“Νυχτερινό” τιμολόγιο ρεύματος και το πρωί λόγω φωτοβολταϊκών προτείνουν οι προμηθευτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
“Νυχτερινό” τιμολόγιο ρεύματος και το πρωί λόγω φωτοβολταϊκών προτείνουν οι προμηθευτές
Το πλεόνασμα παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες οδηγεί σε αλλαγή του ωραρίου για το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος.

Το πλεόνασμα παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες οδηγεί σε αλλαγή του ωραρίου για το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος.
Το νυχτερινό τιμολόγιο που ισχύει εδώ και δεκαετίες, μετά την «εισβολή» της φωτοβολταϊκής παραγωγής προτείνεται από τους προμηθευτές ρεύματος να συμπληρωθεί και από μεσημβρινή ζώνη χαμηλής χρέωσης τα καλοκαίρια καθώς η αιχμή της ζήτησης, από τις μεσημεριανές ώρες έχει μετατοπιστεί το απόγευμα - βράδυ όταν πέφτει ο ήλιος και εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Aπό την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι θα εξεταστούν όλα τα σενάρια σε συντονισμό και συνεργασία με όλους τους φορείς της αγοράς.

Ο ελληνικός σύνδεσμος προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον ΔΕΔΔΗΕ έθεσε και επισήμως το θέμα επισημαίνοντας ότι στις Περιόδους Αιχμής Φορτίου Δικτύου -ειδικά κατά τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου- θα ήταν εύλογο να μην έχουν συμπεριληφθεί μεσημβρινές ώρες, δηλαδή ώρες κατά τις οποίες μεγιστοποιείται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μονάδων.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, Μίλτος Ασλάνογλου πλέον οι κρίσιμες ώρες - από την άποψη του μεγέθους της ζήτησης και της συμφόρησης στα δίκτυα - ειδικά το καλοκαίρι είναι οι βραδυνές, μεταξύ 9 και 12 όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και η ζήτηση ενέργειας για τη λειτουργία των κλιματιστικών αυξημένη, ενώ δεν είναι διαθέσιμη η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Τις μεσημβρινές ώρες η ζήτηση είναι ακόμα πιο υψηλή λόγω θερμοκρασιών αλλά καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών η οποία εκτός των άλλων είναι και αποκεντρωμένη. Δηλαδή δεν παράγεται κεντρικά στους μεγάλους θερμικούς Σταθμούς αλλά σε χιλιάδες σημεία ανά την Ελλάδα όπου έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά, γεγονός που αποφορτίζει και τα δίκτυα.

Το φθηνότερο "νυχτερινό" τιμολόγιο κατά τη θερινή περίοδο, από 1ης Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, ισχύει από τις 11 το βράδυ ως τις 7 το πρωί (το χειμώνα εφαρμόζεται ήδη χαμηλή χρέωση και το μεσημέρι 3-5 μμ). Το ωράριο αυτό καθορίστηκε σε εποχή που η διάδοση των φωτοβολταϊκών ήταν ανύπαρκτη ενώ η σταδιακή επέκταση της χρήσης των κλιματιστικών προκαλούσε σοβαρά προβλήματα - μέχρι και μπλακ άουτ - λόγω έλλειψης διαθέσιμης ισχύος και συμφόρησης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Η αλματώδης ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών απάλειψε τη μεσημβρινή αιχμή αλλά μετατόπισε το πρόβλημα στη βραδινή ζώνη.

Ενδεικτικά, το προηγούμενο Σάββατο 3 Ιουνίου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τις 12 ως τις 4 το μεσημέρι καλύφθηκε έως και κατά τα 2/3 από ανανεώσιμες πηγές με αποτέλεσμα η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο ενέργειας κατά το συγκεκριμένο διάστημα να είναι μηδενική. Στις 5 το απόγευμα - όταν μειώνεται σταδιακά η απόδοση των φωτοβολταϊκών - η τιμή αυξήθηκε στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στις 11 μ.μ. οπότε ξεκινά το νυχτερινό τιμολόγιο ήταν πάνω από 80 ευρώ. Συνεπώς, ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο ΑΠΕ, το ισχύον ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα δίνει "σήμα" στους καταναλωτές να μετατοπίσουν την κατανάλωση τους την περίοδο που η τιμή είναι 80 ευρώ και όχι τις ώρες που είναι μηδενική.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ζήτημα θα τεθεί σε νέες βάσεις στο βαθμό που προχωρά η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης οι οποίοι παρέχουν την δυνατότητα διαφορετικής χρέωσης ανά ώρα της ημέρας. Οι έξυπνοι μετρητές θα επιτρέπουν στους προμηθευτές να εφαρμόζουν δυναμικά τιμολόγια αλλά και στους καταναλωτές να προσαρμόζουν ανάλογα το προφίλ της ζήτησης στη διάρκεια της ημέρας ώστε να αξιοποιούν τις ώρες που ισχύουν χαμηλότερες τιμές. Σήμερα το "σήμα" για την ενεργοποίηση του μειωμένου νυχτερινού τιμολογίου δίνεται κεντρικά από τον ΔΕΔΔΗΕ με Σύστημα Τηλεχειρισμού Ακουστικής Συχνότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.