Σανίδα σωτηρίας αναζητούν οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας - Δύσκολη η επόμενη μέρα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σανίδα σωτηρίας αναζητούν οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας - Δύσκολη η επόμενη μέρα
Δραματικές ώρες βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλίας, βλέποντας περιουσίες και κόπους μιας ζωής να χάνονται στα νερά και τις λάσπες που έφερε η κακοκαιρία Daniel. Ζημιές έχει υποστεί όλο το φάσμα των επιχειρήσεων. Πώς προχωρά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για κρατική αρωγή. Τι λένε στο insider.gr για το μέγεθος της καταστροφής οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Καρδίτσας και Τρικάλων. 

«Σωσίβιο» μέσα στις λάσπες αναζητούν χιλιάδες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, δίνοντας μάχη με τον χρόνο για να ορθοποδήσουν, στη σκιά της ανυπολόγιστης καταστροφής που προκάλεσε στην περιοχή το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, «βυθίζοντας» στο νερό περιουσίες και κόπους μιας ολόκληρης ζωής.

Ζημιές έχουν καταγραφεί σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, με τους επιχειρηματίες σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα και Βόλο να μετρούν πληγές και να προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Όσες βέβαια μπορούν, γιατί υπάρχουν και επιχειρήσεις που δεν θα καταφέρουν ποτέ ξανά να λειτουργήσουν…

«Δεν νομίζω ότι γλύτωσε καμία επιχείρηση στον Παλαμά Καρδίτσας»

«Δεν νομίζω ότι γλύτωσε καμία επιχείρηση στον Παλαμά», αποκαλύπτει, μιλώντας στο insider.gr, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Κώστας Ζυγογιάννης, περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή που βίωσε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τη μανία της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ζημιές έχουν καταγραφεί σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που βρίσκονται εκτός της πόλης της Καρδίτσας, με τα προβλήματα να εντοπίζονται στο σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας αφού ο τεράστιος όγκος νερού που έπεσε την περασμένη εβδομάδα έπληξε μεταποιητικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τροφίμων, συνεργεία αυτοκινήτων, συνεργεία ελαστικών, εταιρείες λιπασμάτων, εταιρείες σκυροδέματος, ακόμη και ένα μεγάλο εργοστάσιο με ψάρια.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Το βασικότερο μέλημα όλων είναι να λειτουργήσουν ξανά οι επιχειρήσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζυγογιάννης.

Το Επιμελητήριο της Καρδίτσας άλλωστε δημιούργησε ειδικό τμήμα ενημέρωσης και υποστήριξης των πληγέντων επιχειρήσεων από την πλημμύρα, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ενώ το βράδυ της Τρίτης συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα συζήτησης τα μέτρα στήριξης του επιχειρείν στο νομό Καρδίτσας.

«Τουλάχιστον 2.000 επιχειρήσεις των Τρικάλων έχουν καταθέσει αίτηση για κρατική αρωγή»

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα… Το νερό υποχωρεί αλλά πώς θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις;», εξηγεί με τη σειρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων, Βασίλης Γιαγιάκος, εκφράζοντας και ο ίδιος την ανάγκη στήριξης του συνόλου της επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής.

«Αν δεν χρηματοδοτηθούν άμεσα οι επιχειρήσεις, δεν θα έχουν αύριο», τόνισε, αποκαλύπτοντας πως μέχρι το βράδυ της Τρίτης, σχεδόν 2.000 επιχειρήσεις των Τρικάλων είχαν καταθέσει αίτηση για τη λήψη αποζημιώσεων, μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν.

«Τα αρτοποιεία της Θεσσαλίας μετρούν τις πληγές τους»

«Περί τα 15 αρτοποιεία στην ευρύτερη περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας υπέστησαν ζημιές, άλλα μικρότερες άλλα μεγαλύτερες», αναφέρει στο insider.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος - Θεσσαλός και ο ίδιος, με καταγωγή από το Νέο Περιβόλι της Λάρισας - εξηγώντας πως τώρα γίνονται προσπάθειες ώστε να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι επιχειρηματίες που επλήγησαν.

Καλύτερη είναι, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, η κατάσταση στα αρτοποιεία των Τρικάλων, τα οποία περιορίστηκαν σε κάποιες διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, ενώ δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα σε ό,τι αφορά τα αρτοποιεία της Λάρισας.

«Σήμερα, τα 4/5 της πόλης της Λάρισας δεν έχουν πρόβλημα, ενώ οι δυσκολίες εντοπίζονται στο υπόλοιπο 1/5. Κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχνά ότι η περιφέρεια της Λάρισας δυστυχώς… βούλιαξε», προσθέτει.

Ο κ. Μούσιος απέφυγε να σχολιάσει τον κίνδυνο ανατιμήσεων σε πολλά βασικά αγαθά – όπως το ψωμί – λόγω των καταστροφών που έχει υποστεί η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Θεσσαλίας, διαμηνύοντας πως τώρα εκείνο που προέχει είναι να σταθούν στα πόδια τους οι άνθρωποι που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Όπως διαβεβαιώνουν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Καρδίτσας και Τρικάλων, ομαλά προχωρά από την πλευρά των επιχειρήσεων η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, ενώ ταυτόχρονα και τα τέσσερα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας (Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας) βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να στηριχθεί με κάθε τρόπο η θεσσαλική επιχειρηματικότητα.

Υπενθυμίζεται άλλωστε εδώ ότι το Επιμελητήριο Λάρισας έχει απευθύνει, με επιστολή του, έκκληση σε όλα τα επιμελητήρια της χώρας για οικονομική βοήθεια, με στόχο να συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο δυνατό χρηματικό ποσό σε μια κίνηση συμπαράστασης στις επιχειρήσεις που χρήζουν άμεσης βοήθειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε μεταβατική φάση η χειροτεχνία στην Ελλάδα - Η ακτινογραφία των επιχειρήσεων, τα αγκάθια και η ευκαιρία για comeback

Σφίγγει ο κλοιός για τις μικρές επιχειρήσεις – Με μηδενική ρευστότητα 1 στους 4, αδυνατούν να πληρώσουν ρυθμίσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider