ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Έσπασε το φράγμα των 1,2 GW το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ – Στα σκαριά νέα έργα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Έσπασε το φράγμα των 1,2 GW το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ – Στα σκαριά νέα έργα
Ξεκινά η ενίσχυση των EBITDA με το αιολικό του Καφηρέα. Στις ράγες η ανάπτυξη ΑΠΕ 550 MW σε Ελλάδα και νοτιοανατολική Ευρώπη, ωρίμανση πρότζεκτ άλλων «πράσινων» τεχνολογιών.

«Πλώρη» για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της, αλλά και διεύρυνση της παρουσίας της σε νέες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών, βάζει ήδη από το δεύτερο μισό του 2023 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Έτσι, μετά το ορόσημο στο πρώτο εξάμηνο του 2023, όταν η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας έσπασε το φράγμα των 1.200 MW σε εγκατεστημένη ισχύ εν λειτουργία έργων ανανεώσιμων πηγών, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου.

Ορόσημο για το πρώτο εξάμηνο του 2023 δεν αποτέλεσε μόνο η ενίσχυση του portfolio πάνω από τα 1,2 GW, αλλά και η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στη συστοιχία αιολικών πάρκων του Καφηρέα, ισχύος 330 MW. Ενός πάρκου που είναι εμβληματικό όχι μόνο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο ανάλογο έργο που έχει αναπτυχθεί στη χώρα, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος.

Όπως σημείωνε χθες η εταιρεία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, έως το τέλος του Ιουνίου είχε συνδεθεί το 59% των ανεμογεννητριών της συστοιχίας (204,4 MW). Πέρα από την αύξηση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας κατά 124 MW περίπου, το γεγονός ότι το έργο θα «μπει στην πρίζα» στο σύνολό του μέσα στο δεύτερο μισό του 2023, θα έχει και σημαντική επίπτωση στη λειτουργική κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, συμβάλλοντας στην ενίσχυσή της.

Συμφωνίες για PPA

Η «επόμενη ημέρα» υλοποίησης του business plan περιλαμβάνει καταρχάς την έναρξη κατασκευής νέων «πράσινων» μονάδων (κυρίως φωτοβολταϊκών) άνω των 550 MW, τόσο στην Ελλάδα όσο και και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα με την αδειοδοτική ωρίμανση των έργων, η εταιρεία έχει επίσης εξασφαλίσει για ένα σημαντικό ποσοστό των μονάδων και την εμπορική διάθεση της ηλεκτροπαραγωγής τους.

Κι αυτό γιατί για αρκετά από τα έργα υπάρχουν ήδη ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμφωνίες με τρίτους για την πώληση ενέργειας (corporate PPAs). Κάτι που σημαίνει ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα επεκτείνει παράλληλα το «αποτύπωμά» της στους νέους τρόπους εμπορικής αξιοποίησης «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, αποτελώντας σημείο αναφοράς σε δυνητικούς offtakers (μεγάλους καταναλωτές, προμηθευτές ρεύματος) που εκτός από τη μείωση του περιβαλλοντικού τους προφίλ, επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις ΑΠΕ για να αποκτήσουν μακροπρόθεσμη ορατότητα για το ενεργειακό τους κόστος.

Παράλληλα, η εταιρεία θα συνεχίσει με εξίσου εντατικούς ρυθμούς, κατασκευής της μονάδας αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Υπενθυμίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπει ότι η μονάδα θα είναι έτοιμη έως τα τέλη του 2025 με αρχές του 2026, χωρίς να έχει υπάρξει καμία χρονική παρέκκλιση από αυτό.

Όπως είναι γνωστό, λειτουργώντας ως «φυσικές μπαταρίες», οι μονάδες αντλησιοταμίευσης αποτελούν τη μοναδική λύση για τη μακρόχρονη και μαζική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, ο σταθμός της Αμφιλοχίας αποτελεί ένα ακόμη εμβληματικό έργο τόσο για την εταιρεία (αφού είναι το πρώτο ανάλογο έργο που αναπτύσσει) αλλά και για χώρα – καθώς θα συμβάλει στη στήριξη της περαιτέρω ενίσχυσης της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα.

Ενίσχυση στις νέες τεχνολογίες ΑΠΕ

Παράλληλα με την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών για την ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων, στα πλάνα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρίσκεται και η ενίσχυση της παρουσίας της σε καινούριες «πράσινες» τεχνολογίες στην Ελλάδα, οι οποίες προορίζονται να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα.

Τέτοιες τεχνολογίες είναι οι υδροηλεκτρικές μονάδες, οι σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μπαταριών, αλλά και μονάδες που συνδυάζουν σταθμούς ΑΠΕ με μπαταρίες (υβριδικοί). Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ανάλογες επενδύσεις αναμένεται να είναι σε θέση σταδιακά να ξεκινήσουν κατασκευή από το 2024.

Τα έργα αυτά θα προεξοφλήσουν την αύξηση των εσόδων σε μακροπρόθεσμη βάση, «κλειδώνοντας» από τώρα την περαιτέρω μεγέθυνση της εταιρείας, με την ενίσχυση των μεγεθών της. Το ίδιο ισχύει και με τα νέα έργα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ (διαχείριση απορριμμάτων, ψηφιακός μετασχηματισμός κ.α.). Πρόγευση προς αυτή την κατεύθυνση δίνει η έναρξη της πλήρους εμπορικής λειτουργίας της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, η οποία εφεξής θα συμβάλει στη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας, μαζί με τα υπόλοιπα έργα του τομέα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ (διαχείριση απορριμμάτων Ηπείρου, Ηλεκτρονικό Εισιτήριο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο φόβος για νέες Folli -Τους γλέντησε η Jumbo - Η «βαρύτητα» του deal Fourlis – Λάτση

Ευάλωτοι οφειλέτες: Νέο «καμπανάκι» για ένταξη στο καθεστώς προστασίας – Μόνη «ομπρέλα» από τους πλειστηριασμούς 

Project «ΠΥΡΚΑΛ»: Περιβαλλοντικό «οκ» από ΥΠΕΝ στο πολεοδομικό σχέδιο - Εν αναμονή αποφάσεων για την «τύχη» του

gazzetta
gazzetta reader insider insider