Θέμα ωρών το κλείσιμο του deal ΔΕΗ – Enel Ρουμανίας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θέμα ωρών το κλείσιμο του deal ΔΕΗ – Enel Ρουμανίας
Ελάχιστες λεπτομέρειες απομένουν για να πέσουν υπογραφές στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA). Στα επίπεδα των 1,3 δισ. ευρώ το τίμημα, τα asset που αποκτά η ελληνική εταιρεία στη βαλκανική χώρα, ποιες οι δυνατότητες συνεργειών με το εγχώριο portfolio.

Ελάχιστες λεπτομέρειες απομένουν προς συμφωνία ανάμεσα στη ΔΕΗ με την Enel, αναφορικά με την εξαγορά από την ελληνική εταιρεία όλων των ενεργειακών δραστηριοτήτων του ιταλικού κολοσσού στη Ρουμανία, με συνέπεια να θεωρείται υπόθεση ωρών η υπογραφή της σχετικής σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (SPA).

Υπενθυμίζεται ότι ΔΕΗ και Enel βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για το deal από τα μέσα Δεκεμβρίου, οι οποίες στη συνέχεια παρατάθηκαν και μέσα στον Φεβρουάριο. Στο διάστημα που μεσολάβησε, ολοκληρώθηκε ο απαιτούμενος έλεγχος (due diligence) σε σχέση με τα assets, από το οποίο διαπιστώθηκε πως η αξία τους ανταποκρίνεται στα επίπεδα της ανεπίσημης, μη δεσμευτικής προσφοράς της ΔΕΗ, η οποία οδήγησε στις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.

Όπως έχει γράψει το Insider, το τίμημα που θα καταβάλει η ΔΕΗ εκτιμάται στα 1,3 δισ. ευρώ, αναλαμβάνοντας τα δάνεια ύψους 500 – 600 εκατ. ευρώ που έχει η Enel Romania. H ελληνική εταιρεία θα καλύψει με ίδια κεφάλαια τα 500 εκατ. του deal, προχωρώντας σε δανεισμό για τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ, τον οποίο ήδη διαπραγματεύεται με τις συστημικές τράπεζες.

Στο χαρτοφυλάκιο της Enel Romania περιλαμβάνονται 3 εκατ. πελάτες λιανικής ρεύματος, όταν το πελατολόγιο της ΔΕΗ στη χώρα μας ανέρχεται σε λίγο παραπάνω από 5 εκατομμύρια. Επίσης, η ελληνική εταιρεία θα αποκτήσει 12 μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 534 MW, με επιπλέον έργα 5.000 MW να βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Παράλληλα, στα asset της Enel στη βαλκανική χώρα περιλαμβάνονται και πλειοψηφικά μερίδια σε τρεις εταιρείες διανομής που διαχειρίζονται 140.000 χιλιόμετρα δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μάλιστα αντιστοιχούν στα πιο κομβικά τμήματα του δικτύου της χώρας. Έτσι, το ένα τμήμα (Muntenia) καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της ρουμανικής πρωτεύουσας, το δεύτερο (Banat) τη βιομηχανική ζώνη της χώρας και το τρίτο (Dobrogea) την τουριστική περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για το τελευταίο ευρωπαϊκό δίκτυο διανομής που παραχωρείται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider