Η ευχάριστη έκπληξη της Τράπεζας Πειραιώς από το μέτωπο των NPEs και την πιστωτική επέκταση

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ευχάριστη έκπληξη της Τράπεζας Πειραιώς από το μέτωπο των NPEs και την πιστωτική επέκταση
Η ισχυρή δυναμική των οργανικών κερδών προ προβλέψεων αλλά και η περαιτέρω σημαντική αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αποτέλεσαν τα δύο σημεία αναφοράς των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς για το δεύτερο τρίμηνο, παράλληλα με την αναβάθμιση του guidance για φέτος.

Η ισχυρή δυναμική των οργανικών κερδών προ προβλέψεων αλλά και η περαιτέρω σημαντική αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αποτέλεσαν τα δύο σημεία αναφοράς των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς για το δεύτερο τρίμηνο, παράλληλα με την αναβάθμιση του guidance για φέτος.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση προέβη στη δεύτερη κατά σειρά αναβάθμιση του guidance για φέτος, αναμένοντας εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή άνω των 0,65 ευρώ από επίπεδα υψηλότερα των 0,55 ευρώ, κυρίως βάσει του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) που αυξήθηκε από τα επίπεδα άνω του 2,2% στο 2,5% περίπου, με εκτίμηση για DFR (επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων) στο 4% από 3,25% και beta καταθέσεων στα μέσα επίπεδα του τρέχοντος έτους, στο 13% (10% beta καταθέσεων στο πρώτο μισό, 16% στο δεύτερο μισό - καθαρό επιτοκιακό περιθώρο στο δεύτερο τρίμηνο στο 2,57%). Παράλληλα, ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων αναβαθμίστηκε στο 14% περίπου από 12% στη βάση της προηγούμενης καθοδήγησης.

Το οργανικό κόστος κινδύνου επίσης βελτιώνεται από το 1,2% προς το 1% περίπου, ενώ ο στόχος για τον δείκτη NPE διατηρείται σταθερός στο 5% περίπου για το σύνολο του έτους. Από την άλλη, η διοίκηση κινήθηκε προς μια πιο μέτρια αναβάθμιση, από επίπεδα άνω του 12,5% στο 13% περίπου, καθώς 40 μονάδες βάσης από τις 90 μονάδες βάσης πρόσθετης δημιουργίας κεφαλαίου κινήθηκαν προς την κατεύθυνσης της περαιτέρω εξυγίανσης.

Να σημειωθεί πως η τράπεζα εισήγαγε επίσης νέους στόχους για το 2024 με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή στα 0,70 ευρώ περίπου, οργανικό κόστος κινδύνου στις 80 μονάδες βάσης, καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στο 2,20% (DFR στο 2,5%) και δείκτη CET1 στο 14% περίπου με ενσωμάτωση της πρόβλεψης για διανομή μερίσματος 15% για το 2024.

Ως προς το σκέλος της εξυγίανσης, η διοίκησης της Πειραιώς επιταχύνει τις διαδικασίες για δύο συναλλαγές NPEs ώστε να επιτύχει νωρίτερα το στόχο για δείκτη NPE στο 5% περίπου.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην πώληση, προς την Intrum Holding AB, ενός χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (project «Senna»), που το 60% καλύπτεται από δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το 40% από καταναλωτικά, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας ύψους 280 εκατ. ευρώ, με το ύψος της απαίτησης για το 60% των ενυπόθηκων δανείων του χαρτοφυλακίου να φτάνει μέχρι τις 150.000 ευρώ. Επιπλέον, η ζημιά απομείωσης που έλαβε ήδη η τράπεζα ανέρχεται στα 106 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών - πώλησης (ταξινομήθηκε σε αυτά που προορίζονται προς πώληση) ενός ακόμη χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (project «Delta») που το 50% καλύπτεται από δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο επίσης από καταναλωτικά στη Ρουμανία, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας ύψους 140 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως η τράπεζα έλαβε ήδη ζημιά απομείωσης ύψους 31 εκατ. ευρώ, ενώ η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Μέσω των δύο παραπάνω κινήσεων, δηλαδή της πώλησης του «Senna», και της ταξινόμησης προς πώλησης του «Delta» η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε κατά 420 εκατ. ευρώ τα NPEs, περιορίζοντας έτσι τον αντίκτυπο από την προβληματική θέση στην οποία βρίσκεται (όπως και οι υπόλοιπες συστημικές), εξαιτίας της δανειακής της έκθεσης στην Avramar (130 εκατ. ευρώ).

Ως προς το project «Sunrise III» η διοίκηση αναμένει την έγκριση για ένταξη των senior notes στο σχήμα κρατικής εγγυοδοσίας «Ηρακλής ΙΙ», όπως και για το project «Solar» όπου μετά την αναμενόμενη υπογραφή της επιστολής δέσμευσης για την αναγνώριση σημαντικής μεταβίβασης κινδύνου («SRT») τον Οκτώβριο του 2022, η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στις εγκρίσεις SRT/HAPS. Η πώληση του χαρτοφυλακίου «Sunshine» (leasing) λογιστικής αξίας προ προβλέψεων 0,5 δισ. ευρώ, το οποίο ταξινομήθηκε ως διακρατούμενο προς πώληση τον Σεπτέμβριο 2021, υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, η οποία αναμένεται εντός του τρίτου τριμήνου του 2023.

Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνονται πλέον στα 2 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 1,2 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια με καθυστέρηση που ξεπερνά τις 90 ημέρες («κόκκινα» - εταιρικά, επιχειρηματικά), ενώ ο δείκτης κάλυψης ενισχύθηκε από το 55,7% στο πρώτο τρίμηνο στο 56,8% πλέον. Συνολικά, τα write offs και οι πωλήσεις μείωσαν τα NPEs κατά 0,5 δισ. ευρώ, με οργανικές εκροές - θεραπείες στα 0,1 δισ. ευρώ και σχηματισμό - εισροές 0,2 δισ. ευρώ.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η τράπεζα εξέπληξε θετικά, στη βάση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης. Συγκεκριμένα, οι νέες εκταμιεύσεις έφτασαν τα 2,6 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι αποπληρωμές τα 1,8 δισ. ευρώ, με το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων να ανέρχεται στα 28,98 δισ. ευρώ. Κατα συνέπεια, η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε στα 800 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη από τα αναπτυξιακά προγράμματα, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις δανειοδοτήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη διοίκηση να επαναλαμβάνει τον στόχο για φέτος για 1,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες η Citi - Νέες τιμές στόχοι

Eurobank: Η υπερβάλλουσα ρευστότητα «ανοίγει τον δρόμο» για συγχωνεύσεις, εξαγορές και διανομές μερισμάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider