Μασκ: Ετοιμάζει συνεργασίες των Twitter και Tesla με την νέα του startup xAI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μασκ: Ετοιμάζει συνεργασίες των Twitter και Tesla με την νέα του startup xAI
Η xAI θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του Twitter για να εκπαιδευτεί.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, δήλωσε ότι σχεδιάζει το νεότερο εγχείρημά του, την startup τεχνητής νοημοσύνης xAI, με σκοπό αυτό να συνεργαστεί με την αυτοκινητοβιομηχανία τόσο στο «μέτωπο του πυριτίου» (σ.σ. στον σχεδιασμό ημιαγωγών), όσο και στο «μέτωπο λογισμικού της AI».

Σύμφωνα με το CNBC, ο Μασκ ανέφερε επίσης, κατά τη διάρκεια της ζωντανής ηχητικής συνεδρίας στο Twitter Spaces, ότι το xAI θα χρησιμοποιήσει δεδομένα του Twitter για να εκπαιδεύσει τα «μέγιστα περίεργα» συστήματα και προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που ελπίζει να κατασκευάσει εκεί. Ο Μασκ δεν διευκρίνισε εάν και πόσο το Twitter θα χρεώσει το xAI ή τις άλλες εταιρείες του για τα δεδομένα που θα παρέχει.

Όταν ο Μασκ ηγήθηκε της εξαγοράς του μέσου κοινωνικής δικτύωσης τον Οκτώβριο του 2022, το Twitter ανέλαβε νέο χρέος 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία δυσκολεύτηκε καθώς μειώθηκαν τα έσοδα από τις συνδρομές της και έχει μηνυθεί από πρώην υπαλλήλους και πωλητές για μη καταβολή δεδουλευμένων ή αποζημιώσεις απόλυσης.

Αρκετές από τις άλλες εταιρείες όπου ο Μασκ ήταν ιδρυτής ή υπηρετεί ως Διευθύνων Σύμβουλος, συμπεριλαμβανομένων των Tesla, SpaceX και The Boring Co., συνεργάζονται εδώ και χρόνια. Ορισμένες από τις συναλλαγές τους έχουν αποκαλυφθεί στις οικονομικές καταθέσεις της Tesla προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Χωρίς να αναφέρει στοιχεία, ο Μασκ υποστήριξε ότι «κάθε οργανισμός AI στη Γη» είχε χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του Twitter για εκπαίδευση, «σε όλες τις περιπτώσεις παράνομα». Δεν ήταν σαφές ποιοι νόμοι θα είχαν παραβιαστεί από την απόξεση δεδομένων άλλων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Twitter μήνυσε τέσσερα άγνωστα μέρη για ανάλογη περίπτωση στο Τέξας.

Το Twitter εφάρμοσε όρια στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες εβδομάδες, επειδή, όπως ισχυρίστηκε ο Μασκ, «γινόταν απόξεση δεδομένων σε τρελό ρυθμό». Εί «Έτσι , αυτό γονάτιζε το σύστημα. Έπρεπε λοιπόν να αναλάβουμε δράση». Παράλληλα, ζήτησε συγγνώμη από τους χρήστες για την ταλαιπωρία των περιορισμών που επιβλήθηκαν.

Υπό το πρίσμα της ευρείας χρήσης των δεδομένων Twitter από τους προγραμματιστές λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, ο Μασκ είπε: «Υποθέτω ότι θα χρησιμοποιήσουμε τα δημόσια tweets - προφανώς όχι τίποτα ιδιωτικό - για εκπαίδευση, όπως βασικά έχουν κάνει όλοι οι άλλοι».

Το σύνολο δεδομένων του Twitter θα χρησιμεύσει για «εκπαίδευση κειμένου» και «εκπαίδευση εικόνας και βίντεο», είπε ο Μασκ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα συστήματα AI χρειάζονται περισσότερα εκτός από δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο και ήλπιζε ότι το xAI θα μπορούσε να ακολουθήσει τα βήματα της Alphabet -που δημιούργησε το DeepMind’s Alpha Zero, ένα πρόγραμμα υπολογιστή που έφτασε σε ένα αριστοτεχνικό επίπεδο παιχνιδιού σε τρία παιχνίδια, σε σκάκι, shogi και go, μετά την προπόνηση που έκανε παίζοντας αυτά τα παιχνίδια ενάντια στον εαυτό του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider