«Πράσινο φως» από την ΕΕ για κινεζικό φάρμακο κατά του καρκίνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» από την ΕΕ για κινεζικό φάρμακο κατά του καρκίνου
Το πρώτο κινεζικό αντικαρκινικό φάρμακο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγοντας στην Κίνα την πύλη για είσοδο στην τεράστια αγορά της Δύσης.

Το πρώτο κινεζικό αντικαρκινικό φάρμακο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγοντας στην Κίνα την πύλη εισόδου στην τεράστια αγορά της Δύσης.

Ο λόγος για το αντικαρκινικό φάρμακο Tevimbra της BeiGene Ltd, έναν αναστολέα PD-1, παρόμοιο με το Keytruda της Merck & Co., το οποίο σε συνδυασμό με το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς βοηθά στην καταπολέμηση των όγκων. Η φαρμακευτική εταιρεία που εδρεύει στο Πεκίνο, ανέφερε πως είναι κατάλληλο για ενήλικες με έναν τύπο καρκίνου του οισοφάγου που παρουσίασε επιδείνωση μετά από την αρχική θεραπεία. Ήδη, το φάρμακο βρίσκεται υπό εξέταση και από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Να σημειωθεί ωστόσο, πως παρά την έγκριση που δημιουργεί νέα δεδομένα για τις κινεζικές φαρμακευτικές εταιρίες, η BeiGene και η Novartis AG τερμάτισαν από κοινού τη συνεργασία που είχαν συνάψει το 2021 για την ανάπτυξη του φαρμάκου. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές της BeiGene υποχώρησαν έως και 4,5% στο Χονγκ Κονγκ, ενώ οι μετοχές στο ταμπλό της Σαγκάης σημείωσαν πτώση έως και 4,4%, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη εδώ και 6 εβδομάδες.

Η BeiGene συγκαταλέγεται σε ένα πλήθος κινεζικών εταιρειών βιοτεχνολογίας που εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαετία καθώς το Πεκίνο χάραξε μια νέα πολιτική σε θέματα υγείας προκειμένου να ενθαρρύνει την εγχώρια φαρμακευτική καινοτομία. Η εταιρεία έγραψε ιστορία το 2019, όταν η θεραπεία Brukinsa για τον καρκίνο του αίματος έγινε το πρώτο κινεζικό αντικαρκινικό φάρμακο που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές αναφέρουν, πως η τεράστια αγορά, στην οποία κυριαρχούν οι Merck και Bristol-Myers Squibb Co, θα αγγίξει τα 56,3 δισ. δολάρια παγκοσμίως το 2026.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Huawei έχει στην ιδιοκτησία της πάνω από 120.000 εγκεκριμένες πατέντες

Ποια φάρμακα βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη – Ολόκληρη η λίστα

Κλιματική αλλαγή: Έως και 10 φορές πιο πιθανές οι έντονες βροχοπτώσεις στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider