Μασούτης: Σπάει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ το 2023 – Τα σχέδια για τα νέα καταστήματα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μασούτης: Σπάει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ το 2023 – Τα σχέδια για τα νέα καταστήματα
Η εταιρεία θα συνεχίσει τις προωθητικές ενέργειες για να διατηρήσει τις τιμές χαμηλά για τον καταναλωτή και να κερδίσει μερίδια αγοράς. Τον Νοέμβριο ανοίγει το Grand Μασούτης στη Γλυφάδα και το 2024 το μεγάλο σουπερμάρκετ στις «Τρεις Γέφυρες».

Στα 924 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της Διαμαντής Μασούτης ΑΕ το 2022 καταγράφοντας άνοδο 6,5% σε σχέση με το 2021, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Μασούτης, το 2023 θα είναι η πρώτη χρονιά που οι πωλήσεις της εταιρείας θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

«Το 2023 πάει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Ξεκινήσαμε τη χρονιά με χαμηλότερο στόχο γιατί είχαμε πολλές επιφυλάξεις. Ίσως να δούμε μια υστέρηση στον όγκο πωλήσεων αλλά τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά με τη βοήθεια των νέων καταστημάτων στις Κυκλάδες και την Κέρκυρα», υπογράμμισε ο κ. Μασούτης, σημειώνοντας πως ο στόχος του τζίρου για φέτος έχει μπει στα 1,1 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η ΣΥΝΚΑ στην Κρήτη που είναι ξεχωριστή εταιρεία, στην οποία η Δ. Μασούτης συμμετέχει με 50%.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του 2022 ο Θοδωρής Γεροστεργιούδης, γενικός διευθυντής της Δ. Μασούτης ΑΕ, ανέφερε πως η κερδοφορία συμπιέστηκε πέρσι λίγο κάτω από το 1% του κύκλου εργασιών λόγω του υψηλότερου κόστους της ενέργειας και των μεταφορών αλλά και της προσπάθειας της αλυσίδας για συγκράτηση των τιμών. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, μόνο το ενεργειακό κόστος υπερδιπλασιάστηκε στα 33 εκατ. ευρώ το 2022 από 16 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021. Για το 2023 εκτίμησε πως η κερδοφορία θα ξεπεράσει το 1% του κύκλου εργασιών, αλλά όπως είπε τα πάντα θα εξαρτηθούν από το ενεργειακό κόστος.

Η απορρόφηση των ανατιμήσεων και το κόστος του «καλαθιού του νοικοκυριού»

Σύμφωνα με τα στελέχη της Δ. Μασούτης ΑΕ, την προηγούμενη περίοδο είδαν ανατιμήσεις της τάξης του 13% από τους προμηθευτές, ενώ στους πελάτες της αλυσίδας πέρασε το 9% καθώς το υπόλοιπο έξτρα κόστος το απορρόφησε η αλυσίδα. «Αυτό το καταφέραμε με ένα επιθετικό πλάνο προώθησης που έφτασε το 15%-20% του τζίρου μας ανάλογα με την κατηγορία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής αγορών της εταιρείας, Γρηγόρης Παπαδόπουλος.

Το κόστος του «καλαθιού του νοικοκυριού» υπολογίζεται στα 5 με 6 εκατ. ευρώ, ενώ στο 1 εκατ. ευρώ εκτιμάται το κόστος των εκπτώσεων και των παροχών προς τους πληγέντες της Θεσσαλίας. Σημειώνεται πως η Μασούτης παρείχε έκπτωση 20% για δύο εβδομάδες στα καταστήματα της Θεσσαλίας, ενώ έδωσε νερά, χυμούς και σνακ στα σχολεία της περιοχής.

Οι επενδύσεις των 20 εκατ. ευρώ και τα νέα καταστήματα

Ένας λόγος που σύμφωνα με τη διοίκηση της Μασούτης πιέστηκε η κερδοφορία ήταν η οργανική και μη ανάπτυξη του δικτύου της αλυσίδας σε όλη τη χώρα. «Είμαστε περήφανοι για την επέκτασή μας προσφέροντας θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Γεροστεργιούδης. Η εταιρεία περιμένει ανάπτυξη 17% φέτος που όπως είπε είναι διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης από την υπόλοιπη αγορά, αυξάνοντας έτσι το μερίδιο της.

Με τις ετήσιες δαπάνες για επενδύσεις, εξαιρουμένων των όποιων εξαγορών να κινούνται στα 20 εκατ. ευρώ η Μασούτης προχωρά στη λειτουργία νέων καταστημάτων. Από την αρχή της χρονιάς έχουν προστεθεί 17 καταστήματα στο δίκτυο σε Αττική, Βόρεια Ελλάδα και Κυκλάδες, ενώ τον Νοέμβριο θα ανοίξει το Grand Μασούτης στη Γλυφάδα και θα ακολουθήσουν άλλα δύο καταστήματα σε Λαμία και Πάτρα μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Το πρώτο μισό του 2024 αναμένεται να ανοίξει ένα ακόμα Grand Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες σε ιδιόκτητο χώρο της εταιρείας στο οποίο θα αναπτυχθεί και οικιστικό συγκρότημα με 110 διαμερίσματα σε δύο πολυκατοικίες εννέα ορόφων η καθεμία. Το σύνολο της επένδυσης για την συγκεκριμένη ανάπτυξη φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ, τα 17 εκατ. ευρώ εκ των οποίων αφορούν το κατάστημα επιφάνειας 4.000 τμ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

OK! Anytime Markets: Εξαγοράζει τα Happy Markets και ενισχύει το μερίδιο αγοράς της στη Βόρεια Ελλάδα

Ζεστό χρήμα 1,3 δισ. ευρώ στην αγορά από το νέο ΕΣΠΑ – Όλες οι επιδοτήσεις που έρχονται για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Αμερικανική ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία – Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στη χώρα μας από την Joseph Sassoοn Group

gazzetta
gazzetta reader insider insider