ΤΙΤΑΝ: Στοχεύει σε νέα υψηλά σε Ελλάδα και ΗΠΑ – Πώς θα προχωρήσει το mega-project «IFESTOS» στο Καμάρι

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΙΤΑΝ: Στοχεύει σε νέα υψηλά σε Ελλάδα και ΗΠΑ – Πώς θα προχωρήσει το mega-project «IFESTOS» στο Καμάρι
Νέες επενδύσεις βελτιστοποίησης της παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας σχεδιάζει ο όμιλος ΤΙΤΑΝ καθώς βλέπει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια τόσο στα μεγάλα έργα όσο και στην ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα. Τι είπε η διοίκηση στο conference call.

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης βλέπει ο όμιλος ΤΙΤΑΝ καθώς τα μεγάλα έργα υποδομών συμπεριλαμβανομένων και όσων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η διαρκώς αυξανόμενη ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της ζήτησης τσιμέντου τα επόμενα χρόνια.

Οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι έχουν ένα ανεκτέλεστο ρεκόρ λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης, ανέφερε ο Μιχάλης Κολακίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΤCI και οικονομικός διευθυντής του ομίλου ΤΙΤΑΝ κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου. Όπως εκτίμησε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της κατασκευαστικής δραστηριότητας είναι ήδη εμφανή και το peak αναμένεται το 2024 και το 2025.

Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά πως ο κλάδος κατοικίας στις αστικές περιοχές βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί σημαντικά επενδυτικά έργα τόσο με χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, όσο και από ιδιωτικά κεφάλαια. Η αναμενόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων παρέχει στήριξη στους τομείς των υποδομών και των δομικών υλικών παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό κόστους.

Παράλληλα, οι υποστηρικτικές συνθήκες στην αγορά εργασίας και η πτώση των τιμών της ενέργειας αναμένεται να ενισχύσουν την κατανάλωση. Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για ακόμη μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Επιπλέον, σημαντικές τάσεις όπως η ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη των ΑΠΕ προβλέπεται να διαρκέσουν πολλά χρόνια, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για καθαρότερη ενέργεια και των ανησυχιών για ενεργειακή ασφάλεια.

Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ ανακοίνωσε χθες πως οι πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν σε 1,299 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 18,7%. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα €241,2 εκατ. (+77%) χάρη στην αύξηση των πωλήσεων και στη βελτιωμένη διαχείριση του κόστους. Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 110,9 εκατ. ευρώ, χάρη στην αύξηση του EBITDA. Οι συνολικές πωλήσεις στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 21,3% και έφτασαν τα 197,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 16,4 εκατ. και έφτασαν τα 36,3 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές ευκαιρίες βλέπει ο όμιλος και στην αγορά των ΗΠΑ, καθώς εκτός από την ισχυρή ζήτηση στην αγοράς κατοικίας στις αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής ισχυρή ώθηση σε νέες μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις δίνουν τα κεφάλαια του Νόμου Επενδύσεων σε Υποδομές και Θέσεις Εργασίας (IIJA) που έχουν ήδη διατεθεί ή διατίθενται μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Αυτού του είδους οι διαρθρωτικές και δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται ότι θα διατηρήσουν τον κύκλο της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα σε ανάπτυξη και πέρα από το 2024

Επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ το 2023

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της κερδοφορίας διαδραματίζουν και οι επενδύσεις για την βελτίωση της αποδοτικότητας που πραγματοποιήθηκαν κυρίως στους τομείς των logistics, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της αποδοτικότητας.

Οι επενδυτικές δαπάνες του Ομίλου διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν σε 117,3 εκατ. ευρώ, χάρη στις μακροπρόθεσμες επενδυτικές πρωτοβουλίες σε όλες τις κύριες αγορές του Ομίλου. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών δαπανών (61,6 εκατ. ευρώ) αφορούσε τις ΗΠΑ, όπου διατέθηκαν κεφάλαια για έργα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση του κόστους. Στην Ελλάδα σημαντικά κεφάλαια (34 εκατ. ευρώ) διοχετεύθηκαν σε έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη περαιτέρω χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όπως η κατασκευή του ασβεστοποιητή στο εργοστάσιο τσιμέντου στο Καμάρι που πρόσφατα ολοκληρώθηκε.

Για το δεύτερο εξάμηνο ο όμιλος στοχεύει σε επιπλέον επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Κολακίδης κατά το conference call το 2024 οι επενδύσεις θα παραμείνουν στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ, αν και όπως είπε είναι ακόμη νωρίς για να υπάρξει συγκεκριμένη πρόβλεψη. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν κατά το Investors Day που θα πραγματοποιήσει ο όμιλος τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι τέλος του έτους η συμφωνία για το «ΙFESTOS»

Στο επίκεντρο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του ομίλου βρίσκεται το έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα, «IFESTOS» του Ομίλου ΤΙΤΑΝ το οποίο επιλέχθηκε για προετοιμασία συμφωνίας χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund). Το «IFESTOS» προβλέπει την κατασκευή μονάδας δέσμευσης άνθρακα μεγάλης κλίμακας στο εργοστάσιο του Τιτάνα στο Καμάρι Βοιωτίας, κοντά στην Αθήνα. Βάσει του σχεδιασμού το διοξείδιο του άνθρακα θα δεσμεύεται, θα υγροποιείται και μέσω ειδικών πλοίων μεταφοράς CO2 θα μεταφέρεται σε υπόγειες αποθήκες στη Μεσόγειο. Όπως δήλωσε ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΤΙΤΑΝ, αν όλα πάνε βάσει του σχεδιασμού μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή της χρηματοδότησης. Από κει και πέρα θα απαιτηθούν τρία χρόνια για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και άλλα τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωση του project.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Γιατί οι κατασκευαστές ζητούν «ραντεβού» με τον Χρ. Σταϊκούρα – Ο «δωδεκάλογος» αιτημάτων του ΣΑΤΕ

Intracom Holdings – ΚΛΜ: Ξεκινάει η δημόσια πρόταση για την Κλουκίνας Λάππας – Τα real estate σχέδια και η είσοδος της Properties στο ΧΑ

Τρόφιμα και ESG: Εταιρείες «κρύβουν» την ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider