Premia: Ποιο είναι το μέλλον του project Skyline – Επένδυση 50 εκατ. ευρώ στο πρώην «Athens Heart»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premia: Ποιο είναι το μέλλον του project Skyline – Επένδυση 50 εκατ. ευρώ στο πρώην «Athens Heart»
Έως τα τέλη Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της νέας εταιρείας, Skyline Real Estate, στους νέους μετόχους Dimand και Premia ΑΕΕΑΠ. Πώς προχωρά η ανακατασκευή του πρώην εμπορικού κέντρου σε σύγχρονο γραφειακό συγκρότημα.

Έως τα τέλη Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της νέας εταιρείας, Skyline Real Estate, στους νέους μετόχους της, την Dimand και την Premia ΑΕΕΑΠ, ώστε να ξεκινήσει η ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, αξίας 438 εκατ. ευρώ. Η Premia θα είναι ενεργός μέτοχος στη νέα αυτή εταιρεία που χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο έργο μεταβίβασης χαρτοφυλακίου ακινήτων των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, με μεγάλες προσδοκίες ως προς τις υπεραξίες που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό της.

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties, Κώστας Μαρκάζος, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΑΕΕΑΠ που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 2 Ιουνίου. Ορισμένα από τα ακίνητα του projects θα πουληθούν (π.χ. τα οικιστικά) και άλλα θα ανακατασκευαστούν για να μισθωθούν εκ νέου με σκοπό να φέρνουν εισόδημα. Υπενθυμίζεται ότι στη Skyline η Alpha Bank διατηρεί το 35% και η κοινοπραξία των Dimand και Premia το 65% (επί του ποσοστού 65%, η συμμετοχή της Dimand είναι 75% και της Premia 25%).

Ο κ. Μαρκάζος απαντώντας επίσης σε ερωτήματα είπε ότι η οικοδομική άδεια για την ανακατασκευή του πρώην εμπορικού κέντρου Athens Heart στην οδό Πειραιώς 180 έχει εκδοθεί και εντός του τρέχοντος μήνα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μετατροπή του ένα σύγχρονο γραφειακό συγκρότημα 26.500 τ.μ. με πιστοποίηση LEED Gold.

«Ανοιχτό» το μέλλον της Skyline

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο το τι θα αποφασιστεί για την Skyline στο μέλλον και έπειτα από 5 – 6 χρόνια είναι ανοιχτό. «Μεταξύ άλλων μπορεί να γίνει ΑΕΕΑΠ ή να αγοραστεί από μια ΑΕΕΑΠ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο χαρτοφυλάκιο της νέας real estate εταιρείας στο οποίο περιλαμβάνονται γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες, χώροι βιομηχανικών χρήσεων και logistics, συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ., και σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, εφόσον αναπτυχθεί και αξιοποιηθεί (ανακαινίσεις κ.λπ.) μπορεί να φθάσει σε αξία συνολικά το 1 δις. ευρώ με την αναμενόμενη απόδοσή του να κινείται σε διψήφιο ποσοστό. Μεταξύ των ακινήτων της Skyline είναι το εμβληματικό συγκρότημα κτηρίων επί των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους ή το κτήριο επί της οδού Σταδίου και Κοραή.

Η Alpha Bank έχει συμφωνήσει με την επενδύτρια κοινοπραξία και τους βασικούς όρους μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, ύψους έως 240 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλύψει μέρος του κόστους εξαγοράς και των ανακατασκευών.

Athens Heart: Συνολική επένδυση 50 εκατ. ευρώ

Αναφορικά με το Athens Herat αναφέρθηκε ότι το συνολικό κόστος της επένδυσης για την Πειραιώς 180 θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ (αγορά ακινήτου, ανακατασκευή χρηματοοικονομικό κόστος), που οφείλεται στην αύξηση των επιτοκίων και του κατασκευαστικού κόστους για το οποίο, ο κ. Μαρκάζος είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει ανέβει 50%. Σημειώνεται ότι η Premia έχει ζητήσει δανειοδότηση συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να χαμηλώσει το κόστος χρηματοδότησης.

Ο επικεφαλής της Premia αναφέρθηκε και στη δυσκολία να βρεθούν σήμερα συνεργεία για τις κατασκευαστικές εργασίες (προφανώς λόγω του μεγάλου όγκου των έργων που είναι σε εξέλιξη) σημειώνοντας πως σύντομα θα αποφασιστεί από την ΑΕΕΑΠ η τεχνική εταιρεία που θα αναλάβει την μετατροπή του εμπορικού κέντρου σε γραφεία, ενώ ήδη εξετάζονται 3 προσφορές. Όπως έχουμε αναφέρει, το νέο γραφειακό συγκρότημα θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τον μισθωτή του το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η Premia έχει υπογράψει με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων 12ετή μισθωτική συμφωνία με συνολικό ετήσιο μίσθωμα 4,382 εκατ. ευρώ.

Το ευρύτερο επενδυτικό πλάνο

Η επένδυση στο Athens Heart είναι τμήμα ευρύτερου συνολικού επενδυτικού πλάνου της ΑΕΕΑΠ, ύψους 150 εκατ. ευρώ, μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του επομένου έτους. Στόχος της Premia Properties παραμένει η περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της για να φτάσει σε αξία το 1 δις. ευρώ ώστε η εταιρεία να καταστεί αναγνωρίσιμη και στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda - Ελληνικό: Υψηλό ενδιαφέρον για κατοικίες, «ανοιχτή» η αναθεώρηση τιμών – Οι εισπράξεις, η θωράκιση, τα δάνεια

Ακίνητα – Γραφεία: Στο +10% τα ενοίκια στα νότια προάστια, επενδύσεις 170 εκατ. στις αρχές 2023 – Πώς κινούνται «εμπορικές πιάτσες»

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πώς Κατασκευή και Παραχωρήσεις «στήριξαν» τα ισχυρά μεγέθη – Το μίγμα του ανεκτέλεστου των 5,5 δισ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider