Attica Bank: Το ΤΜΕΔΕ φεύγει – Έρχονται Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Το ΤΜΕΔΕ φεύγει – Έρχονται Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank
Ανακοινώσεις για την τελική συμφωνία μετόχων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία θα ολοκληρωθεί χωρίς τον «παραδοσιακό» της μέτοχο ΤΜΕΔΕ, αναμένονται αύριο, πριν το άνοιγμα του χρηματιστηρίου, από τη Διοίκηση της Attica Bank. 

(upd 08:28) Ανακοινώσεις για την τελική συμφωνία μετόχων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία θα ολοκληρωθεί χωρίς τον «παραδοσιακό» της μέτοχο ΤΜΕΔΕ, αναμένονται αύριο, πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου, από τη Διοίκηση της Attica Bank.

Με την περίοδο διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών να λήγει σήμερα και την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης να ολοκληρώνεται στις 24 Απριλίου, η αποχώρηση του ΤΜΕΔΕ συνιστά ανατροπή που όμως λειτουργεί τόσο προς όφελος του Ταμείου των Μηχανικών που έστω και αργά βάζει stop loss σε μια ζημιογόνα επένδυση, όσο κυρίως προς όφελος της Attica Bank, η οποία στη θέση του ΤΜΕΔΕ βάζει ως μετόχους τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Οι τελευταίες θα καλύψουν ισομερώς το ποσό των 40 εκατ. ευρώ με το οποίο θα συμμετείχε στην ΑΜΚ της Attica Bank το ΤΜΕΔΕ, καλύπτοντας το ποσοστό του 20,11%.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές κρατούν ερμητικά κλειστά τα στόματα ενόψει των ανακοινώσεων. Ωστόσο, οι διαρροές κάνουν λόγο για έντονο, πασχαλινό παρασκήνιο διεργασιών μεταξύ της CEO της Attica Bank, Ελένης Βρεττού, του μετόχου που εκπροσωπεί την Thrivest, Αλέξανδρου Εξάρχου και του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Πρόκειται για τα τρία πρόσωπα που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο καθ΄ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος της ΑΜΚ της Attica Bank,ως προϋπόθεση για την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.

Φήμες που κάνουν λόγο για ασυμφωνία του ΤΜΕΔΕ με τους λοιπούς μετόχους και δη την Thrivest, που είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση του Ταμείου των Μηχανικών να αποχωρήσει από την Attica Bank, δεν φαίνεται να έχουν πραγματική βάση. Και αυτό διότι στις 7 Απριλίου, «μετά βαΐων και κλάδων», Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ηλίας Ξηρουχάκης), TΜΕΔΕ (Κώστας Μακέδος), Attica Bank (Ελένη Βρεττού) και Thrivest (Αλέξανδρος Εξάρχου) είχαν δώσει τα χέρια ενώπιον του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο προγεύματος που είχε παραθέσει ο τελευταίος στην ΤτΕ, συμφωνώντας για τους όρους της συμμετοχής τους στην ΑΜΚ της Attica Bank.

Όπως έγραφε το insider.gr, η συμφωνία μετόχων περιελάμβανε ακόμη και την συμμετοχή τους με αριθμό μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank, όπως επίσης ότι για τον επόμενο έναν χρόνο Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank θα είναι η κα Ελένη Βρεττού και Πρόεδρος ο κ. Κώστας Μακέδος του ΤΜΕΔΕ.

Στη συνάντηση των εμπλεκόμενων πλευρών στην ΤτΕ είχε συμφωνηθεί και το πλαίσιο συγχώνευσης, σε μεταγενέστερο στάδιο, της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, με στόχο την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, μάλιστα, είχε συζητηθεί επίσης η δυνατότητα συμμετοχής και της Παγκρήτιας Τράπεζας, με δικά της κεφάλαια, στην ΑΜΚ της Attica Bank. Ωστόσο, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο δεν θα επηρέαζε τους δείκτες κεφαλαίων και ρευστότητάς της, με δεδομένα ακόμη και προ της συγχώνευσης Παγκρήτιας – HSBC, η προσάρτηση της οποίας θα ενισχύσει τους δείκτες της Παγκρήτιας. Επιπλέον, η Thrivest είχε δεσμευτεί στη συνάντηση εκείνη ότι εάν η Παγκρήτια χρειαστεί κεφάλαια, θα προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυσή της (αύξηση κεφαλαίου) πριν από τη συγχώνευση με την Attica Bank.

Το δια ταύτα της συμφωνίας ενόψει της ΑΜΚ της Attica Bank ήταν ότι η Thrivest θα συμμετείχε ως ιδιώτης επενδυτής με κεφάλαια 64 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κάλυπτε το ποσοστό του (69,5%) με ποσό 329 εκατ. ευρώ, ενώ με 40 εκατ. ευρώ θα συμμετείχε ο καθένας από τους άλλους δύο υφιστάμενους μετόχους, το ΤΜΕΔΕ και ο e-ΕΦΚΑ. Σημειώνεται ότι ο e-ΕΦΚΑ θα κάλυπτε το σύνολο του ποσοστού του (8,40%), ενώ το ΤΜΕΔΕ αναμενόταν ότι θα το περιόριζε σημαντικά από το 20,11%.

Η συμφωνία αναμενόταν να αποτυπωθεί σε τελικά δεσμευτικά νομικά κείμενα που με τη σύναψη και τη γνωστοποίησή τους στην Attica Bank θα αποτελούσαν συμπληρωματικό μέρος του Ενημερωτικού Δελτίου της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.

Όπως έγραφε το insider.gr, ο νομικός και ο χρηματοοικονομικός έλεγχος της συμφωνίας αναμενόταν ότι θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη της εβδομάδας του Πάσχα. Τότε, δηλ. στις 20 ή 21 Απριλίου, αναμενόταν και η έγκριση της συμφωνίας μετόχων από το ΔΣ του ΤΧΣ.

Στο νήμα της εκπνοής του χρονοδιαγράμματος, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως η έξοδος του ΤΜΕΔΕ από την Attica Bank και η αντικατάστασή του από τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank, οι οποίες θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ με 10 εκατ. ευρώ έκαστη.

Σημειώνεται ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ύψους έως 473,3 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου και η ημερομηνία λήξης της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης είναι η 24η Απριλίου 2023. Στις 25 Απριλίου θα γίνουν η κατανομή και διάθεση αδιάθετων Νέων Κοινών Μετοχών, στις 26/4 η ανακοίνωση για την κάλυψη της ΑΜΚ, στις 27/4 αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των Νέων Κοινών Μετοχών και στις 28 Απριλίου η έναρξη της διαπραγμάτευσής τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ώθηση από την άνοδο των επιτοκίων - Τι θα κρίνει την κερδοφορία

Fitch για ελληνικές τράπεζες: Τα συν και τα πλην από το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider