Έσπασε το «φράγμα» των 4 δισ. ευρώ ο τζίρος του Σκλαβενίτη το 2022 – Ανήλθε στα 4,47 δισ. ευρώ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έσπασε το «φράγμα» των 4 δισ. ευρώ ο τζίρος του Σκλαβενίτη το 2022 – Ανήλθε στα 4,47 δισ. ευρώ
Η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης επέδειξε ανθεκτικότητα και αναπτύχθηκε με υψηλότερο ρυθμό από αυτόν της αγοράς. Το επενδυτικό πλάνο άνω των 50 εκατ. ευρώ και οι αυξήσεις αποδοχών 17 εκατ. ευρώ. 

Το «φράγμα» των 4 δισ. ευρώ έσπασε ο τζίρος του ομίλου Σκλαβενίτη το 2022. Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα, την περασμένη χρονιά ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 4,47 δισ. ευρώ, έναντι 3,98 δισ. ευρώ το 2021.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 276,4 εκατ. ευρώ, από 292,7 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 78,5 εκατ. ευρώ, από 92,5 εκατ. ευρώ το 2021, ποσοστό 1,75% επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

Για τις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, το 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 3,7 δισ. ευρώ, από 3,3 δισ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 226 εκατ. ευρώ, έναντι 251,2 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 60,1 εκατ. ευρώ, από 82,3 εκατ. ευρώ το 2021, ποσοστό 1,6% επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία, το 2022 ήταν μια χρονιά που η Σκλαβενίτης κατέγραψε ενίσχυση κύκλου εργασιών και μείωση κερδοφορίας, λόγω απορρόφησης σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων.

Η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης επέδειξε ανθεκτικότητα και αναπτύχθηκε με υψηλότερο ρυθμό από αυτόν της αγοράς με:

-αύξηση πωλήσεων κατά 12% συγκριτικά με το 2021

-μείωση κερδοφορίας κατά 26%, ως αποτέλεσμα της σημαντικής απορρόφησης μέρους των ανατιμήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και ιδίως του κόστους ενέργειας.

-τη δημιουργία 2.352 νέων θέσεων εργασίας, φτάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων της σε περισσότερους από 29.800 τον Δεκέμβριο του 2022.

Επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 50 εκατ. ευρώ

Πέραν της σημαντικής συγκράτησης των τιμών, η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 50 εκατ. ευρώ εντός της προηγούμενης χρονιάς.

Το επενδυτικό πλάνο εστίαζε στην ενίσχυση του δικτύου της, μέσω του νέου Hypermarket στη Νέα Φιλαδέλφεια και της απόκτησης 9 καταστημάτων στην περιοχή των Ιωαννίνων από την SEP Markets Παπαδόπουλος, στην ενίσχυση των υποδομών που εξυπηρετούν το eMarket Σκλαβενίτης, μέσω της δημιουργίας νέου Darkstore στην περιοχή της Κηφισιάς για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών στη Βορειοανατολική Αττική, στην ανακαίνιση 20 καταστημάτων, καθώς στη δημιουργία σταθμών ηλεκτροφόρτισης σε 160 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα ως το τέλος του 2023, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, δημιουργώντας ένα εκτενές δίκτυο σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης στη χώρα.

Αυξήσεις αποδοχών ύψους 17 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης από την 1η Νοεμβρίου 2022, προχώρησε σε αυξήσεις αποδοχών ύψους 17 εκατ. ευρώ ετησίως για την πλειοψηφία των εργαζομένων της, καθώς και σε χορήγηση έκτακτης παροχής συνολικού ύψους 5,9 εκατ. ευρώ για το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της.

Υπενθυμίζεται εδώ πως το 2022 ήταν μία χρονιά που ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου, εντός και εκτός Ελλάδας, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πρωτόγνωρο κύμα ανατιμήσεων που επηρέασε όλες τις κατηγορίες τροφίμων και βασικών καταναλωτικών αγαθών, ως συνέπεια των γεωπολιτικών εξελίξεων μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας και των ιστορικά υψηλών τιμών που σημειώθηκαν στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στα καύσιμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intertrade – Softex: Χρόνια σταθμός το 2023 για την ελληνική χαρτοποιία – Προχωρά η επένδυση των 99 εκατ. ευρώ

Άλμα 117% για τον τζίρο της χαρτοβιομηχανίας ΜΑΞΙ – Τα επόμενα βήματα και η δυναμική των εξαγωγών

BriQ Properties ΑΕΕΑΠ: Χαρτοφυλάκιο 142 εκατ. ευρώ – Τα logistics και το deal με ICI

gazzetta
gazzetta reader insider insider