Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες η Fitch Ratings

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες η Fitch Ratings
Σε αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Eurobank και της Εθνική σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «bb» από «bb-» για την ΕΤΕ και στο «bb-» από «b+» για τη Eurobank προχώρησε η Fitch Ratings. Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε και την Τράπεζα Πειραιώς σε «ΒΒ-» από «Β» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «bb-» από «b».

Σε αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Eurobank και της Εθνικής σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «bb» από «bb-» για την ΕΤΕ και στο «bb-» από «b+» για τη Eurobank προχώρησε η Fitch Ratings. Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την Alpha Bank την Τράπεζα Πειραιώς σε «ΒΒ-» από «Β» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «bb-» με τις προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες IDR να είναι σταθερές.

Όπως επισημαίνει, οι αναβαθμίσεις για την ΕΤΕ αντικατοπτρίζουν τη διαρθρωτική βελτίωση της κερδοφορίας της Εθνικής από τα υψηλότερα επιτόκια και τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων. σχετικά με την προσεκτική διαχείριση του κόστους και την ομαλοποίηση στις χρεώσεις απομείωσης δανείων (LICs) μετά την επιτυχημένη στρατηγική της τράπεζας για μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της. Αυτό έχει επιτρέψει στην Eθνική Τράπεζα να συσσωρεύσει κεφάλαια αρκετά πάνω από τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών και έχει προσφέρει ευελιξία για την πραγματοποίηση επενδύσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, οι οποίες αναμένεται σύμφωνα με τη Fitch να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της τράπεζας.

Ως προς τη Eurobank επισημαίνει πως οι αναβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία της ως αποτέλεσμα του επιτυχούς de-risking και της αναδιάρθρωσής, υποστηριζόμενη από την αύξηση των επιτοκίων και την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Τα αποθέματα ασφαλείας ως προς τις εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις έχουν ενισχυθεί και η Fitch αναμ.ενει ότι η οργανική παραγωγή κεφαλαίου θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους δείκτες. Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης ότι η χρηματοοικονομική σταθερότητα και η διαφοροποίηση της Eurobank έχουν βελτιωθεί μετά τη σταθερή αύξηση των καταθέσεων και τις πρόσφατες εκδόσεις. Η αναμενόμενη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023, ακόμη και υπό το φως της επικρατούσας αβεβαιότητας, ενισχύει περαιτέρω την αναβάθμιση, επισημαίνει η Fitch.

Ηια την Πειραιώς σημειώνει πως η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την επιτάχυνση της στρατηγικής της για μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της, η οποία οδήγησε σε σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε επίπεδα που οδηγούν σε υψηλότερες αξιολογήσεις. Αντανακλά επίσης την ενίσχυση των εποπτικών δεικτών κεφαλαίου της και τη συνακόλουθη μείωση των κεφαλαιακών βαρών. Η αναβάθμιση λαμβάνει περαιτέρω υπόψη τη διαρθρωτικά βελτιωμένη κερδοφορία της Πειραιώς, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω συσσώρευση κεφαλαίου, σταθερή χρηματοδότηση και βελτιωμένη πρόσβαση στην αγορά χρέους για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

ETE

Η αξιολόγηση της Eθνικής Τράπεζας αντανακλά την ισχυρή της θέση στην εγχώρια ελληνικά αγορά, η οποία προσφέρει στήριξη στις δραστηριότητές της και στις προοπτικές κερδοφορίας, την ισχυρή καταθετική βάση και την υγιή ρευστότητα. Η αξιολόγηση αντανακλά επίσης τους υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες, πάνω από τον μέσο όρο στον τραπεζικό τομέα, και τη χαμηλή κεφαλαιακή επιβάρυνση από προβληματικά στοιχεία ενεργητικού.

Η Eθνική είναι μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, όπου έχει ισχυρό μερίδιο αγοράς, στη λιανική τραπεζική. H Fitch εκτιμά ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της Eθνικής είναι πιο βιώσιμο από αυτό των ελληνικών τραπεζών με χαμηλότερη αξιολόγηση λόγω της μεγαλύτερης προόδου που έχει σημειώσει στη μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό της.

Το προφίλ ρίσκου της Eθνικής έχει βελτιωθεί κατά τη διάρκεια του οικονομικού κύκλου, λαμβάνοντας στήριξη από τη σημαντική μείωση στα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, αν και παραμένουν υψηλά με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια. H Fitch αναμένει σταθερή ποιότητα στα στοιχεία ενεργητικού.Τα λειτουργικά κέρδη της Eθνικής έχουν ωφεληθεί σημαντικά από τα υψηλότερα επιτόκια και την πρόοδο στην αναδιάρθρωση της τράπεζας και η Fitch αναμένει να σταθεροποιηθούν στο 2,5%.

Ο δείκτης CET1 στο 17,3% στο τέλος Ιουνίου βρίσκεται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών, ενώ η οργανική δημιουργία κεφαλαίου ευνοείται από τη βελτιωμένη κερδοφορία. Ωστόσο, τα κεφάλαια παραμένουν εκτεθειμένα στο ρίσκο που προκύπτει από κατά κύριο λόγο εγχώριο βιβλίο δανείων της τράπεζας και την έκθεση στο ελληνικό δημόσιο. Ο λόγος δανείων/καταθέσεων της Eθνικής έχει μειωθεί στο 60% ως αποτέλεσμα της μείωσης του ρίσκου στον ισολογισμό της τράπεζας και της συνεχούς αύξησης των καταθέσεων.

Eurobank

Οι αξιολογήσεις της Eurobank αντικατοπτρίζουν τα επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας και τη βελτίωση της κερδοφορίας της, η οποία θα πρέπει να είναι σε θέση να απορροφήσει πιθανές ζημιές από το μέτριο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν επίσης την ισχυρή της θέση στην εγχώρια αγορά, τη διεθνή διαφοροποίηση, τη χρηματοδότηση βασισμένη σε καταθέσεις πελατών και την πρόσφατη ικανότητα πρόσβασης στις αγορές χρέους.

Το επιχειρηματικό προφίλ της Eurobank στηρίζεται στο ισχυρό franchise της στην Ελλάδα καθώς και στις δραστηριότητες σε πολλές άλλες χώρες, όπου η τράπεζα στοχεύει να εδραιώσει την παρουσία της. Η Eurobank αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από παραδοσιακές εμπορικές τραπεζικές δραστηριότητες, οι οποίες παράγουν αρκετά καθαρά έσοδα από τόκους. Η Fitch θεωρεί ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας είναι πιο βιώσιμο από τις υπόλοιπες συστημικές με χαμηλότερη αξιολόγηση λόγω της διεθνούς διαφοροποίησής του και της μεγαλύτερης προόδου στην απομάκρυνση του κινδύνου από τον ισολογισμό.

Η απόδοση της Eurobank έχει βελτιωθεί σε επίπεδα πιο ανάλογα με το προφίλ κινδύνου της και ο οίκος αναμένει ότι τα λειτουργικά κέρδη προς τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία (RWA) θα ξεπεράσουν το 2% το 2023 και το 2024 λόγω του de-risking, της αναδιάρθρωσης της τράπεζας και των επωφελούμενων από υψηλότερα επιτόκια. Τα κέρδη της Eurobank θα ωφεληθούν επίσης από θετικές συνεισφορές από τις διεθνείς δραστηριότητές της.

Πειραιώς

Οι αξιολογήσεις της Πειραιώς αντικατοπτρίζουν τη διαρθρωτικά βελτιωμένη κερδοφορία της με υψηλότερα επιτόκια και επιτυχή αναδιάρθρωση, γεγονός που επέτρεψε στην τράπεζα να δημιουργήσει επαρκή αποθέματα ασφαλείας ως προς τις εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις. Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν επίσης ότι ο δείκτης NPE της είναι πλέον πιο κοντά στις υπόλοιπες συστημικές, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλός σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Η χρηματοδότηση της τράπεζας με βάση τις καταθέσεις πελατών παραμένει υπό μια ισχυρή αξιολόγηση.

Το επιχειρηματικό προφίλ της Πειραιώς στηρίζεται στο ισχυρό εγχώριο franchise, το οποίο παραμένει σταθμισμένο προς τις παραδοσιακές εμπορικές-τραπεζικές δραστηριότητες. Η βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού της μοντέλου έχει βελτιωθεί σύμφωνα με την επιτυχή μείωση του κινδύνου και την αναδιάρθρωση της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κόστους και της ψηφιοποίησης.

Ο δείκτης NPE της Πειραιώς βρίσκονταν στο 6,6% στα τέλη Ιουνίου και έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς η τράπεζα προχώρησε σε ορισμένες πωλήσεις NPE που είχαν προγραμματιστεί για το 2024. Ωστόσο, ο δείκτης παραμένει υψηλότερα από τον μέσο όρο των συστημικών τραπεζών και των ευρωπαϊκών τραπεζών με υψηλότερη αξιολόγηση.

Alpha Bank

Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη διαρθρωτική βελτίωση της κερδοφορίας της Alpha, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω οργανική παραγωγή κεφαλαίου και θα οδηγήσει σε ισχυρότερους δείκτες κεφαλαίου. Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης τη συνεχιζόμενη πτωτική τροχιά στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της τράπεζας, τη σταθερή χρηματοδότηση και τη βελτιωμένη πρόσβαση στην αγορά χρέους για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Alpha εστιάζει στις παραδοσιακές εμπορικές και λιανικές τραπεζικές δραστηριότητες στην εγχώρια αγορά, με κάποια διαφοροποίηση στις δραστηριότητες που δημιουργούν προμήθειες, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και των ασφαλίσεων, και σε ξένες αγορές όπως η Ρουμανία και η Κύπρος. Η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου έχει βελτιωθεί σύμφωνα με την αναδιάρθρωση του ισολογισμού, αν και η Alpha παραμένει πιο εκτεθειμένη σε παλαιού τύπου προβληματικά περιουσιακά στοιχεία από ό,τι οι εγχώριες τράπεζες με υψηλότερη αξιολόγηση.

Η Fitch αναμένει ότι οι νέες εισροές NPE θα παραμείνουν διαχειρίσιμες και η Alpha θα συνεχίσει να μειώνει τα NPE της μέσω αυξημένων «θεραπειών», ανακτήσεων και διαγραφών. Αυτό θα οδηγήσει τον δείκτη NPE σε μεσαία μονοψήφια επίπεδα έως το τέλος του 2025, υποστηριζόμενη επίσης από την προσδοκία της ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα έχει καλύτερες επιδόσεις έναντι της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: «Ναι» στην εισαγωγή της Optima Bank

Morgan Stanley: Ο πιθανός αντίκτυπος για τις ελληνικές τράπεζες από μια αλλαγή στα ελάχιστα αποθεματικά

Επέστρεψαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο - Στο κόκκινο τράπεζες και blue chips

gazzetta
gazzetta reader insider insider