KPMG: «Βουτιά» στις παγκόσμιες επενδύσεις Venture Capital

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
KPMG: «Βουτιά» στις παγκόσμιες επενδύσεις Venture Capital
Οι παγκόσμιες επενδύσεις VC «βούλιαξαν» από τα 86 δισ. δολάρια μέσω 9.619 συναλλαγών το δ’ τρίμηνο του 2022 στα 57,3 δισ. δολάρια μέσω 6.030 συναλλαγών το α’ τρίμηνο του 2023.

Πτώση σημειώνει η παγκόσμια αγορά Venture Capital (VC) από τα 86 δισ. δολάρια το δ’ τρίμηνο του 2022 στα 57,3 δισ. δολάρια το α’ τρίμηνο του 2023 καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα της αγοράς — σύμφωνα με την έκθεση της KPMG Private Enterprise «Venture Pulse».

Οι ΗΠΑ προσελκύουν επενδύσεις VC ύψους 31,7 δισ. δολάρια το α’ τρίμηνο του 2023, πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου ενώ η Ασία βλέπει τις επενδύσεις VC να πέφτουν στα 13,5 δισ. δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από το β’ τρίμηνο του 2015.

Τις εταιρείες εναλλακτικών πηγών ενέργειας αφορούν πολλές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες VC σε κάθε περιοχή.

Πιο αναλυτικά, στην έκθεση της KPMG, αναφέρεται πως οι παγκόσμιες επενδύσεις VC «βούλιαξαν» από τα 86 δισ. δολάρια μέσω 9.619 συναλλαγών το δ’ τρίμηνο του 2022 στα 57,3 δισ. δολάρια μέσω 6.030 συναλλαγών το α’ τρίμηνο του 2023, καθώς οι έντονες αβεβαιότητες της αγοράς δεν έδειξαν σημάδια υποχώρησης, σύμφωνα με την έκδοση του α’ τριμήνου του 2023 της VenturePulse – της τριμηνιαίας έκθεσης που δημοσιεύεται από την KPMG Private Enterprise σχετικά με τις τάσεις VC παγκοσμίως σε καίριες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Επισημαίνεται πως ο παρατεινόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, τα αυξανόμενα επιτόκια, ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός, οι εγχώριες και γεωπολιτικές προκλήσεις και οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος συνέκλιναν στη διαμόρφωση ενός δύσκολου τριμήνου για τις επενδύσεις VC ανεξαρτήτως περιοχής.

Η μείωση των επενδύσεων VC υπήρξε ιδιαίτερα απότομη σε ετήσια βάση, με το σύνολο του α’ τριμήνου του 2023 να ανέρχεται σε λιγότερο από το ένα τρίτο των συνολικών επενδύσεων του α’ τριμήνου του 2022 (177,6 δισ. δολάρια).

Όλες οι περιοχές είδαν τις επενδύσεις VC του α’ τρίμηνου του 2023 να πέφτουν σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν εδώ και χρόνια. Τα 33,1 δισ. δολάρια που αντλήθηκαν στην αμερικανική ήπειρο αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από το α’ τρίμηνο του 2018, ενώ τα 9,8 δισ. δολάρια που αντλήθηκαν στην Ευρώπη ήταν το χαμηλότερο σύνολο από το γ’ τρίμηνο του 2018 και τα 13,5 δισ. δολάρια της Ασίας το χαμηλότερο από το β’ τρίμηνο του 2015.

Τα 6,5 δισ. δολάρια που συγκέντρωσε η εταιρεία πληρωμών Stripe με έδρα τις ΗΠΑ ήταν μακράν ο μεγαλύτερος κύκλος VC του τριμήνου παγκοσμίως, αν και συνοδεύτηκε από μια απότομη συρρίκνωση της αποτίμησης της εταιρείας - από τα 95 δισ. δολάρια μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της το α’ τρίμηνο του 2021 στα 50 δισ. δολάρια το α’ τρίμηνο του 2023. Μετά την Stripe, η Generate Capital, εταιρεία υποδομών εναλλακτικής ενέργειας με έδρα τις ΗΠΑ, προσέλκυσε την επόμενη μεγαλύτερη συναλλαγή (800 εκατ. δολάρια), ακολουθούμενη από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Zeekr (750 εκατ. δολάρια) και την πλατφόρμα ποδηλασίας και τρεξίματος Zwift των ΗΠΑ (620 εκατ. δολάρια). Στην Ευρώπη, η πλατφόρμα ανοιχτής τραπεζικής Abound που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε η μεγαλύτερη συμφωνία του τριμήνου (601 εκατ. δολάρια).

«Ήταν ένα εξαιρετικά απαιτητικό τρίμηνο για την αγορά VC παγκοσμίως, εν μέρει επειδή κάθε περιοχή αντιμετώπισε παρόμοιες δυσκολίες — συμπεριλαμβανομένης της εντεινόμενης αβεβαιότητας της αγοράς», δήλωσε ο Conor Moore, Head της KPMG Private Enterprise στην περιοχή της Αμερικής & Leader της KPMG Private Enterprise Emerging Giants Network της KPMG International. «Αν κάτι ξεχώρισε αυτό το τρίμηνο, αυτό ήταν σίγουρα ο τομέας των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και του cleantech, όπου είδαμε εταιρείες σε διάφορες περιοχές να εξακολουθούν να προσελκύουν μεγάλες συμφωνίες».

Ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Partner, DealAdvisory, KPMG στην Ελλάδα σχολιάζει σχετικά: «Η παγκόσμια αγορά Venture Capital συνεχίζει να δέχεται σημαντικούς κραδασμούς από την αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με τις τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες καθώς και το υψηλό κόστος χρήματος. Οι βασικοί παίκτες είναι πλέον ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και επιλέγουν να κρατούν ρευστότητα προκειμένου να αξιοποιηθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή μέσω επιλεγμένων χρήσεων κεφαλαίων. Πλέον όλο το ενδιαφέρον φαίνεται να επικεντρώνεται στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας καθώς και στις ανεξάντλητες δυνατότητες που φαίνεται να φέρνει στη ζωή μας η Τεχνητή Νοημοσύνη».

Η Ενέργεια και το Cleantech προσελκύουν μεγάλες συμφωνίες σε διάφορες περιοχές

Παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα, οι τομείς των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και του cleantech συνέχισαν να προσελκύουν σημαντικούς γύρους χρηματοδότησης - με εταιρείες από διάφορες περιοχές να προσελκύουν μεγάλες συμφωνίες. Στη διάρκεια του α’ τρίμηνου του 2023, στην αμερικανική ήπειρο καταγράφηκαν χρηματοδοτήσεις ύψους 800 εκατ. δολάρια από την Generate Capital, εταιρεία υποδομών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, 525 εκατ. δολάρια από την Xpansiv, εταιρεία εμπορίας άνθρακα και περιβαλλοντικών προϊόντων, και 300 εκατ. δολάρια από την εταιρεία μπαταριών One.

Στην Ασία, η αυτοκινητοβιομηχανία EVZeekr προσέλκυσε χρηματοδότηση ύψους 750 εκατ. δολάρια, 442 εκατ. δολάρια η εταιρεία τεχνολογίας ηλιακής ενέργειας SolarSpace και 400 εκατ. δολάρια η εταιρεία αποανθρακοποίησης ορυκτών καυσίμων EcoCeres το εν λόγω τρίμηνο, ενώ στην Ευρώπη καταγράφηκε χρηματοδότηση ύψους 228 εκατ. δολάρια από την Enpal, εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας με έδρα τη Γερμανία, και 148 εκατ. δολάρια από την OneMoto που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Jonathan Lavender, Global Head, KPMG Private Enterprise της KPMG International, σχολίασε: «Ενώ οι επενδύσεις VC παγκοσμίως αναμένεται να παραμείνουν υποτονικές το β’ τρίμηνο του 2023, ένας τομέας για τον οποίο αναμένουμε αύξηση του ενδιαφέροντος είναι η Generative AI (δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη). Στον απόηχο της παρουσίασης του ChatGPT, υπήρξε ένα κύμα ενδιαφέροντος για τον τομέα αυτό – που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μερικές ενδιαφέρουσες επενδύσεις το επόμενο τρίμηνο».

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επενδύσεις σε καταναλωτικές εταιρείες λιανικής και εταιρείες D2C πιθανότατα θα παραμείνουν ανενεργές, ενώ η εναλλακτική ενέργεια και το cleantech, η άμυνα, η κυβερνοασφάλεια και οι υπηρεσίες B2B προτείνονται ως οι πιο ανθεκτικοί τομείς για τις επενδύσεις παγκοσμίως, με την δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη επίσης να ενδέχεται να παρουσιάσει μια άνοδο στις επενδύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακή κρίση: «Τα χειρότερα έρχονται για την Ευρώπη» προειδοποιεί ο υπ. Ενέργειας του Κατάρ

Μπέιλι (BoE): Πρέπει να ανταποκριθούμε στους κινδύνους του πληθωρισμού

Υποδομές: Τα μεγάλα «στοιχήματα», τα έργα 15 δισ. και οι εκκρεμότητες της επόμενης ημέρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider