Στην αντεπίθεση περνά η Nova στα έργα πληροφορικής

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην αντεπίθεση περνά η Nova στα έργα πληροφορικής
Νέο σχήμα Nova - Ομίλου Βαρδινογιάννη για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ώρα που η κινητικότητα στον εγχώριο κλάδο του ICT συνεχίζεται και το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτήσει μια σειρά από ψηφιακά έργα υποδομών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ένας «νέος» παίκτης αναμένεται να προστεθεί στον χορό της διεκδίκησής τους. Ο λόγος για το νέο σχήμα που θα δημιουργήσει η Nova με την υποστήριξη του ομίλου Βαρδινογιάννη, το οποίο φιλοδοξεί να ενδυναμώσει την παρουσία της πρώτης στον χώρο των έργων πληροφορικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία η οποία στις αρχές του έτους ολοκλήρωσε την συγχώνευσή της με την Wind, προχωρά στην δημιουργία νέου κοινοπρακτικού σχήματος, το 50% του οποίου θα ανήκει σε εταιρεία που έχει την υποστήριξη του ομίλου Βαρδινογιάννη. Δεδομένου ότι η ενασχόληση της Nova με τα έργα πληροφορικής δεν είναι νέα, στο νέο σχήμα θα μεταφερθεί το υφιστάμενο τμήμα της εταιρείας που είναι υπεύθυνο για τη υλοποίηση έργων πληροφορικής στον δημόσιο τομέα. Επικεφαλής δε, θα αναλάβει ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, στέλεχος με μακρά εμπειρία στον χώρο που έρχεται από την Wind και ηγείται ήδη του συγκεκριμένου τμήματος της Nova.

Στόχος της εν λόγω κίνησης είναι η Nova να ισχυροποιήσει την θέση της στον συγκεκριμένο τομέα, διεκδικώντας μέρος των έργων, ύψους άνω του 1 δισ., τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν προσεχώς.

Η κίνηση γίνεται σε μια περίοδο που οι λοιποί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν στρέψει για τα καλά το βλέμμα τους στα μεγάλα έργα πληροφορικής, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό νέες πηγές εσόδων. Όσο για την συνεργασία, δεν είναι καινούργια, αφού η μητρική της Nova, United Group και ο όμιλος Βαρδινογιάννη έχουν ξανασυνεργαστεί στο παρελθνόν, στο τηλεοπτικό πεδίο, μέσω του Alpha και του Star Channel.

Η στροφή των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στα έργα πληροφορικής

Την μεταστροφή των telcos σε technos έχει πυροδοτήσει η ψηφιακή στροφή που έχει κάνει η χώρα μετά την πανδημία και το ψηφιακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης. Για το λόγο αυτό την τελευταία τριετία οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, μόνοι η σε κοινοπραξίες με τους μεγάλους system integrators της χώρας, διεκδικούν έργα πληροφορικής, πολλά από περιλαμβάνουν πλέον και δικτυακές υποδομές. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, ηγούνται των κοινοπραξιών αυτών, αφού σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, διαθέτουν την ρευστότητα που απαιτείται για την έκδοση των σχετικών εγγυητικών επιστολών αλλά και για την αρχική χρηματοδότηση των έργων.

Αποτέλεσμα αυτής της στροφής, είναι το τμήμα του ICT να εισφέρει όλο και περισσότερα έσοδα στους ισολογισμούς των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε ισχυρές επιδόσεις στις υπηρεσίες ICT το α’ τρίμηνο του 2023 με την κατηγορία των «λοιπών εσόδων» να αυξάνεται κατά 12,3% φτάνοντας τα 146,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από παροχή system solutions αυξήθηκαν κατά 16,5% το ίδιο τρίμηνο. Αντίστοιχα η Vodafone που έχει επίσης στρέψει την προσοχή της σε αυτόν τον τομέα, κατάφερε να ξεπεράσει το ορόσημο των 200 εκατ. ευρώ όσον αφορά στην αξία των συμβάσεων της με δημόσιους οργανισμούς για το προηγούμενο οικονομικό έτος (Απρίλιος 2022 – Μάρτιος 2023).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έφτασε η στιγμή για νέο πάροχο στις τηλεπικοινωνίες 

Ανεβάζει ταχύτητα η ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

Τηλεπικοινωνίες: Φουντώνει η μάχη των παρόχων για τις συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι

gazzetta
gazzetta reader insider insider