ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Enel στη Ρουμανία - Στα 1,24 δισ. ευρώ το τίμημα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Enel στη Ρουμανία - Στα 1,24 δισ. ευρώ το τίμημα
Πρόκειται για την πρώτη σημαντική επέκταση στο εξωτερικό, ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ. Ο όμιλος έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) αυξάνεται σε περίπου 4,4GW.

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στην Ρουμανία ανακοίνωσε η ΔΕΗ, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα για την επέκτασή της εκτός συνόρων. Είναι ενδεικτικό ότι, μέσω του deal, αποκτά πάνω από 3 εκατομμύρια πελάτες στη λιανική ρεύματος και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα, το 1/3 των δικτύων διανομής (133.000 χλμ.) καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 600 MW και με επιπλέον 5.000 MW σε πορεία υλοποίησης.

Η επένδυση της ΔΕΗ κινείται στον άξονα του μακροπρόθεσμου στόχου που έχει θέσει, να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης, αποκτώντας το χαρτοφυλάκιο της Enel Romania, η επιχείρηση ενισχύει τα καθετοποιημένα χαρακτηριστικά της, ανοίγοντας τον δρόμο για πολλαπλές συνέργειες με τη νέα θυγατρική στη Ρουμανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές της στη Ρουμανία μετά από την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων (conditions precedent), συνήθων σε τέτοιου είδους συναλλαγές, οι οποίες είχαν τεθεί στην σχετική συμφωνία πώλησης που υπογράφηκε στις 9 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα συμφωνία, η ΔΕΗ κατέβαλε αντίτιμο περίπου 1,24 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ (για το 100%).

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ο Όμιλος ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) αυξάνεται σε περίπου 4,4GW. Η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής αυξάνεται κατά 40%. Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Στόχος της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις ομάδες που εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα για να ολοκληρωθεί η εξαγορά. Σήμερα ξεκινάμε ένα ταξίδι ανάπτυξης και μετασχηματισμού στη Ρουμανία, με φιλοδοξία να γίνουμε η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα εταιρεία ενέργειας της χώρας».

Σημειώνεται πως απώτερος στόχος της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού, η ΔΕΗ συνεχίζει αποφασιστικά την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού του Ομίλου με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, η επένδυση της εταιρείας για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας είναι σε απόλυτη συμφωνία με το στρατηγικό πλάνο της.

Η Citigroup Global Markets Europe AG, η Goldman Sachs Bank Europe SE, η HSBC Continental Europe, η AXIA Ventures Group και η Euroxx Securities SA ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και η Milbank LLP ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στο πλαίσιο της εξαγοράς.

Ποια είναι η Enel Ρουμανίας

Η Enel Ρουμανίας είναι ένας από τους πιο βασικούς παίκτες της αγοράς ενέργειας της Ρουμανίας.

Είναι νούμερο 1 σε ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔΕΗ. Η Enel Ρουμανίας έχει 8 αιολικά πάρκα στις περιοχές με το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα και 5 φωτοβολταϊκά πάρκα τελευταίας τεχνολογίας.

Είναι νούμερο 1 στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με την εταιρεία να έχει πάνω από 3 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Στη διανομή, κατέχει το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Βουκουρέστι, μακράν η πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας. Διανέμει ενέργεια στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ δικτύου ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ, έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Μέχρι το τέλος του έτους η εταιρεία θα έχει σε λειτουργία 500 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περιστέρης στον Economist: Υψηλό το κόστος της κλιματικής κρίσης για τους Έλληνες – Ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη οι ΑΠΕ

Εκτόξευση ενεργειακών τιμών και «κομφούζιο» στο εμπόριο - Οι κίνδυνοι από κλιμάκωση του πολέμου στη Μ. Ανατολή

Σδούκου στον Economist: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ενεργειακή ασφάλεια

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider