HIG Capital: Τουριστικό «χτύπημα» στην Κρήτη – Ξενοδοχειακή επένδυση 60 εκατ. ευρώ, έρχεται νέα εξαγορά

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
HIG Capital: Τουριστικό «χτύπημα» στην Κρήτη – Ξενοδοχειακή επένδυση 60 εκατ. ευρώ, έρχεται νέα εξαγορά
Το αμερικανικό fund φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσθέτει μπουτίκ συγκρότημα στο Λασίθι. Ποια είναι η επένδυση. Αναμένεται νέα κίνηση στο Ρέθυμνο. Πώς απλώνει αποτύπωμα στον «τουριστικό» χάρτη της Ελλάδας.

Σημαντικό τουριστικό «χτύπημα» - εξαγορά στην Κρήτη μέσω μιας συνολικής επένδυσης που αναμένεται να ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ φαίνεται να προωθεί το μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, HIG Capital, το οποίο, ως γνωστόν, πέραν του τομέα logistics έχει στόχο να «απλώσει αποτύπωμα» και στον ξενοδοχειακό «χάρτη» της Ελλάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το fund έχει «κλείσει» την εξαγορά ξενοδοχείου 150 – 170 κλινών στον νομό Λασιθίου, με τις ίδιες πηγές να κάνουν λόγο για το τουριστικό συγκρότημα – μπουτίκ Aldiana Club Kreta (κοντά στην περιοχή Μόχλος, τεσσάρων αστέρων).

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, το fund σχεδιάζει επένδυση άνω των 60 εκατ. ευρώ, μαζί με το ποσό της αγοράς, προσθέτοντας επιπλέον περίπου 250 κλίνες στη δυναμικότητα του συγκροτήματος, προχωρώντας και σε σχετική ανακαίνιση – αναβάθμιση. Κατά τις ίδιες πηγές, ο όμιλος το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινώσει και νέα εξαγορά ξενοδοχειακής μονάδας στην Κρήτη, αυτή τη φορά στον νομό Ρεθύμνου. Όπως έχει αναφέρει παλιότερα το insider.gr, ο δεύτερος τομέας στον οποίο έχει δραστηριοποιηθεί το αμερικάνικο επενδυτικό κεφάλαιο στην Ελλάδα είναι ο ξενοδοχειακός, έχοντας τη λειτουργική πλατφόρμα Hospitality υπό την ονομασία, ELLA Resorts AE. Την οποία επιθυμεί «προικίσει» με επενδύσεις σε ξενοδοχεία εντός αλλά και εκτός Ελλάδας (π.χ. σε Ισπανία και Ιταλία). Η HIG γενικότερα σχεδίαζε νέες εξαγορές μονάδων «φιλοξενίας», με στόχο να χτίσει χαρτοφυλάκιο 6.000 δωματίων στην Ελλάδα.

Έχει αποκτήσει τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ (2018), πρώην Aldemar Ρόδου (οι μονάδες Paradise Village και Amilia Mare), συμφερόντων του ομίλου Αγγελοπούλου, και έχει ολοκληρώσει την ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων της δυναμικότητάς 835 δωμάτιων (περίπου 2.500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά (τα μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτή την κλάση). Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Όπως είχε αναφέρει προ ολίγων μηνών ο κ. Μπήτρος, ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να «τρέξει» τις επενδύσεις της HIG Capital στη χώρα μας, διασώθηκαν 350 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα αυξηθούν σε 450 κατά τη θερινή σεζόν.

Επίσης, προωθούσε την ανακαίνιση και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων (Mon Repos Palace Art Hotel, Capo Di Corfu, La Grotta Verde Grand Resort και Pelekas Monastery) δυναμικότητάς 1.400 δωμάτιων (2.500 κλίνες) της Mayor Holdings ΑΕ στην Κέρκυρα (και μέσω της εξαγοράς των μετοχών από τον Γιώργο Δημητρίου, γνωστό από τη διανομή της Toyotomi μέσω της μέχρι πρότινος εισηγμένης Γ.Ε.Δ.), που επίσης έχει περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο της HIG με το ύψος της επένδυσης στα 120 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο, οι μονάδες θα είναι πλήρως λειτουργικές το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η HIG έχει εξαγοράσει ποσοστό 45% που κατείχε η Μιράντα Κυπριώτη στην ξενοδοχειακή εταιρεία «Κυπριώτης», η οποία ελέγχει πέντε μονάδες στην Κω. Θυμίζουμε πως η HIG Capital εξαγόρασε πέρσι δάνεια ονομαστικής αξίας 140 εκατομμυρίων ευρώ από τις Πειραιώς, Eurobank και Attica Βank, συνολικής ονομαστικής αξίας 140 εκατ. (έχουν προστεθεί βάρη επιπλέον 20 εκατ. ευρώ αλλά και τόκοι), κίνηση που κατέστησε το fund τον μεγαλύτερο πιστωτή του ξενοδοχειακού ομίλου. Πάντως, το θέμα του ελέγχου και της εξυγίανση της Κυπριώτης φαίνεται να αποτελεί μια δύσκολη περίπτωση, υπό την έννοια ότι υπάρχουν δικαστικές – νομικές εμπλοκές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατασκευαστές: «Σήμα κινδύνου» από έλλειψη «χεριών», εργατικά κόστη, παρατηρητήριο τιμών – Το ΤΕΕ και οι παρεμβάσεις

Intrakat: Οι «πυλώνες» ανάπτυξης και τα σταθερά έσοδα – Πώς θα συνεισφέρουν ΣΔΙΤ, ΑΠΕ, real estate, τουρισμός

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: «Κλείδωσαν» επιδότηση 3.800 δικαιούχοι – Στα σκαριά άλλες 1.500 αιτήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider