Μασούτης: Ολοκληρώνεται η απορρόφηση της Family Super Market – Πότε αλλάζει η επωνυμία στα καταστήματα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μασούτης: Ολοκληρώνεται η απορρόφηση της Family Super Market – Πότε αλλάζει η επωνυμία στα καταστήματα
Από τα δέκα καταστήματα που αποκτά η Μασούτης, τα τέσσερα έχουν ήδη αλλάξει επωνυμία ενώ για τα υπόλοιπα η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 23 Μαρτίου. Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας για τη φετινή χρονιά.

Σε τροχιά ολοκλήρωσης βαίνει η εξαγορά της αλυσίδας Family Super Market από τη Μασούτης, καθώς αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η αλλαγή της επωνυμίας στα δέκα καταστήματα που πέρασαν στον έλεγχο της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, από το σύνολο των δέκα καταστημάτων της Family Super Market, στα τέσσερα έχει ήδη γίνει αλλαγή της επωνυμίας και τα οποία λειτουργούν ήδη ως Μασούτης. Πρόκειται για τα καταστήματα σε Αριδαία, Πολύγυρο, Κατερίνη και Βέροια. Στα υπόλοιπα έξι καταστήματα, η επωνυμία θα αλλάξει έως την Πέμπτη 23 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα αρχίσουν να λειτουργούν ως Μασούτης.

To deal με τη Family Super Market…

Στις 6 Μαρτίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το «πράσινο φως» στη συγκεκριμένη εξαγορά, εγκρίνοντας ομόφωνα τη συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί των καταστημάτων λιανικής πώλησης σούπερ μάρκετ της Family Super Market από τη Μασούτης.

Ήταν τον Δεκέμβριο του 2022 όταν έγινε γνωστό ότι η Μασούτης συμφώνησε να αποκτήσει δέκα καταστήματα (σε σύνολο 16-17) της Family Super Market που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κατερίνη, Γιαννιτσά, Βέροια, Πτολεμαΐδα και Κομοτηνή.

…και τα υπόλοιπα

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό deal για την αλυσίδα Μασούτης που διεκδικεί με αξιώσεις ακόμη μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, την ώρα που εντείνονται οι κινήσεις συγκέντρωσης στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Τον Ιανουάριο του 2023 έγινε γνωστό ότι στη Μασούτης πέρασαν τα δύο καταστήματα της αλυσίδας Γέγος που βρίσκονται σε Αργυρούπολη και Κερατέα και τα οποία έμειναν εκτός της συμφωνίας με τον όμιλο Σκλαβενίτης. Τα καταστήματα σε Αργυρούπολη και Κερατέα λειτουργούν επίσημα με την επωνυμία Μασούτης από την 1η Φεβρουαρίου.

Μαζί με την απόκτηση της Family Super Market, η Μασούτης προχώρησε σε τρεις εξαγορές συνολικά το 2022.

Μέσα στον Οκτώβριο, η Μασούτης είχε γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την απόκτηση του ελέγχου καταστημάτων χονδρικής και λιανικής πώλησης της Αφοί Ιωάννου Δεναξά ΕΠΕ, τα οποία βρίσκονται σε Σαντορίνη, Μύκονο και Αττική. Με το εν λόγω deal, η αλυσίδα Μασούτης πετυχαίνει την περαιτέρω επέκταση της παρουσίας της σε Αττική και νησιωτική χώρα, ενώ το όφελος σε επίπεδο τζίρου είναι επιπλέον 20 εκατ. ευρώ. Η μεταβίβαση των καταστημάτων της Αφοί Ιωάννου Δεναξά ΕΠΕ - με πέντε σούπερ μάρκετ (ένα στο Παλαιό Φάληρο, ένα στη Μύκονο και τρία στη Σαντορίνη) και ένα Cash & Carry στη Σαντορίνη – ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2023.

Το πρώτο deal ωστόσο της Μασούτης ήρθε στις αρχές του 2022. Η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα ήταν εκείνη που άνοιξε τον χορό των εξαγορών στα σούπερ μάρκετ της περιφέρειας τη χρονιά που μας πέρασε, ανακοινώνοντας τον Φεβρουάριο πως προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με τη συνεταιριστική αλυσίδα ΣΥΝΚΑ, με παρουσία σε Κρήτη, Αιγαίο και Κέρκυρα. Μέσω της εν λόγω εξαγοράς, η Μασούτης εξασφάλισε ένα σημαντικό «εισιτήριο» εισόδου στην κρητική αγορά, καθώς και σε αρκετά νησιά της χώρας. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε τον περασμένο Μάιο το «πράσινο φως» στο πολυαναμενόμενο deal Μασούτης – ΣΥΝΚΑ, το οποίο οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου εταιρικού σχήματος με την επωνυμία «ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε.», στην οποία η Μασούτης συμμετέχει με το 50% των μετοχών και ο συνεταιρισμός με το αντίστοιχο 50%. Ο συνεταιρισμός έχει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου εταιρικού σχήματος και το management, ενώ οι μέτοχοι του συνεταιρισμού εξακολουθούν να διατηρούν τα δικαιώματά τους, έχοντας ενεργή συμμετοχή σε στρατηγικές αποφάσεις του ΣΥΝΚΑ.

Στα 25 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις της Μασούτης το 2023

Για το 2023 η Μασούτης μελετά εξαγορές και συνεργασίες που θα εξαπλώσουν το δίκτυο σε νέες περιοχές ή θα έρθουν να ενδυναμώσουν την παρουσία της σε κάποιες άλλες. Παράλληλα, συνεχίζει την οργανική της ανάπτυξη με επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 25 εκατ. ευρώ για νέα καταστήματα και ανακαινίσεις καταστημάτων.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη το πλάνο για την είσοδο των Grand Μασούτης στην αγορά της Αττικής, που αποτελεί και το μεγαλύτερο έργο της εταιρείας στην περιοχή. Συγκεκριμένα, το Grand Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες θα ανοίξει το 2023 σε ιδιόκτητο χώρο, ενώ το πρώτο Grand Μασούτης 2.000 τ.μ. θα ανοίξει στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, στη Γλυφάδα.

Όπως δήλωνε πρόσφατα ο Γενικός Διευθυντής της Μασούτης, Θεόδωρος Γεροστεργιούδης, η αλυσίδα θα ανοίξει τα επόμενα χρόνια συνολικά τέσσερα μεγάλα σούπερ μάρκετ στην Αθήνα. «Εντείνουμε την αύξηση των τετραγωνικών μέτρων στην Αθήνα» ανέφερε, κάνοντας λόγο για «τέσσερις μεγάλες αίθουσες».

Διευρύνεται η συνεργασία με τη Wolt

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, Wolt και Μασούτης διευρύνουν τη συνεργασία τους, φέρνοντας στην πόρτα των χρηστών της online πλατφόρμας delivery μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων μέσα σε λίγα λεπτά. Ήδη οκτώ καταστήματα Μασούτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συνολικά τέσσερα καταστήματα σε Βόλο, Λάρισα, Πάτρα και Κοζάνη είναι διαθέσιμα στην εφαρμογή της Wolt.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου 2022, οι πελάτες της Wolt μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε περίπου 5.000 κωδικούς προϊόντων, που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες, όπως γαλακτοκομικά, αλλαντικά, αλλά και προϊόντα προσωπικής περιποίησης και υγιεινής, είδη καθαρισμού και οικιακής χρήσης. Τα διαθέσιμα προϊόντα θα ανανεώνονται τακτικά με νέες ετικέτες και με πάνω από 1.000 προσφορές κάθε εβδομάδα, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της καθημερινότητας των σύγχρονων νοικοκυριών.

Παράλληλα, οι πελάτες της Wolt έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πορεία της παραγγελίας τους σε πραγματικό χρόνο, μέσω του live tracking της εφαρμογής της Wolt. Επιπλέον, μπορούν να κάνουν τις αγορές τους, πάντα σε προσιτές τιμές, αξιοποιώντας το φιλικό προς τον χρήστη μενού που συνοδεύεται από φωτογραφίες, ώστε η επιλογή να είναι πιο εύκολη.

Οι παραγγελίες στα καταστήματα Μασούτης πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή (09:00-20:00) και Σάββατο (09:00-19:00), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα προ-παραγγελίας μέσω της πλατφόρμας της Wolt, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, για όλο το 24ωρο, με παράδοση εντός του προκαθορισμένου ωραρίου. Οι συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο μέσω κάρτας, όσο και με μετρητά.

Το δίκτυο της Μασούτης αριθμεί σήμερα 379 καταστήματα – 339 σούπερ μάρκετ, 15 Grand Μασούτης, ένα πράσινο κατάστημα, 23 καταστήματα Cash & Carry και ένα dark store στην Αττική – ενώ η αλυσίδα απασχολεί 10.000 εργαζόμενους. Το e-shop της εταιρείας παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη και η υπηρεσία είναι ήδη διαθέσιμη σε 49 πόλεις, αποτελώντας ένα σύγχρονο market place, όπου οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν σε ένα καλάθι με one-stop-shop, επιπλέον των grocery και προϊόντα άλλων κατηγοριών από επώνυμους επιλεγμένους συνεργάτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζεται ο «χορός» των deals στα σούπερ μάρκετ

gazzetta
gazzetta reader insider insider