Attica Bank: Τι προβλέπει η συμφωνία μετόχων – Ο ρόλος Thrivest και Παγκρήτιας

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Τι προβλέπει η συμφωνία μετόχων – Ο ρόλος Thrivest και Παγκρήτιας
Με κεφάλαια 64 εκατ. ευρώ και προοπτική συμμετοχής της Παγκρήτιας Τράπεζας, θα μπει η Thrivest, ως ιδιώτης επενδυτής, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Με κεφάλαια 64 εκατ. ευρώ και προοπτική συμμετοχής της Παγκρήτιας Τράπεζας, θα μπει η Thrivest, ως ιδιώτης επενδυτής, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει το ποσοστό του (69,51%) καταβάλλοντας στην ΑΜΚ το ποσό των 329 εκατ. ευρώ, ενώ με 40 εκατ. ευρώ θα συμμετέχει ο καθένας από τους άλλους δύο υφιστάμενους μετόχους, το ΤΜΕΔΕ και ο e-ΕΦΚΑ. Σημειώνεται ότι ο e-ΕΦΚΑ θα καλύψει το σύνολο του ποσοστού του (8,40%), ενώ το ΤΜΕΔΕ θα το περιορίσει σημαντικά από το 20,11%.

Μετά από αρκετούς κλυδωνισμούς στις διαπραγματεύσεις με τον ιδιώτη μέτοχο, οι οποίες μάλιστα έφτασαν σε αδιέξοδο τον προηγούμενο μήνα και διακόπηκαν, το χθεσινό κλείσιμο της συμφωνίας μετόχων για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ της Attica Bank, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις άοκνες προσπάθειες του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, για εξεύρεση λύσης προοπτικής για την πολύπαθη τράπεζα. Η οριστικοποίηση των όρων της συμμετοχής των μετόχων στην ΑΜΚ της Attica Bank, έγινε χθες κατά τη διάρκεια προγεύματος που παρέθεσε ο Διοικητής της ΤτΕ στις εμπλεκόμενες πλευρές: Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ηλίας Ξηρουχάκης), TΜΕΔΕ (Κώστας Μακέδος), Attica Bank (Ελένη Βρεττού) και Thrivest (Αλέξανδρος Εξάρχου).

Στη συνάντηση οριστικοποιήθηκε επίσης το πλαίσιο συγχώνευσης, σε μεταγενέστερο στάδιο, της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, με στόχο τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η συμφωνία μετόχων προβλέπει επίσης την προοπτική συμμετοχής και της Παγκρήτιας Τράπεζας, με δικά της κεφάλαια, στην ΑΜΚ της Attica Bank. Ωστόσο, αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζονται οι δείκτες κεφαλαίων και ρευστότητάς της. Μάλιστα, η προϋπόθεση αυτή ισχύει με δεδομένα προ της συγχώνευσης Παγκρήτιας – HSBC, η προσάρτηση της οποίας θα ενισχύσει τους δείκτες της Παγκρήτιας. Επιπλέον, η Thrivest δεσμεύεται ότι εάν η Παγκρήτια χρειαστεί κεφάλαια, θα προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυσή της (αύξηση κεφαλαίου) πριν από τη συγχώνευση με την Attica Bank.

Η συμφωνία μετόχων περιλαμβάνει επίσης την συμμετοχή τους με αριθμό μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank, καθώς και ότι για τον επόμενο έναν χρόνο Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank θα είναι η κα Ελένη Βρεττού και Πρόεδρος ο Κώστας Μακέδος του ΤΜΕΔΕ.

Η συμφωνία που οριστικοποιήθηκε χθες αναμένεται να αποτυπωθεί σε τελικά δεσμευτικά νομικά κείμενα που με τη σύναψη και τη γνωστοποίησή τους στην Attica Bank θα αποτελέσουν συμπληρωματικό μέρος του Ενημερωτικού Δελτίου της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.

Εκτιμάται ότι ο νομικός και ο χρηματοοικονομικός έλεγχος της συμφωνίας θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη της εβδομάδας του Πάσχα. Τότε, δηλ. στις 20 ή 21 Απριλίου, αναμένεται και η έγκριση της συμφωνίας μετόχων από το ΔΣ του ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ θα συμμετέχει με τρία μη εκτελεστικά μέλη στο ΔΣ της Attica Bank.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ύψους έως 473,3 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου και η ημερομηνία λήξης της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης είναι η 24η Απριλίου 2023. Στις 25 Απριλίου θα γίνουν η κατανομή και διάθεση αδιάθετων Νέων Κοινών Μετοχών, στις 26/4 η ανακοίνωση για την κάλυψη της ΑΜΚ, στις 27/4 αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των Νέων Κοινών Μετοχών και στις 28 Απριλίου η έναρξη της διαπραγμάτευσής τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Ομπρέλα» στην «καταιγίδα» των αυξήσεων επιτοκίων για έως 400.000 – 500.000 στεγαστικά δάνεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider