Στάσσης (ΔΕΗ): Στο 1,5 δισ. τα EBITDA του 2023 με την Enel Romania – Καταλύτης η εξαγορά της Κωτσόβολος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στάσσης (ΔΕΗ): Στο 1,5 δισ. τα EBITDA του 2023 με την Enel Romania – Καταλύτης η εξαγορά της Κωτσόβολος
Η μεγαλύτερη εγχώρια αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών μπορεί να αποτελέσει «όχημα» ώστε η ΔΕΗ και οι συνεργάτες της να αποτελέσουν ολιστικό προορισμό για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών των καταναλωτών, σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ στο conference call.

«Αποτύπωμα» στις επιδόσεις της ΔΕΗ ήδη από το 2023 θα έχει η εξαγορά της Enel Romania, όπως σημείωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, στο conference call για τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου και τρίτου τριμήνου. Όπως εκτίμησε, συμπεριλαμβάνοντας τη θυγατρική πλέον του Ομίλου στη βαλκανική χώρα, η ΔΕΗ αναμένεται να κλείσει το έτος με λειτουργική κερδοφορία στα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, η Enel Romania αναμένεται να εισφέρει ετησίως 300-350 εκατ. ευρώ στα EBITDA του Ομίλου. Σημαντικό είναι πως μεγάλο μερίδιο από αυτά το ποσό αποτελούν εγγυημένα έσοδα, καθώς θα προέρχονται από το τμήμα του δικτύου διανομής στη Ρουμανία, που περιλαμβάνεται στα asset τα οποία εξαγόρασε η ΔΕΗ.

Στο conference call, η διοίκηση της ΔΕΗ έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην εξαγορά της Κωτσόβολος. Όπως επισήμανε, η εξαγορά θα αποτελέσει καταλύτη, ώστε η ΔΕΗ και οι συνεργάτες της να αποτελέσουν ολιστικό προορισμό για την κάλυψη όλων των αναγκών των καταναλωτών.

EBITDA: Υπέρβαση του στόχου για το 2024

Η εξαγορά τόσο της Enel Romania όσο και της Κωτσόβολος σηματοδοτούν την έναρξη του δεύτερου κύκλου ανάπτυξης της ΔΕΗ, στον οποίο ωστόσο εισέρχεται με ακόμη ισχυρότερες επιδόσεις από αυτές που προβλεπόταν. Τα ορόσημα αυτού του δεύτερου κύκλου θα παρουσιαστούν σε Investor Day στο Λονδίνο, στις 23 Ιανουαρίου 2024.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στο conference call ο κ. Στάσσης, οι οικονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί επιτεύχθηκαν 1,5 χρόνο νωρίτερα, καθώς ξεπερνούν τον «πήχη» που είχε τεθεί για τη χρήση του 2024. Επίσης, η περαιτέρω πορεία της επιχείρησης να έχει τεθεί σε πολύ πιο στέρεες βάσεις. Μάλιστα, επανέλαβε τη δέσμευση για τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023.

Τα asset που περιέρχονται στη ΔΕΗ, με την απόκτηση της Enel Romania αποτελούν σημαντικό αναπτυξιακό εφαλτήριο, με δεδομένο ότι η εταιρεία αυξάνει τους πελάτες της κατά 55% (στα 8,7 εκατ.) και το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ και υδροηλεκτρικών κατά 23% (στα 4,8 GW), με αύξηση κατά 50% (στα 15 GW) των έργων που βρίσκονται στο pipeline.

Σημαντικό είναι απόκτηση πως η εξαγορά των asset της ιταλικής εταιρείας στη Ρουμανία αυξάνει το μερίδιο των «πράσινων EBITDA» της ΔΕΗ, τη στιγμή που και το ενεργειακό μίγμα της ελληνικής μητρικής συνεχίζει να μετατοπίζεται προς τις ανανεώσιμες πηγές. Ενδεικτικό είναι ότι η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή εμφανίζεται αυξημένη κατά 4% στο 9μηνο, σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή, η λιγνιτική παραγωγή εκτιμάται πως το 2023 θα είναι μικρότερη από το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, σε 1,5 χρόνο η εταιρεία θα προσθέσει επιπλέον 1,3 GW στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της.

Τα ατού της Κωτσόβολος

Όσον αφορά την απόκτηση της Κωτσόβολος, η διοίκηση της ΔΕΗ επισήμανε πως θα ενισχύσει την πελατοκεντρικότητα της εταιρείας, ώστε να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την παροχή όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που χρειάζονται οι καταναλωτές. Σημείωσε πως οι ενεργειακές εταιρείες και οι εταιρείες πώλησης καταναλωτικών ειδών συγκλίνουν, καθώς και οι δύο δίνουν έμφαση στην προώθηση υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Όσον αφορά τις συνέργειες στην πώληση εξοπλισμού, μεταξύ της μητρικής και της νέας θυγατρικής, αυτές εντοπίζονται στη διάθεση φωτοβολταϊκών, αντλιών θερμότητας, φορτιστών ηλεκτροκίνησης και συσκευών «έξυπνου» σπιτιού.

Παράλληλα, στην πελατοκεντρική προσέγγιση της ΔΕΗ, η Κωτσόβολος μπορεί να αποτελέσει επιταχυντή, καθώς έχει «χτίσει» μία πιστή καταναλωτική βάση στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών, που αποτελεί εφαλτήριο για την προώθηση λύσεων αποκεντρωμένης «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης, ΔΕΗ και Κωτσόβολος θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να «ακτινογραφήσουν» καλύτερα τους πελάτες τους, ενισχύοντας τις δυνατότητες για cross-selling.

Εξάλλου, όπως επισημάνθηκε, η αλυσίδα δεν είναι μόνο ηγέτης στον τομέα πώλησης ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, αλλά και ο μεγαλύτερος εγχώριος πωλητής ασφαλιστικών προϊόντων. Επίσης, είναι ο μεγαλύτερος πάροχος καταναλωτικών δανείων στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Πιθανόν ανάγκη για έκτακτα μέτρα λόγω του βουλγαρικού φόρου

Επενδύσεις 3,6 τρισ. ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό διεθνώς ως το 2026

ΤΙΤΑΝ: Τα «θεμέλια» για τα κέρδη ρεκόρ - Το μέρισμα, οι επενδύσεις και το νέο buyback

gazzetta
gazzetta reader insider insider