«Ζήλεψε» ο Έλον Μασκ: Θέλει το δικό του ChatGPT - «Είναι τρομακτικά καλό»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ζήλεψε» ο Έλον Μασκ: Θέλει το δικό του ChatGPT - «Είναι τρομακτικά καλό»
Ειδική ομάδα «κρούσης» για τη δημιουργία του νέου αντι-ChatGPT φέρεται να συγκροτεί ο Έλον Μασκ.

Ο Έλον Μασκ προσέγγισε ερευνητές με βαθιές γνώσεις στην τεχνητή νοημοσύνη τις τελευταίες εβδομάδες για τη συγκρότηση ενός νέου ερευνητικού εργαστηρίου με στόχο την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής λύσης στο ChatGPT της OpenAI.

Σύμφωνα με την Information, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου «στρατολόγησε» τον Ιγκόρ Μπαμπούσκιν, έναν κορυφαίο επιστήμονα που πρόσφατα αποχώρησε από τη μονάδα DeepMind AI της Alphabet.

Ο ιδιοκτήτης των Tesla, Space X και Twitter μαζί με τον Μπαμπούσκιν συζήτησαν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ειδικής ομάδας για να συνεχίσει την έρευνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά η «επιχείρηση» είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, δε υπάρχει μέχρι στιγμής λεπτομερές σχέδιο για την ανάπτυξη συγκεκριμένων προϊόντων, όμως όλο και κάτι θα έχει στα «σκαριά» ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής που από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους είχε πλέξει το εγκώμιο του ChatGPT.

«Το ChatGPT είναι τρομακτικό καλό. Δεν απέχουμε πολύ από μία επικίνδυνα ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη» είχε υπογραμμίσει σε πρόσφατο «τιτίβισμά» του.

Μασκ: Από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πολιτισμού η τεχνητή νοημοσύνη

Η τραγική ειρωνεία για τον Μασκ είναι πως στο παρελθόν υπήρξε συνιδρυτής της OpenAI που ανέπτυξε το ChatGPT, ωστόσο αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο το 2018 και δεν κατέχει πλέον μετοχές στην εταιρεία.

«Αρχικά δημιουργήθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Τώρα είναι και για το κέρδος. Δεν έχω μερίδιο στο OpenAI, ούτε είμαι στο διοικητικό συμβούλιο, ούτε το ελέγχω με οποιονδήποτε τρόπο» εξήγησε. Ένας από τους λόγους για την απόφασή του να ιδρύσει την OpenAI, ήταν επειδή «η Google δεν έδινε αρκετή προσοχή στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης», διευκρίνισε.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πολιτισμού. «Είναι ταυτόχρονα θετική και αρνητική ενώ έχει μεγάλη, μεγάλη προοπτική με φοβερές δυνατότητες» είχε σημειώσει.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «με αυτήν την έξελιξη έρχεται και μεγάλος κίνδυνος» ενώ πρόσθεσε πως: «Το ChatGPT έχει δείξει στους ανθρώπους πόσο προηγμένη έχει γίνει η τεχνητή νοημοσύνη. Το AI έχει προχωρήσει εδώ και καιρό. Απλώς δεν είχε μια επαφή με τον χρήστη που να ήταν προσβάσιμη στους περισσότερους ανθρώπους» δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Google: Υπάλληλοι «κράζουν» τον CEO για βιαστική παρουσίαση του Bard

«Ενώ τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και τα φάρμακα πρέπει να συμμορφώνονται με τα ρυθμιστικά πρότυπα ασφάλειας, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει ακόμη κανόνες ή νομοθετικά πλαίσια που να συγκρατούν υπό έλεγχο την ανάπτυξή της», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι πρέπει να ρυθμίσουμε την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, ειλικρινά. Πιστεύω ότι είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνία από τα αυτοκίνητα ή τα αεροπλάνα ή τα φάρμακα» δεν δίστασε να συμπληρώσει.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο «μπορεί να επιβραδύνει λίγο την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι επίσης καλό», διαπίστωσε. Ο Μασκ έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τους κινδύνους της απεριόριστης ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ κάποτε είπε πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι «πολύ πιο επικίνδυνη» από τις πυρηνικές κεφαλές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Το ChatGPT είναι κουλ αλλά και φρικτό προϊόν» παραδέχεται ο CEO της OpenAI

ChatGPT: «Μπαίνει» και ο ανθρώπινος παράγοντας - Πώς θα αλλάξουν οι απαντήσεις

«Το ChatGPT είναι εντυπωσιακό, αλλά...» - Ο προβληματισμός του συνιδρυτή της Apple

gazzetta
gazzetta reader insider insider