Ανεβάζει ταχύτητα η ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβάζει ταχύτητα η ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες
Η νέα θυγατρική Fibergrid και τα σχέδια για δίκτυο που θα φτάνει σε 3 εκατ. νοικοκυριά.

Τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στην αγορά των τηλεπικοινωνιών επισπεύδει η ΔΕΗ. Για τα φιλόδοξα σχέδιά της μάλιστα, τα οποία περιλαμβάνουν την κατασκευή και χονδρική εμπορία δικτύου οπτικών ινών, προχώρησε στην ίδρυση νέας εταιρείας, με διακριτικό τίτλο «ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες» και εμπορική επωνυμία Fibergrid.

Σκοπός της νέας εταιρείας, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανέρχεται σήμερα σε 30 εκατ. ευρώ όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στο ΓΕΜΗ, είναι η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη, εγκατάσταση και εκμετάλλευση κάθε είδους δικτύων, υποδομών δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και υποδομών πληροφορικής, την παροχή προς τρίτους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών κάθε είδους αλλά και την ανάπτυξη κάθε άλλης συναφούς ή και επικουρικής προς τα ανωτέρω δραστηριότητας.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fibergrid αναλαμβάνει σύμφωνα με το καταστατικό του ΓΕΜΗ, ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, αντιπρόεδρος ο κ. Πατεράκης Αλέξανδρος, ο οποίος ως αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ έχει αναλάβει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΔΕΗ, ενώ χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου της Fibergrid αναλαμβάνει ο κ. Πανόπουλος Νικόλαος, στέλεχος με εμπειρία στις τηλεπικοινωνίες ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν διευθυντής τεχνολογίας (CTO) της Wind.

Το σχέδιο της εταιρείας, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, είναι να παραμείνει στην αγορά χονδρικής, συνεργαζόμενη κυρίως με ανταγωνιστές του ΟΤΕ. Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν η ΔΕΗ είχε συνομιλήσει για τον λόγο αυτό με την Nova, η οποία πλέον σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών της και με ίδια μέσα, ενώ ανοιχτή σε συζητήσεις έχει δηλώσει και η Vodafone.

Πρόθεσή της ΔΕΗ δε και κατ επέκταση της Fibergrid, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνάντηση με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Tαχυδρομείων (EETT), είναι να αναπτύξει δίκτυο που θα φτάνει σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το 2027, προσθέτοντας ετησίως περί τις 600.000 νοικοκυριά (FTTH passed) σε αυτό. Σχέδιο που θα πραγματοποιηθεί μέσω επένδυσης ύψους άνω των 800 εκατ. ευρώ. Πρώτος στόχος ωστόσο, είναι η κάλυψη περίπου 440.000 νοικοκυριών σε 13 δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αττικής. Σημειωτέον ότι η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικό έργο στο Περιστέρι το οποίο αφορά την ανάπτυξη δικτύου που καλύπτει περίπου 15.000 νοικοκυριά

Βάσει του σχεδίου, η πλειονότητα του δικτύου που θα αναπτυχθεί θα είναι εναέριο και θα βασίζεται στην υπάρχουσα υποδομή του ενεργειακού της δικτύου (στύλους, κανάλια κ.λπ.) γεγονός που μειώνει τον χρόνο αλλά και το κόστος κατασκευής, δίνοντας ενδεχομένως το περιθώριο για μια επιθετική εμπορική πολιτική στην αγορά της χονδρικής. Αν δε συμβεί αυτό, ο μέχρι σήμερα κυρίαρχος της αγοράς, ΟΤΕ, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό ανταγωνιστή όχι στην παροχή υπηρεσίας, όπως συμβαίνει από την απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών μέχρι και σήμερα, αλλά στην υποδομή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η διάσπαση των δραστηριοτήτων μεταλιγνιτικής αξιοποίησης ως «Μεταλιγνιτική ΑΕ»

ΟΤΕ: Έκτακτη ενίσχυση 6,2 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους του ομίλου - Nέες ΕΣΣΕ σε ΟΤΕ και COSMOTE

Πώς κινήθηκαν τα έσοδα στις τηλεπικοινωνίες το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider