Αιφνιδιαστική απεργία σε εργοστάσιο της Ford στο Κεντάκι - Κλιμακώνεται η κόντρα στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αιφνιδιαστική απεργία σε εργοστάσιο της Ford στο Κεντάκι - Κλιμακώνεται η κόντρα στις αυτοκινητοβιομηχανίες
Η κίνηση του συνδικάτου UAW σηματοδοτεί αλλαγή στην στρατηγική των εργαζομένων, που μέχρι πρότινος προειδοποιούσαν για τις κινητοποιήσεις.

Το συνδικάτο της United Auto Workers (UAW) επέκτεινε αιφνιδιαστικά την απεργία που πλήττει τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ, σε ένα εξαιρετικά κερδοφόρο εργοστάσιο κατασκευής SUV και φορτηγών της Ford στο Κεντάκι.

Η απεργία στις 6:30 μ.μ. τοπική ώρα της Τετάρτη στο εργοστάσιο, όπου η αυτοκινητοβιομηχανία έχει τη γραμμή παραγωγής του pickup Ford Super Duty καθώς και των SUV της Ford Expedition και του Lincoln Navigator. Στην εγκατάσταση απασχολούνται 8.700 μέλη της UAW.

Η απόφαση του συνδικάτου να απεργήσει το εργοστάσιο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της Ford από άποψη απασχόλησης και εσόδων, είναι μια σημαντική κλιμάκωση των στοχευμένων απεργιών της UAW. Σηματοδοτεί επίσης μια αλλαγή στη στρατηγική, καθώς μέχρι πρότινος η UAW ανακοίνωνε δημόσια τις απεργίες πριν συμβούν οι στάσεις εργασίας.

Πηγή της Ford ανέφερε ότι το συνδικάτο ενημέρωσε την εταιρεία νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ότι ήθελε μια νέα οικονομική αντιπροσφορά μέχρι τις 5 μ.μ. (τοπική ώρα), ακολουθούμενη από πρόσκληση συνάντησης για τις 5:30 μ.μ., με ολόκληρη την επιτροπή διαπραγματεύσεων της Ford και της UAW, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του συνδικάτου Σον Φάιν και του αντιπροέδρου Τσακ Μπράουνινγκ.

Σύμφωνα με την πηγή του CNBC, η οποία συμφώνησε να μιλήσει υπό τον όρο της ανωνυμίας, η συνάντηση διήρκεσε λιγότερο από 10 λεπτά πριν ο Φάιν πει ότι η εταιρεία «έχασε το εργοστάσιο στο Κεντάκι».

«Η απεργία προκηρύχθηκε αφού η Ford αρνήθηκε να προχωρήσει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις», ανέφερε το συνδικάτο σε ανακοίνωση. «Η κίνηση-έκπληξη σηματοδοτεί μια νέα φάση στις απεργιακές κινητοποιήσεις του UAW».

Πηγή της UAW με γνώση των συνομιλιών ανέφερε ότι η εταιρεία δεν ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών και επιδομάτων στη συμφωνία, γεγονός που προκάλεσε την κλιμάκωση της απεργίας. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το συνδικάτο αναμένει τη Ford να βελτιώσει την προηγούμενη οικονομική προσφορά της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

General Motors: Ξεκίνησαν απεργία σχεδόν 4.300 εργαζόμενοι στον Καναδά

ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Mack Trucks προσχώρησαν στην απεργία της UAW

gazzetta
gazzetta reader insider insider