Καραμούζης: Η Εθνική Τράπεζα θα δώσει νέα επιχειρηματικά δάνεια 1,3 – 1,4  δισ. ευρώ φέτος – Ανασχεδιάζεται το Corporate

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραμούζης: Η Εθνική Τράπεζα θα δώσει νέα επιχειρηματικά δάνεια 1,3 – 1,4  δισ. ευρώ φέτος – Ανασχεδιάζεται το Corporate
Σε καθαρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις της τάξεως των 1,3 – 1,4 δισ. ευρώ, στοχεύει φέτος η Εθνική Τράπεζα.

Σε καθαρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις της τάξεως των 1,3 – 1,4 δισ. ευρώ, στοχεύει φέτος η Εθνική Τράπεζα, υπολογίζοντας ότι 300 εκατ. ευρώ νέων εκταμιεύσεων θα αφορούν στη χρηματοδότηση επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κλάδοι αιχμής για τις νέες χρηματοδοτήσεις της Εθνικής Τράπεζας θα είναι ο Τουρισμός και η Ενέργεια. Στους τομείς αυτούς κατευθύνεται το 40% των νέων χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕ και ακολουθούν μεταποίηση και εμπόριο. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ, Βασίλη Καραμούζη, ο ελληνικός Τουρισμός θα διανύσει μία ακόμη πολύ καλή χρονιά και είναι εφικτό να εισφέρει στην ελληνική οικονομία έσοδα πέραν των 18,2 δισ. ευρώ που ήταν το ρεκόρ του 2019. Τα επόμενα χρόνια, η ΕΤΕ στοχεύει σε νέες χρηματοδοτήσεις στον Τουρισμό 0,5-1 δισ. ευρώ ετησίως.

Όσο για τις χρηματοδοτήσεις στον κλάδο της ενέργειας, η Εθνική Τράπεζα ως Τράπεζας της Ενέργειας έχει χρηματοδοτήσει μεγάλες επενδύσεις όπως του σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο χρηματοδότησης ΑΠΕ στην αγορά, της τάξης του 35%, ενώ διαθέτοντας μία εξειδικευμένη ομάδα σε θέματα ενέργειας, είναι σε πολύ καλή θέση για να αξιοποιήσει τη ζήτηση για χρηματοδοτήσεις τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο CEO της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, έχει υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις εξαγωγές ενέργειας κατά περίπου 45% έως το 2030 και η Εθνική Τράπεζα διατηρεί την δέσμευσή της να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα ηγείται εδώ και πολλά χρόνια της αγοράς, χρηματοδοτώντας ενεργειακά έργα, με το συνολικό χαρτοφυλάκιό της να ξεπερνά τα 3,6 δισ. ευρώ και να φτάνει στα 5 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας ρυθμό αύξησης άνω του 25% τον τελευταίο χρόνο και καθιστώντας την Εθνική Τράπεζα την τράπεζα Πρώτης Επιλογής για όλα τα ενεργειακά έργα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ, Βασίλη Καραμούζη, η Εθνική Τράπεζα επεκτείνεται και στις χρηματοδοτήσεις κλάδων όπως η Ενέργεια και οι Τηλεπικοινωνίες και εκτός Ελλάδος, ακολουθώντας Έλληνες πελάτες της ή και νέους όπου πάνε στο εξωτερικό. «Υπάρχουν πολλές δουλειές Ελλήνων στο εξωτερικό, από την Εσθονία μέχρι τη Βουλγαρία και ήδη έχουμε κάνει δάνεια 100 – 200 εκατ. ευρώ», λέει ο κ. Β. Καραμούζης.

Ο ίδιος δίνει έμφαση και στην αναδιάρθρωση του corporate (εταιρικά δάνεια) κομματιού της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και στην ψηφιοποίηση εργασιών. Σημειώνεται ότι η ΕΤΕ θα έχει οσονούπω πέντε επιχειρηματικά κέντρα στην επικράτεια και συμβούλους που θα μεταβαίνουν εκεί που είναι ο πελάτης.

Όπως αναφέρει, η Εθνική Τράπεζα έχει μετασχηματιστεί δραστικά και αυτό επιβραβεύεται από τις αγορές και τους επενδυτές, που γνωρίζουν επίσης πως «ό,τι παρουσιάζει η Εθνική Τράπεζα στα αποτελέσματά της, είναι αυτό που ισχύει πραγματικά».

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ανανέωσης που έχει φέρει στην ΕΤΕ η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά, ο κ. Καραμούζης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πλέον η ψηφιακή υπογραφή έχει φτάσει στο 40% από 20%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας εργαζομένων στο corporate έχει υποχωρήσει στα 37 έτη από 52 λίγο καιρό πριν.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών δανείων που όλες οι τράπεζες βίωσαν από την αρχή του έτους, ο κ. Καραμούζης είπε ότι η ΕΤΕ δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με τις αποπληρωμές να φτάνουν το 1 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο και να αναμένονται στα 2 δισ. συνολικά στο α' εξάμηνο. Σημειώνεται, πάντως, πως η ΕΤΕ έχει ένα πολύ ισχυρό προφίλ ρευστότητας, με τον δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις να διαμορφώνεται σε 58% σε επίπεδο Ομίλου (57% στην Ελλάδα) και τον δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) να ανέρχεται σε 269%, ο υψηλότερος στην Ελλάδα και στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα της ΕΤΕ είναι εκείνη που της δίνει το πλεονέκτημα να αναζητήσει ευκαιρίες επέκτασης στο εξωτερικό.

Αναφορικά με την άνοδο των επιτοκίων, ο κ. Καραμούζης εκτίμησε ότι δεν αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για τις επενδύσεις που προγραμματίζουν οι επιχειρήσεις. «Δεν έχω ακούσει σοβαρό επιχειρηματία να μην προχωρά σε επένδυση λόγω των επιτοκίων», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν βιώσει την υπερδεκαετή κρίση, είναι πλέον πολύ καλά εκπαιδευμένες να διαχειριστούν οποιαδήποτε κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Θετικό σήμα» για τη συγκράτηση των τιμών αερίου και ρεύματος από το φθινόπωρο

HIG Capital: Έρχονται νέες εξαγορές σε logistics/τουρισμό – «Χτίζει» mega χαρτοφυλάκιο σε Ελλάδα και εξωτερικό

Συνάντηση Χατζηδάκη – Στουρνάρα: Οι οιωνοί είναι άριστοι για την ελληνική οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider