Μονάδες Αποβλήτων: Τι «τρέχει» με 2 διαγωνισμούς 450 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη) – Ο ισχυρός ανταγωνισμός

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μονάδες Αποβλήτων: Τι «τρέχει» με 2 διαγωνισμούς 450 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη) – Ο ισχυρός ανταγωνισμός
Το ΣΔΙΤ του δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης, οι προδικαστικές προσφυγές και η παράταση για την υποβολή προσφορών. Ποιοι όμιλοι είναι «στο παιχνίδια». Μεγάλα ονόματα έδωσαν προφορές για τη μονάδα ανατολικού τομέα 242 εκατ. ευρώ, αναμένονται νεότερες εξελίξεις. Τα projects και τα οφέλη. 

Στις 16 Νοεμβρίου 2023, και εφόσον ο διαγωνισμός ξεπεράσει τις «συμπληγάδες» των προδικαστικών προσφυγών και πάρει το «πράσινο φως» από την αρχή δημοσίων συμβάσεων, αναμένεται τελικά να υποβληθούν προσφορές για την κατασκευή «ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Μ.Ε.Α.) ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» (Θεσσαλονίκης), μέσω ΣΔΙΤ, εκτιμώμενης αξίας 202 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, αναμένονται νεότερες εξελίξεις για έναν άλλο διαγωνισμό προ προωθεί επίσης ο Φο.Δ.Σ.Α. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ για την κατασκευή μονάδας αποβλήτων στην περιοχή, αυτή τη φορά στον ανατολικό τομέα.

Το έργο για την «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΑΣΑ) ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΛΕΓΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» (ανατολικός τομέας Θεσσαλονίκης) είναι το υψηλότερο από αυτά που «βγήκαν» προς δημοπράτηση το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιφέρεια, καθώς μαζί με ΦΠΑ και προαιρέσεις μπορεί να φτάσει στα 241,88 εκατ. ευρώ και έχει 3 διεκδικητές.

Το ΣΔΙΤ, οι προδικαστικές προσφυγές και η παράταση για την υποβολή προσφορών

Ξεκινώντας από το ΣΔΙΤ project, όπως έγραψε χτες και η στήλη Backstory, στον εν λόγω διαγωνισμό υπήρχαν προδικαστικές προσφυγές, αιτήματα αναστολής και λήψης προσωρινών μέτρων, καθώς και σχετικά αιτήματα χορήγησης πρόσβασης και αποστολής στοιχείων της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ για κάθε προδικαστική προσφυγή, όπως και για χορήγηση πρόσθετου χρόνο (παρατάσεις κ.λπ.). Ετσι, ενώ οι προσφορές ήταν να δοθούν στις 22 Σεπτεμβρίου, πάμε πλέον για τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς έχει παγώσει η διαγωνιστική διαδικασία έως ότου η αρχή δημοσίων συμβάσεων (Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ.) βγάλει απόφαση επί των προσφυγών (10 Οκτωβρίου).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις με αριθ. 1417/2023 και 1418/2023 Πράξεις Προέδρου 5ου Κλιμακίου Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ. ως ημερομηνία εξέτασης των ανωτέρω προσφυγών έχει οριστεί η 10.10.2023 και ζητήθηκαν οι απόψεις της αναθέτουσας αρχής επί της χορήγησης ή μη αναστολής εκτέλεσης – προσωρινών μέτρων. Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της Εκτελεστικής Επιτροπής του τοπικού ΦΟΔΣΑ (συνεδρίασε προ ημερών), με την με αριθ. Α774/2023 Απόφαση του 5ου Κλιμακίου της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ. σχετικά με το αίτημα Αναστολής και λήψης Προσωρινών Μέτρων (άρθρο 366 ν. 4412/2016) που περιλαμβάνεται στην προσφυγή του οικονομικού φορέα με Γενικό Αριθμό Κατάθεσης (ΓΑΚ) Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ 1182/01.08.2023 ενώπιον της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ. γίνεται αποδεκτό το αίτημα αναστολής - προσωρινών μέτρων, που περιλαμβάνεται στην προσφυγή και αναστέλλεται η εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας μέχρι την έκδοση απόφασης επί της προδικαστικής προσφυγής. Κατά συνέπεια, και προκειμένου η αρμόδια επιτροπή να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις της Αρχής, αποφασίστηκε η μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής προσφορών με την προσδοκία ότι θα έχει δοθεί «ΟΚ» από την ΕΑΔΗΣΥ και θα συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία.

Στο τελικό στάδιο έχουν περάσει και οι 5 αρχικοί υποψήφιοι, που είχαν προκριθεί και στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, δηλαδή οι ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΤΙΤΑΝ», ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «MORE - ΑΒΑΞ - THALIS», ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (αρχικά εμφανίζονταν μαζί με τη Μεσόγειος), INTRAKAT, ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.». Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΜΕΑ δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο). Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.

Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης καθώς και με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας.

Τα πιο σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας, σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ, είναι η δραστική μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, ο περιορισμός και η αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής που συνεπάγονται και κοινωνικές αντιδράσεις.

Η ΜΕΑ ανατολικού τομέα αξίας 242 εκατ. ευρώ – Ο ισχυρός ανταγωνισμός

Όσον αφορά στον άλλον μεγάλο διαγωνισμό για την «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΑΣΑ) ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΛΕΓΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» (ανατολικός τομέας Θεσσαλονίκης), όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr τον Ιούλιο, υποβλήθηκαν 3 προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες, από σχήματα όπως οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ηλέκτωρ – Μεσόγειος (50% - 50%, leader η εταιρεία του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και Intrakat – Watt. Πλέον, αναμένονται τα επόμενα βήματα με τον έλεγχο των προσφορών και την ανάδειξη «νικητή» του διαγωνισμού (προσωρινός ανάδοχος) που γίνεται με δημόσιο μοντέλο και όχι μέσω ΣΔΙΤ. Πάντως, και σε αυτόν τον διαγωνισμό είχαμε παρατάσεις διαδικασιών, αιτήματα για χορήγηση πρόσθετου χρόνου κ.λπ..

Βάσει της παλιότερης προκήρυξης, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Αντώνιος» εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών του Δήμου Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα επεξεργάζεται 150.200tn/a εκ των οποίων:

  • 128.200 tn/a σύμμεικτων αποβλήτων. Θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα απορρίμματα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο),
  • 22.000 tn/a προδιαλεγμένων αποβλήτων (1η ΜΕΒΑ Αν. Τομέα Π.Ε. Θεσσαλονίκης).

Η εν λόγω ΜΕΒΑ θα εξυπηρετεί τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.

Η συνολική έκταση του ακινήτου ανέρχεται σε περίπου 816 στρέμματα (περίπου 805 αδειοδοτημένα και περίπου 11 επέκταση). Στόχος της εγκατάστασης είναι η εφαρμογή τεχνικών που συνδυάζουν τη μηχανική επεξεργασία (διαλογή), προκειμένου να ανακτηθούν ανακυκλώσιμα υλικά, με τη βιολογική επεξεργασία (αερόβια) των οργανικών που διαχωρίζονται από τα αστικά απόβλητα προκειμένου ανάλογα με το είδος βιολογικής επεξεργασίας να παραχθεί κομπόστ τύπου Α και δευτερογενές καύσιμο. Η ΜΕΑ περιλαμβάνει διακριτή γραμμή επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων και από τη βιολογική επεξεργασία αυτών παράγει κομπόστ υψηλής ποιότητας.

Κατά παλιότερες πληροφορίες η μονάδα θα εξυπηρετεί τους δήμους, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Θέρμης καθώς και το Δημοτικό Διαμέρισμα Ε (Αναλήψεως) του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και τους δήμους της Π.Ε. Χαλκιδικής και ειδικότερα τους Δήμους Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Πολυγύρου.

Επισημαίνεται ότι η κατασκευή και λειτουργία μίας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, όπως είναι αυτή του Ανατολικού Τομέα, θα έχει σημαντικά οφέλη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα:

  • Θα μειώσει δραστικά τον όγκο των προς διάθεση αποβλήτων.
  • Θα μειώσει δραστικά την επικινδυνότητα των προς διάθεση αποβλήτων.
  • Θα περιορίσει δραστικά την πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων.
  • Θα ικανοποιήσει τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και την κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η λειτουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) αντί για Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), οι οποίοι χώροι για να λειτουργήσουν απαιτείται η προηγούμενη επεξεργασία των απορριμμάτων έτσι ώστε να ανακτηθούν από αυτά χρήσιμα υλικά και ενέργεια και να οδηγηθούν για τελική διάθεση μόνο τα υπολείμματα των διεργασιών.
  • Τέλος, θα εξαλείψει τις ανάγκες διαρκούς αναζήτησης νέων εκτάσεων για υγειονομική ταφή και τις συνδεόμενες με αυτό το θέμα κοινωνικές αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Φουλάρει τις μηχανές» το ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική Οδό – Το ορόσημο της ΔΕΘ

Ενέργεια: «Κλειδώνει» τον Νοέμβριο το δεύτερο κύμα μονάδων αποθήκευσης

Αναψυκτικά – Παγωτά - Μπύρα: Οι καλοκαιρινές απολαύσεις γίνονται πιο ακριβές – Σε άνοδο και η ιδιωτική ετικέτα

gazzetta
gazzetta reader insider insider