Τσαμάζ (ΟΤΕ): Οι 4 προκλήσεις και το στοίχημα για την αγορά της Ρουμανίας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσαμάζ (ΟΤΕ): Οι 4 προκλήσεις και το στοίχημα για την αγορά της Ρουμανίας
Τι ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΤΕ για τον πόλεμο τιμών που έχει ξεσπάσει στις τηλεπικοινωνίες, για τις επενδύσεις των ανταγωνιστών, για την πειρατεία και για τη διείσδυση των οπτικών ινών στην αγορά. Τα στοιχήματα για την συνέχεια και οι βλέψεις για την αγορά της Ρουμανίας.

Μια καλή χρονιά, με πολλαπλές όμως προκλήσεις, χαρακτήρισε το 2023 ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, στο πλαίσιο της 71ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες, με τον ανταγωνισμό, την πειρατεία και τις πληθωριστικές πιέσεις να συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικότερες εξ αυτών. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, όπως ξεκαθάρισε, ο Όμιλος θα προχωρήσει απρόσκοπτα στο επενδυτικό του πλάνο ώστε να συνεχίζει να αποτελεί τη «ψηφιακή ραχοκοκαλιά» πάνω στην οποία χτίζεται το μέλλον της χώρας.

Ο πόλεμος τιμών στις τηλεπικοινωνίες

Οι τηλεπικοινωνίες ήταν ένας από τους πολλούς κλάδους που «χτυπήθηκαν» από τις αυξήσεις στην ενέργεια και στα κόστη, ήδη από την προηγούμενη χρονιά, επεσήμανε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Διευκρίνισε όμως ότι η πολιτική «απορρόφησης των κραδασμών» που υιοθέτησε ο όμιλος μέχρι σήμερα, χωρίς να προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών, θα συνεχιστεί. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό στον κλάδο, ο οποίος με την μορφή που παίρνει θα μπορούσε να φανεί επιζήμιος για τον κλάδο. «Ο πόλεμος τιμών σε έναν κλάδο εντάσεως κεφαλαίου δεν οφελεί, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία των τηλεπικοινωνιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ομίλου, θυμίζοντας περιπτώσεις των εναλλακτικών παρόχων που εφάρμοσαν στο παρελθόν αντίστοιχες πρακτικές παρουσιάζοντας στη συνέχεια προβλήματα ρευστότητας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι τέτοιες πρακτικές θα μπορούσαν να επιβραδύνουν και τις επενδύσεις, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την εξέλιξη του κλάδου. Μάλιστα, ερωτηθείς για τις επενδύσεις των ανταγωνιστών, φάνηκε επιφυλακτικός, σημειώνοντας ότι «ακούμε πολλά αλλά θα πρέπει να τα δούμε και να υλοποιούνται». Κληθείς να σχολιάσει δε την σχετικά πρόσφατη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, χαρακτήρισε την εταιρεία ως αξιόπιστο και σοβαρό παίκτη.

Επενδύσεων συνέχεια

Όσον αφορά στον ΟΤΕ βέβαια, σημείωσε ότι οι επενδύσεις προχωρούν κανονικά, παρόλο που προβλήματα, όπως η συνεννόηση με τους δήμους ή η έλλειψη προσωπικού δεν έχουν λυθεί. «Στόχος μας είναι η οπτική ίνα να προχωρήσει γρήγορα. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν είναι στο χέρι μας. Υπήρξε για παράδειγμα Δήμος που ήθελε το ΚΑΦΑΟ να αφήνει κενό χώρο στο πεζοδρόμιο πάνω από ένα μέτρο όταν το ίδιο το πεζοδρόμιο είχα φάρδος μικρότερο από ένα μέτρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι οι ελλείψεις προσωπικού στα συνεργεία είναι ήδη εμφανείς, παρότι ο Όμιλος δεν αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα σοβαρά προβλήματα, χάρη στη χρόνια ενασχόλησή του με τα δίκτυα. Τα επόμενα χρόνια όμως προέβλεψε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να ενταθεί.

Αναγκαίο το κουπόνι επιδότησης

Στην περίπτωση των οπτικών ινών δε, πρόκληση αποτελεί και η υιοθέτηση των συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων από τους συνδρομητές, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα άρρηκτα συνδεδεμένη με το κουπόνι επιδότησης. «Αν δεν υπάρχει κουπόνι, κι επειδή οι vdsl γραμμές προσφέρουν καλές ταχύτητες, οι συνδρομητές δύσκολα αποφασίζουν να αναβαθμίσουν το πακέτο τους. Γι’ αυτό και η επιδότηση από πλευράς της κυβέρνησης θα πρέπει να συνεχιστεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τσαμάζ βέβαια, το κουπόνι επιδότησης συνδέσεων οπτικών ινών, δεν αναμένεται νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ο ίδιος ο όμιλος, όπως επεσήμανε κατά την γενική συνέλευση ο κ. Τσαμάζ έχει προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες ώστε να αυξήσει τις επιδόσεις της χώρας ως προς την συνδεσιμότητα. «Το 2022 προχωρήσαμε σε μία σημαντική πρωτοβουλία, τη δωρεάν αναβάθμιση των ευρυζωνικών ταχυτήτων, για να ανταμείψουμε τους πιστούς μας πελάτες. Ως αποτέλεσμα, κλείσαμε τη χρονιά με μία μεγάλη αύξηση στους χρήστες υψηλών ταχυτήτων, με τους συνδρομητές υπηρεσιών οπτικών ινών να φτάνουν σχεδόν το 1,5 εκατομμύριο».

Η πειρατεία «σκοτώνει» την συνδρομητική

Εξίσου μεγάλη πρόκληση για τη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και η πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση, αφού οδηγεί σε απώλεια εσόδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΤΕ οι πειρατικές συνδέσεις στη χώρα ανέρχονται σε περίπου 500 χιλιάδες, αριθμός πολύ υψηλός αν σκεφτεί κανείς ότι οι καταμετρημένοι συνδρομητές της δορυφορικής, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, έφταναν το πρώτο τρίμηνο του 2022 για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία έφταναν περίπου το 1.176.000.

Τα σχέδια για την αγορά της Ρουμανίας

Όσο για τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας, περιλαμβάνουν την διεύρυνση του δικτύου των οπτικών ινών, την αύξηση της πληθυσμιακής κάλυψης του 5G, την ενίσχυση του τηλεοπτικού περιεχομένου, αλλά και την διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ομίλου στον τομέα του ICT, με την ανάληψη ακόμα περισσότερων σχετικών έργων. Πρόσθετο στοίχημα, όπως διευκρινίστηκε κατά την γενική συνέλευση, αποτελεί και η Telekom Romania Mobile, η οποία θα εξορθολογιστεί και να βρεθεί το κατάλληλο τίμημα θα πουληθεί, όπως επεσήμανε ο κ. Τσαμάζ. «Ο Μπάμπης Μαζαράκης ανέλαβε την Telekom Romania Mobile ώστε να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα της ρουμανικής εταιρείας και να διασφαλίσει την καλή πορεία της. Αν και όταν βρεθεί το κατάλληλο τίμημα θα την πουλήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή έχει «πολύ δρόμο ακόμα». Σημειωτέον ότι ο κ. Μαζαράκης ανέλαβε το «τιμόνι» της ρουμανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας με στόχο να εξορθολογίσει την TKRM, καθώς η ρουμανική αγορά είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική. Για το λόγο αυτό στις άμεσες προτεραιότητές του συμπεριλαμβάνονται οι συνέργειες για βελτίωση της κερδοφορίας και της εμπειρίας του πελάτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσαμάζ: Συνεχίζουμε σταθερά τις επενδύσεις παρά τις προκλήσεις - Τα σχέδια για τη συνέχεια

Έφτασε η στιγμή για νέο πάροχο στις τηλεπικοινωνίες 

Ανεβάζει ταχύτητα η ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider