Vitol: Η ενεργειακή κρίση και τα κέρδη 15 δισ. δολαρίων «έφτιαξαν» τα μπόνους των traders

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Vitol: Η ενεργειακή κρίση και τα κέρδη 15 δισ. δολαρίων «έφτιαξαν» τα μπόνους των traders
Οι κορυφαίοι traders εμπορευμάτων Vitol, Cargill , Glencore και Trafigura  πραγματοποίησαν πέρυσι καθαρά κέρδη σχεδόν 50 δισ.  δολαρίων.

Η εταιρεία συναλλαγών ενέργειας και εμπορευμάτων Vitol διπλασίασε το ποσό που κέρδισε το προσωπικό της πέρυσι, καθώς σημείωσε κέρδη ρεκόρ ύψους 15,1 δισ. δολαρίων χάρη στις μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές ενέργειας που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Vitol κατέβαλε κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 785.000 δολάρια ο καθένας σε μισθούς και μπόνους στους 3.311 υπαλλήλους της, σε σύγκριση με τον περσινό μέσο όρο των 394.000 δολαρίων, σύμφωνα με τους ελεγμένους ετήσιους λογαριασμούς της εταιρείας.

Αυτό συμβαίνει πριν ληφθούν υπόψη οι πληρωμές των μετόχων προς τα περίπου 450 κορυφαία στελέχη και τους traders που είναι επίσης ιδιοκτήτες της εταιρείας και έλαβαν 2,5 δισ. δολάρια το 2022 και άλλα 2,5 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με τους λογαριασμούς.

Κέρδη 50 δισ. δολαρίων

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, τα στοιχεία αναδεικνύουν το τεράστιο απρόσμενο κέρδος που απολαμβάνουν οι traders εμπορευμάτων όπως η Vitol λόγω της αστάθειας που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία και το πώς -σε έναν κλάδο όπου πολλοί από τους μεγαλύτερους παίκτες παραμένουν ιδιωτικές επιχειρήσεις- τα οφέλη έχουν συγκεντρωθεί σε έναν μικρό αριθμό ατόμων.

Μαζί, οι κορυφαίοι traders εμπορευμάτων Vitol, Cargill , Glencore και Trafigura πραγματοποίησαν πέρυσι καθαρά κέρδη σχεδόν 50 δισ. δολαρίων, πέντε φορές περισσότερα από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Τα καθαρά κέρδη της Vitol ύψους 15,1 δισ. δολαρίων το 2022 ήταν αυξημένα κατά 258% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που αποτελεί από μόνο του ρεκόρ, και περισσότερα από όσα είχε κερδίσει ο μεγαλύτερος έμπορος πετρελαίου τα προηγούμενα έξι χρόνια μαζί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider