάδες βάσης για τις περισσότερες τράπεζες τους επόμενους 12 - 18 μήνες.

Από την άλλη, η ποιότητα της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών εξακολουθεί να είναι αδύναμη και οι προοπτικές βελτίωσης παραμένουν χαμηλές, περιορίζοντας τυχόν περαιτέρω αναβαθμίσεις, όπως υποστηρίζει η Standard & Poor's.

Οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις αποτελούν πάνω από το 65% της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και αποσβένονται σε μικρά ποσά, ενώ η ικανότητα κερδοφορίας των τραπεζών βελτιώνεται. Το χαμηλότερο κόστος κινδύνου, τα υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια, τα ισχυρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, η ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης και η βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας στηρίζουν την κερδοφορίας τους, όπως αναφέρει η Standard & Poor's.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξορθολογίσει τις δραστηριότητές τους μέσω μέτρων αποδοτικότητας κόστους και πωλήσεων μη βασικών στοιχείων ενεργητικού, με αποτέλεσμα οι δείκτες κόστους προς έσοδα να βελτιωθούν σε 40% ή και χαμηλότερα κατά μέσο όρο, επίπεδα, ενώ τα επιτοκιακά περιθώρια επωφελούνται από τα αυξημένα επιτόκια.

Ο οίκος αξιολόγησης εστιάζει και στις προοπτικές διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες για πρώτη φορά από το 2009, αλλά και στις κινήσεις αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα επηρεάσουν και θα μεταβάλλουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ευρύτερα, σημειώνεται πως η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας είναι πιθανό να υποχωρήσει ελαφρώς το 2023, αλλά θα παραμείνει υψηλότερα από τους αντίστοιχους της Ευρωζώνης, στο 2,5%, με βασικούς «μοχλούς» τις επενδύσεις, τη δυναμική του τουρισμού, τη μείωση της ανεργίας και την ευρύτερη προοπτική της πιστωτικής επέκτασης.

Παράλληλα, η υψηλή ζήτηση για τα distressed assets και τα επισφαλή δάνεια θα συνεχιστεί, υπό το πρίσμα των θετικών προοπτικών της εγχώριας αγοράς ακινήτων και των αυξημένων προοπτικών ανάκαμψης λόγω και των μεταρρυθμίσεων στο σκέλος της Δικαιοσύνης. Η συνεχιζόμενη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα ενισχύσει τη ζήτηση για νέα εταιρικά δάνεια. Η Standard & Poor's αναμένει ότι τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα αυξηθούν κατά 3% - 4%, αν και η πιθανότητα υποαπόδοσης παραμένει υψηλή εξαιτίας των διάφορων οικονομικών κινδύνων.

Ο αμερικανικός οίκος βάσει της μεθοδολογίας αξιολόγησης κινδύνων ανά χώρα στον τραπεζικό κλάδο (BICRA) ανεβάζει τη βαθμολογία για την Ελλάδα στην ομάδα «7» από «8» και την τάση οικονομικού κινδύνου και κινδύνου του κλάδου να παραμένει σταθερή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Μετά την Εθνική, έρχεται ο «Ηρακλής ΙΙΙ» - Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου

Μυλωνάς: «Η επιτυχία του placement της ΕΤΕ, έμπρακτη απόδειξη της σκληρής δουλειάς που έχει γίνει στην ΕΤΕ τα τελευταία 5 χρόνια»

Deutsche Bank: Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στο προσκήνιο - Αυξάνει τις τιμές στόχους - Top pick η Εθνική

gazzetta
gazzetta reader insider insider