Intrakat: «Καπαρώνει» σύμβαση 62 εκατ. ευρώ για αρδευτικά - αντιπλημμυρικά έργα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intrakat: «Καπαρώνει» σύμβαση 62 εκατ. ευρώ για αρδευτικά - αντιπλημμυρικά έργα
(Αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό «ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ - ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΛΤΟΥ Α’ ΦΑΣΗ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ». Ποια είναι η σημασία του project για την περιοχή.

Η Intrakat αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό για την ανάθεση δημόσιας σύμβασης έργου με τίτλο «ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ - ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΛΤΟΥ Α’ ΦΑΣΗ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ», αρχικού ύψους 64,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κατασκευαστική εταιρεία έδωσε την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, μόνο βάσει τιμής, η οποία ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 62.199.266,61 ευρώ (εκ των οποίων 50.160.698,88 ευρώ για εργασίες με ΓΕ&ΟΕ, απρόβλεπτα, μελέτες, αναθεώρηση, απολογιστικά και 12.038.567,73 εκατ. για Φ.Π.Α. 24%), με μέση τεκμαρτή έκπτωση 3,57%. Κατά συνέπεια, και αφού προηγήθηκε η διαδικασία ελέγχου των Δικαιολογητικών Συμμετοχής και των Οικονομικών Προσφορών, η εισηγμένη ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος με σχετική απόφαση του υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών, Γ. Καραγιάννη.

Το έργο είναι εγγειοβελτιωτικό, περιλαμβάνοντας αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποχέτευσης - αποστράγγισης και έργα μεταφοράς και διανομής αρδευτικού νερού, καθώς και πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση, μελλοντικά, υδρευτικών αναγκών της περιοχής. Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 36 μήνες.

Τι έκανε ο ανταγωνισμός

Προσφορές στον διαγωνισμό είχαν δώσει τρία ακόμα σχήματα. Αυτά ήταν η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (οικονομική προσφορά 50.455.046,69 ευρώ, με έκπτωση 3%), ΑΚΤΩΡ (οικονομική προσφορά 51.068.709,98 ευρώ, με έκπτωση 1,82%) και ΑΒΑΞ (51.292.284,48 ευρώ, έκπτωση 1,39%). Προκύπτει, δηλαδή, ότι οι κατασκευαστές έδωσαν χαμηλές εκπτώσεις, σχεδόν παρόμοιες, με την Intrakat να κερδίζει σε αρχικό στάδιο τον διαγωνισμό, ενώ εκκρεμεί τυχόν υποβολή ενστάσεων.

Η περιοχή και τα οφέλη για 33,5 χιλ. στρέμματα

Η ευρύτερη περιοχή του έργου βρίσκεται δυτικά του ποταμού Αχελώου του Ν. Αιτωλοακαρνανίας και περιλαμβάνει τις τρεις ξεχωριστές περιοχές: Αµβρακίας - Αµφιλοχίας, Κατούνας - Κονοπίνας και Βάλτου. Διοικητικά, η άμεση περιοχή του έργου υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στη Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Αμφιλοχίας του Δήμου Αμφιλοχίας και στη Δ.Ε. Φυτειών του Δ. Ξηρόμερου. Με την ολοκλήρωση των έργων στις περιοχές αυτές συνολικά θα αρδεύονται σχεδόν 33,5 χιλιάδες στρέμματα καθαρής έκτασης.

Η υλοποίηση του έργου θεωρείται από τις αρμόδιες αρχές ως απολύτως αναγκαία και επείγουσα, δεδομένου ότι με την ολοκλήρωσή του θα επιτευχθεί εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων αρδευτικών μεθόδων και μέσων, αειφορικός σχεδιασμός στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, απελευθέρωση ποσοτήτων νερού από τους υπόγειους υδροφορείς προς άλλες χρήσεις και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και της συνοχής σε περιφερειακό επίπεδο. Φορέας Λειτουργίας και Συντήρησης του έργου ορίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σύντομη περιγραφή - γενικά χαρακτηριστικά του έργου

Α) εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας - Αμφιλοχίας:

• Σωληνωτά αρδευτικά δίκτυα νερού, • Τέσσερις δεξαμενές Αναρρόφησης/Αναρρύθμισης, • Δυο αντλιοστάσια άρδευσης, Α1m και A2m, • Αποχετευτικό δίκτυο στις κατάντη περιοχές, • Οχετούς για την κυκλοφορία στους αγροτικούς δόμους που θα δημιουργηθούν, • Διευθετήσεις ρεμάτων και τάφρων • Αναβάθμιση και βελτίωση των υφιστάμενων αγροτικών οδών που θα εγκατασταθεί αγωγός άρδευσης, • Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.).

Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, από τη συνολική ακαθάριστη έκταση των 12.760 στρεμμάτων στην περιοχή κατασκευής τους θα αρδεύονται 11.500 στρέμματα καθαρής έκτασης.

Β) Εγγειοβελτιωτικά έργα Α΄ φάσης περιοχών Βάλτου

• Κεντρική Λιμνοδεξαμενή αναρρύθμισης ωφέλιμου όγκου 17 χιλ. m3, • Δεξαμενές 200 m3 , (Δ2, Δ3, Δ4, Δ5), οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάντη περιοχές στις ώρες αιχμής της ζήτησης, • Δεξαμενή αναρρόφησης (Δ1) και το αντλιοστάσιο ΑΒ1, • Δίκτυο σωληνώσεων για την μεταφορά και την διανομή του νερού στις ζώνες άρδευσης Α΄ φάσης, • Τεχνικά έργα διέλευσης των αγωγών σε ρέματα και τάφρους αποχέτευσης και από οδικούς άξονες, • Αντιπλημμυρικά -αποχετευτικά δίκτυα • Έργα αγροτικής οδοποιίας • Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.).

Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, από την συνολική ακαθάριστη έκταση των 25.186 στρεμμάτων στην περιοχή κατασκευής τους θα αρδεύονται 21.985 στρέμματα καθαρής έκτασης.

Το «καρέ» των διαγωνισμών και το Ταμείο Ανάκαμψης

Πρόκειται για έναν από τους 5 διαγωνισμούς, με δημόσιο μοντέλο, που είχαν προκηρυχθεί προς τα τέλη του 2022, συνολικού ύψους 380 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με κατασκευή φραγμάτων, έργων ύδρευσης και αντιπλημμυρικών – εγγειοβελτιωτικών υποδομών, σε Κρήτη, Λέσβο, Κόρινθο, Αμβρακία. Τα έργα συνδέονται και με το Ταμείο Ανάκαμψης. Σχετικά με τα υπόλοιπα έργα, το μεγαλύτερο από αυτά σε προϋπολογισμό ήταν η η «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΝΟΜΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ», με προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ. Το άλλο έργο αφορούσε στην «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΣΙΚΝΙΑ Ν. ΛΕΣΒΟΥ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ» με προϋπολογισμό 98 εκατ. ευρώ. Το τρίτο έργο αφορούσε στην «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΜΠΡΑΜΙΑΝΟΥ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑ ΛΥΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΥΡΤΟΥ Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ», ύψους περίπου 53,5 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στο τέταρτο, πρόκειται για το έργο με τίτλο «ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ (Β’ ΦΑΣΗ)», ύψους 23 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider