Με επιτυχία το «stress test» της Τράπεζας Κύπρου στην αγορά ομολόγων ΑΤ1 - Υψηλή ζήτηση με προσφορές άνω των 2 δισ. ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με επιτυχία το «stress test» της Τράπεζας Κύπρου στην αγορά ομολόγων ΑΤ1 - Υψηλή ζήτηση με προσφορές άνω των 2 δισ. ευρώ
Με επιτυχία φαίνεται να ολοκληρώνεται η ομολογιακή έκδοση της Τράπεζας Κύπρου, με την οποία η τράπεζα σκοπεύει να αντλήσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης AT1 NC 5.5 με αρχική τιμολόγηση στο 12,5%.

Με επιτυχία φαίνεται να ολοκληρώνεται η ομολογιακή έκδοση της Τράπεζας Κύπρου, με την οποία η τράπεζα σκοπεύει να αντλήσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης AT1 perpetual (αέναης λήξης τίτλος) NC 5.5 με αρχική τιμολόγηση στο 12,5%.

Μέσω της κίνησης αυτής, η τράπεζα «ανοίγει» εκ νέου τη συγκεκριμένη αγορά ομολόγων, μετά τον μηδενισμό της αξίας των ομολόγων AT1 της Credit Suisse ύψους 15,8 δισ. ελβετικών φράγκων.

Παρότι οι ομολογιούχοι συνήθως προηγούνται των κατόχων μετοχικών τίτλων στην κεφαλαιακή διάρθρωση σε ένα σενάριο αναδιάρθρωσης, αυτό δεν φάνηκε να τηρείται στη βάση της εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ρυθμιστική αρχή και πυροδοτώντας περαιτέρω ανησυχίες γύρω από το πλαίσιο αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Φυσικά, η απομείωση που έγινε, είχε ενισχύσει τους φόβους των επενδυτών στα συγκεκριμένα επενδυτικά μέσα, επηρεάζοντας την αποτίμηση των AT1 αλλά και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζικών ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η έκδοση της Τράπεζας Κύπρου συγκεντρώνει ένα πολύ υψηλό ενδιαφέρον, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ και την απόδοση να υποχωρεί χαμηλότερα του 12%.

Την έκδοση έχουν αναλάβει να «τρέξουν» οι BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs Bank Europe SE και η J.P. Morgan.

Να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα Κύπρου αποκάλυψε τους επικαιροποιημένους στρατηγικούς της στόχους για την περίοδο 2023 - 2025, με έμφαση στην αύξηση των εσόδων μέσω της αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους και της διαφοροποίησης των ροών, ιδίως μέσω της επέκτασης των ασφαλιστικών της δραστηριοτήτων (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίσεων ζωής και ζημιών).

Η τράπεζα στοχεύει επίσης να βελτιστοποιήσει περαιτέρω τα κόστη, και αναμένει ένα ευνοϊκό περιβάλλον όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού της, με ένα κόστος κινδύνου στις 40 - 50 μονάδες βάσης περίπου για την ίδια περίοδο. Δύο άλλα βασικά σημεία που αξίζει να σημειωθούν είναι ότι η Τράπεζα Κύπρου σχεδιάζει να μειώσει την έκθεσή της σε περιουσιακά στοιχεία της μονάδας διαχείρισης ακινήτων (REMU) σε 0,5 δισ. ευρώ (μείωση 50%) έως το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider