Ελληνικό: Ποια γκρουπ έχουν «προβάδισμα» για Vouliagmenis Mall Complex (ECI) και Sports Center

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικό: Ποια γκρουπ έχουν «προβάδισμα» για Vouliagmenis Mall Complex (ECI) και Sports Center
Η ελληνο-ιταλική κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Rizzani φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, να «προηγείται» για τον ρόλο του Early Contractor Involvement στο μεγάλο εμπορικό κέντρο. Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις προβάδισμα εμφανίζεται να έχει η κοινοπραξία Intrakat – Μυτιληναίος. Ποια είναι τα έργα, ποιοι διαγωνισμοί εκκρεμούν

Προ ολίγων μόλις ημερών η Lamda Development γνωστοποίησε αυτό που ανέμενε η αγορά εδώ και καιρό. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την επιλογή της Κοινοπραξίας, η οποία θα αναλάβει την ανέγερση του υψηλότερου, «πράσινου», οικιστικού πύργου στην Ελλάδα, του Riviera Tower, με το συμβόλαιο να καταλήγει στην κοινοπραξία των Bouygues Batiment International και Intrakat σε συνέχεια της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI).

Ωστόσο, εκκρεμούν οι ανάδοχοι σε κάποια ακόμα projects που προωθεί η Lamda στο Ελληνικό, μεταξύ των οποίων, όπως προ εβδομάδας ανέδειξε το insider.gr, η ανάδειξη του ομίλου που θα αναλάβει τον ρόλο του Early Contractor Involvement του Vouliagmenis Mall Complex (VMC), του μεγάλου εμπορικού κέντρου που θα κατασκευαστεί στο Ελληνικό, μια επένδυση εκτιμώμενης αξίας 350 εκατ. ευρώ, αλλά και του «νικητή» για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις της αγοράς, προβάδισμα για το εμπορικό κέντρο φέρονταν να έχει η κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Rizzani ενώ για το sports center η κοινοπραξία Intrakat – Μυτιληναίος.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για εκτιμήσεις της αγοράς και μόνο και όχι για επιβεβαιωμένες πληροφορίες από πλευράς ομίλων και επενδυτή, κατά συνέπεια, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γίνει, μάλλον, γνωστό ποια γκρουπ επικρατούν στους σχετικούς διαγωνισμούς καθώς συνεχίζονται οι σχετικοί έλεγχοι και οι επαφές. Άλλωστε, προ ημερών, ο Οδυσσέας Αθανάσιου, CEO της Lamda Development, μιλώντας σε αναλυτές, σημείωσε ότι εντός Μαΐου ή αρχές Ιουνίου μάλλον θα γίνει γνωστός ο ανάδοχος για τον ρόλο του Early Contractor Involvement του Vouliagmenis Mall Complex αλλά και ο αντίστοιχος για την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων (εκτιμώμενης αξίας 100 – 120 εκατ. ευρώ).

Το Vouliagmenis Mall Complex

Η Lamda έχει στη διάθεσή της 4 προσφορές για τον Early Contractor Involvement του Vouliagmenis Mall Complex (VMC), το μεγάλο εμπορικό κέντρο που θα κατασκευαστεί στο Ελληνικό σε συνδυασμό με γραφειακούς χώρους, μια επένδυση εκτιμώμενης αξίας 350 εκατ. ευρώ, από τους: ΑΒΑΞ - Rizzani de Eccher, Αρχιρόδον – Ibuild (με έδρα το Ντουμπάι), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ACC και ΑΚΤΩΡ – MAN. Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τους γραφειακούς χώρους του VMC θα αγοράσει η τράπεζα Πειραιώς, έναντι τιμήματος 147 εκατ. ευρώ (40 χιλ. τ.μ.) για να στεγάσει τις κεντρικές της υπηρεσίες, ωστόσο, τελευταία οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Πειραιώς έχει υπαναχωρήσει. Η Lamda εξετάζει εκ νέου το πως θα διαχειριστεί συνολικά τους γραφειακούς χώρους που θα αναπτύξει στο Ελληνικό. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την προετοιμασία αναφορικά με το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση κατασκευής του έργου υπό την ιδιότητα του Early Works Contractor (EWC). Αναφορικά με το Vouliagmenis Mall (εμπορικό complex στα βόρεια της έκτασης), έχουν ήδη υπογραφεί/συμφωνηθεί Heads of Terms (HoT) για 52% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA). Στα τέλη του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί HoT για 70% του GLA. Η υπογραφή των συμβάσεων εμπορικής συνεργασίας αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη του 2023. Οι κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές μελέτες κατατέθηκαν το Δεκέμβριο 2022 και βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης, με την έκδοση της οικοδομικής άδειας να εκτιμάται τον Ιούλιο 2023.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις

Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, προϋπολογισμού 100 με 120 εκατ. ευρώ, έχουν κατατεθεί προσφορές από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ και την κοινοπραξία Μυτιληναίος – Intrakat. Μετά το 2024 το υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο του Ελληνικού θα είναι σημείο αναφοράς διεθνώς και θα εξυπηρετεί αθλητές, συλλόγους, σωματεία, ομοσπονδίες, ομάδες. Γήπεδα ποδοσφαίρου, ανοιχτός στίβος, στίβος ρίψεων, υγρός στίβος, 5 κλειστά και ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και τένις θα λειτουργούν μέσα στο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους αθλητικό κέντρο στο Ελληνικό.

Τα άλλα μεγάλα projects

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών μόλις, όπως αποκάλυψε το insider.gr, τρία κοινοπρακτικά σχήματα διεκδίκησαν τον «ρόλο» του Early Contractor Involvement (ECI) αναφορικά με το μεγάλο κτηριακό project που προωθεί η Lamda, σε συνεργασία με τη Brook Lane, δηλαδή την ανάπτυξη του «Mixed - Use Tower» ύψους 200 εκατ. ευρώ, που θα κατασκευαστεί στο βόρειο τμήμα της, προς τη Λ. Βουλιαγμένης (κοντά στο Μετρό). Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον εμφανίζονται να δείχνουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ACC, ΑΚΤΩΡ (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) – MAN, αλλά και οι ΑΒΑΞ – Rizzani. Πρόκειται για επένδυση η οποία θα αφορά τη δημιουργία ενός κτιρίου που θα συνδυάζει χώρους γραφείων, πολυτελές ξενοδοχείο αλλά και branded κατοικίες (Gross floor area – GFA 49.000 τ.μ., όπως σημειώνονταν και στην πρόσφατη εταιρική παρουσίαση της Lamda).

Επίσης, τρεις ισχυρές εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες φέρονται να διεκδικούν την κατασκευή της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου. Ειδικότερα, όπως έχει αναδείξει το insider.gr, οι ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ και Μυτιληναίος εμφανίζονται να έχουν δώσει προσφορές στον διαγωνισμό για ένα εμβληματικό και... περιβαλλοντικό project που θα έχει στο επίκεντρό του την αρχή της βιωσιμότητας, ήτοι για το «Μητροπολιτικό Πάρκο» στο Ελληνικό (που θα ολοκληρωθεί έως το 2025 με αρχές 2026), τουλάχιστον για την πρώτη φάση του (παραθαλάσσιο μέτωπο, ανοιχτοί χώροι), εκτιμώμενης αξίας 50 – 60 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Riviera Tower: Πώς και πότε «σηκώνεται» με «σφραγίδα» Bouygues, Intrakat – Χρονοδιάγραμμα, έσοδα και τιμές

Υπ. Υποδομών & Μεταφορών: Ψηφιακό «μάτι» για έργα και πόρους – Ποια είναι τα «ευφυή» τεχνολογικά συστήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider