Διαγωνισμοί 55 εκατ. ευρώ για ΚΟΚ, διαβάσεις, Γέφυρες και οδική ασφάλεια στην Περιφέρεια Αττικής

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαγωνισμοί 55 εκατ. ευρώ για ΚΟΚ, διαβάσεις, Γέφυρες και οδική ασφάλεια στην Περιφέρεια Αττικής
Ποιοι είναι οι 5 διαγωνισμοί που προκήρυξε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για παρακολούθηση παραβιάσεων του ΚΟΚ, κατασκευή πρότυπων διαβάσεων, προμήθεια φωτιστικών σωμάτων LED, δομική ακεραιότητα Γεφυρών κ.α.

Πέντε διαγωνισμούς συνολικού ύψους περίπου 55 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) που σχετίζονται με τον ευρύτερο τομέα της οδικής ασφάλειας προωθούνται, μεταξύ άλλων δημοπρατήσεων, από την Περιφέρεια Αττικής, μετά από σχετικές προκηρύξεις της Οικονομικής Επιτροπής.

Ειδικότερα, πρόκειται για την «Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης παραβιάσεων του ΚΟΚ» (14.382.750,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, άρα κοντά στα 17 εκατ. ευρώ), την «Κατασκευή Πρότυπων Διαβάσεων σε Κόμβους της Περιφέρειας Αττικής» (προϋπολογισμού 13.692.580,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, άρα κι εδώ σχεδόν 17 εκατ. ευρώ), την «Κατασκευή Πρότυπων μη σηματοδοτούμενων Διαβάσεων σε επιλεγμένα Σημεία Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας» (προϋπολογισμού 5.644.660,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ), την «Προμήθεια Φωτιστικών Σωμάτων LED, για αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων, στις υπόγειες διαβάσεις οχημάτων αρμοδιότητας ΔΙ.ΔΙ.Μ.Υ.» (προϋπολογισμού 5.430.365,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ) αλλά και την «Παρακολούθηση Δομικής Ακεραιότητας Κατασκευών σε Γέφυρες» (προϋπολογισμού 4.397.580,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.).

Οι συμβάσεις σχετίζονται με έργο ή/και πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας» της Δράσης «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο» η οποία χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Περιγραφή των δικαιωμάτων προαίρεσης: Η Επιτροπή Αξιολόγησης Προσφορών, με αιτιολογημένη εισήγησή της, μπορεί να προτείνει την κατακύρωση της σύμβασης για ολόκληρη ή μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα. Η αναθέτουσα αρχή μπορεί να κατακυρώσει τη σύμβαση για το ογδόντα τοις εκατό (80%) μέχρι και το εκατόν είκοσι τοις εκατό (120%) της ποσότητας αγαθών ή παρεχόμενων υπηρεσιών που αναφέρεται στα έγγραφα της σύμβασης,

Α. Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης παραβιάσεων του ΚΟΚ

Αντικείμενο του έργου είναι προμήθεια και εγκατάσταση 388 καμερών παρακολούθησης παραβίασης ερυθρού σηματοδότη, σε συγκεκριμένα σημεία, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα της Τροχαίας. Στα συγκεκριμένα σημεία με βάση τα δελτία οδικών τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνουν συχνά σοβαρά ατυχήματα που αποτελούν συνέπεια παραβιάσεων ερυθρού σηματοδότη. Η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με το ΦΕΚ Α’198/11.09.2001 είναι αρμόδια για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση συσκευών παραβιάσεων ΚΟΚ κατόπιν πρότασης της τοπικής αρμόδιας Τροχαίας. Συνεπώς, η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει την εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και συντήρηση για 1 έτος, 388 καμερών ελέγχου παραβίασης ερυθρού σηματοδότη με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των συνεπειών που προκαλούν. Η συγκεκριμένη λύση θα αυτοματοποιήσει την έκδοση στοιχείων οδικών παραβάσεων και θα συντελέσει στη μείωση καθυστερήσεων κυκλοφορίας ατυχημάτων παραβίασης ερυθρού σηματοδότη.

Περιλαμβάνεται επίσης η προμήθεια και εγκατάσταση 351 γαλβανισμένων ιστών με βραχίονα με τον κλωβό αγκύρωσης για την τοποθέτηση των καμερών, η εκπόνηση, εφαρμογή και λειτουργία λογισμικού διαχείρισης παραβάσεων, η συντήρηση και άρση βλαβών ασύρματης επικοινωνία συσκευής με ηλεκτρονικό υπολογιστή και η συντήρηση και άρση βλαβών συσκευών και υπολογιστών (Διάρκεια σε μήνες: 30, Προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής: 13/03/2023).

Β. Κατασκευή Πρότυπων Διαβάσεων σε Κόμβους της Περιφέρειας Αττικής

Το αντικείμενο της σύμβασης είναι:

1. Προμήθεια και εγκατάσταση νέων σηματοδοτών τεχνολογίας LED. Οι νέοι σηματοδότες πεζών θα φέρουν στο κάτω μέρος φωτεινή πηγή LED (Safe Light) για προβολή στο έδαφος (LED ground projection) της κόκκινης ένδειξης του σηματοδότη. Η υπόψη διάταξη προσφέρει στους πεζούς μία επί πλέον οπτική προειδοποίηση, ειδικά για την περίπτωση που κάποιος λόγω χρήσης κινητού δεν κοιτάξει ψηλά.

2. Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων αντίστροφης μέτρησης στους σηματοδότες πεζών των κόμβων, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά στον υπολειπόμενο χρόνο κόκκινης ή πράσινης ένδειξης των σηματοδοτών πεζών.

3. Προμήθεια και εγκατάσταση, συσκευών αφής πεζών με ηχητική διάταξη για άτομα με προβλήματα όρασης, οι οποίες έχουν ως στόχο την διευκόλυνση της διάσχισης των οδών από άτομα με προβλήματα όρασης.

4. Προμήθεια και εγκατάσταση αυτοφωτιζόμενων πληροφοριακών πινακίδων Π21, δύο όψεων με εσωτερικό φωτισμό LED, πλήρως αντανακλαστικών. Οι εν λόγω πινακίδες, λόγω του φωτισμού τους, οριοθετούν πολύ πιο αποτελεσματικά οπτικά τις διαβάσεις πεζών κατά τις νυχτερινές ώρες για τα διερχόμενα οχήματα και έχουν ως αποτέλεσμα την αποτροπή παραβάσεων και ατυχημάτων, ενώ τις καθιστούν και εύκολα αναγνωρίσιμες από τους πεζούς.

5. Προμήθεια και εγκατάσταση φωτεινών συσκευών σήμανσης τύπου LED επί του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου

6. Προμήθεια και εγκατάσταση κεντρικών μονάδων ελέγχου φωτεινών συσκευών σήμανσης τύπου LED επί του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου

7. Αποκατάσταση και ανακατασκευή τοπικών φθορών οδοστρωμάτων στα τμήματα διασταυρώσεων.

8. Επαναδιαγράμμιση με θερμοπλαστικό υλικό δύο συστατικών, πλήρως ανακλαστικό, σε όλες τις διαβάσεις πεζών, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες εργασίες τοπικής συντήρησης και βελτίωσης οδοστρωμάτων και προετοιμασίας της επιφάνειας

9. Διαμόρφωση διαβάσεων ΑμεΑ σε πεζοδρόμια και νησίδες. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία βατών κεκλιμένων επιπέδων (ραμπών) με max κλίση 5%-8% για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας με το απέναντι πεζοδρόμιο των ατόμων ΑμεΑ.

10. Προμήθεια και εγκατάσταση φωτιζόμενων πλακών με LED, οι οποίες θα εγκατασταθούν κατά μήκος του κρασπέδου των πεζοδρομίων για την οριοθέτηση των νησίδων πεζών. Με τον τρόπο διαμορφώνεται ένα οπτικό σύνορο για την ενημέρωση και εγρήγορση των πεζών.

11. Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αισθητήρων καταμέτρησης και ανάλυσης κυκλοφοριακών στοιχείων.

12. Συντήρηση του εγκατεστημένου εξοπλισμού για 1 έτος.

(Διάρκεια σε μήνες: 30, Προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής: 10/03/2023).

Γ. Κατασκευή Πρότυπων μη σηματοδοτούμενων Διαβάσεων σε επιλεγμένα Σημεία Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας

Μέσω της αναβάθμισης των μη-σηματοδοτούμενων διαβάσεων σε πρότυπες η Περιφέρεια εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση των πεζών στην περιοχή παρέμβασης. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα θα ενεργοποιείται ύστερα από ζήτηση πεζού, ώστε να ενισχύεται η προσοχή τόσο των ίδιων των πεζών, όσο και των διερχόμενων από τη διάβαση οχημάτων. Έτσι, τo σύστημα έξυπνης διάβασης πεζών θα γίνεται περισσότερο αντιληπτό από τα συνήθη, απλά συστήματα αναλαμπόντων φανών, τα οποία είναι ενεργοποιημένα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας (24/7), και τα οποία με το πέρας του χρόνου οι χρήστες του δρόμου, και ιδίως οι οδηγοί που διέρχονται συχνά από αυτά, τα αγνοούν αφού τα παρατηρούν συνεχώς αναμμένα ακόμα και σε χρονικές περιόδους που δεν είναι αναγκαίο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραβατικότητα στους δρόμους.

Το σύστημα θα ενεργοποιείται μόνο όταν υπάρχει ζήτηση από τους πεζούς για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Αποτέλεσμα της ενεργοποίησης είναι ο φωτισμός της πεζοδιάβασης από τις συσκευές σήμανσης τύπου LED, οι οποίες είναι ενσωματωμένες τόσο στην άσφαλτο όσο και στο πεζοδρόμιο, αλλά και η ταυτόχρονη ενεργοποίηση των κατακόρυφων πινακίδων σηματοδότησης LED, επιτυγχάνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα φωτεινής σήμανσής της. Σκοπός του συστήματος είναι οι οδηγοί των οχημάτων να αντιλαμβάνονται καλύτερα και από μεγαλύτερη απόσταση την ύπαρξη πεζών στις διαβάσεις. Τέλος, σταθεροί αισθητήρες που βρίσκονται εγκατεστημένοι κοντά στις διαβάσεις και λειτουργούν όλο το 24ωρο, συλλέγουν συνεχώς πληροφορίες που αφορούν τα κυκλοφοριακά δεδομένα στοχεύοντας στην καλύτερη αξιολόγηση κρίσιμων μεγεθών από τους αρμόδιους φορείς και στην μείωση ή/και αποτροπή της κυκλοφοριακής συμφόρησης εντός του οδικού δικτύου.

(Διάρκεια σε μήνες: 24, Προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής: 09/03/2023).

Δ. Προμήθεια Φωτιστικών Σωμάτων LED, για αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων, στις υπόγειες διαβάσεις οχημάτων αρμοδιότητας ΔΙ.ΔΙ.Μ.Υ.»

Το Αντικείμενο της σύμβασης είναι:

• Η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την αντικατάσταση χιλίων τριακοσίων εξήντα δύο (1.362) τεμαχίων φωτιστικών σωμάτων, καθώς και η προμήθεια του περιγραφόμενου εξοπλισμού για την διαχείριση και τον έλεγχο του οδοφωτισμού των τριάντα μίας (31) υπογείων διαβάσεων οχημάτων της Περιφέρειας Αττικής, όπως περιγράφεται αναλυτικά στην Τεχνική Περιγραφή και στις Τεχνικές Προδιαγραφές (Παράρτημα I) της Διακήρυξης,

•Η παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος φωτισμού των τριάντα ενός (31) υπογείων διαβάσεων οχημάτων της Περιφέρειας Αττικής της Περιφέρειας Αττικής , όπως περιγράφεται αναλυτικά στην Τεχνική Περιγραφή και στις Τεχνικές Προδιαγραφές (Παράρτημα Ι) της Διακήρυξης, Όλος ο εξοπλισμός που θα χρειαστεί (Φωτιστικά, Η/Υ, hardware, software, κλπ) θα εγκατασταθεί από τον Ανάδοχο και με έξοδα δικά του. Ο εξοπλισμός αυτός θα παραμείνει στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας μετά την εγκατάστασή του.

(Διάρκεια σύμβασης σε μήνες: 30, Προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής: 08/02/2023).

Ε. Παρακολούθηση Δομικής Ακεραιότητας Κατασκευών σε Γέφυρες

Σκοπός της Σύμβασης είναι η συστηματική παρακολούθηση της απόκρισης των επιλεγμένων γεφυρών υπό τα συνήθη φορτία λειτουργίας, η αξιολόγηση της δομικής τους τρωτότητας, ο καθορισμός μεγίστων επιτρεπόμενων ορίων διελεύσεων βαρέων οχημάτων, η εκτίμηση ενδεχομένων υποβαθμίσεων της δομικής υγείας τους (structuralhealthdeterioration) σε βάθος χρόνου και η έγκαιρη προειδοποίηση των αρμόδιων φορέων με χρήση συστημάτων νέας τεχνολογίας (state-of-the-art). Η λειτουργική επάρκεια και η δομική ακεραιότητα των υφιστάμενων γεφυρών έχει επηρεαστεί δυσμενώς λόγω των φθορών που έχουν υποστεί κυρίως από τη μη ελεγχόμενη διέλευση ολοένα και μεγαλύτερου βάρους οχημάτων, αλλά και από την έκθεσή τους σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, από τη διαβρωτική ροή ποταμών και χειμάρρων, από την καταπόνησή τους σε μέτριους και ισχυρούς σεισμούς και άλλους εξωγενείς παράγοντες.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, θα εγκατασταθούν συστήματα ενόργανης παρακολούθησης σε είκοσι δύο (22) γέφυρες, οι οποίες θα αποτελέσουν τους «κόμβους ελέγχου» για την οδική ασφάλεια σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Η δημιουργία ενός δικτύου γεφυρών, οι οποίες θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται σε πραγματικό χρόνο με σύγχρονες πρακτικές, θα συμβάλλει άμεσα στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας αναβαθμίζοντας τον τομέα των υποδομών και ικανοποιώντας στην πράξη, τον κεντρικό - επιτελικό ρόλο της Περιφέρειας. Το δίκτυο αυτό θα αποτελεί ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο εργαλείο, με το οποίο η Περιφέρεια θα μπορεί να προσδιορίζει προτεραιότητες για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των τεχνικών έργων γεφυροποιίας και την λήψη άμεσων μέτρων αμέσως μετά από έκτακτα συμβάντα.

(Διάρκεια της σύμβασης σε μήνες: 24, Προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής: 07/03/2023).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σ. Κόκκαλης – Intracom: Μέσω Κλουκίνας-Λάππας το «πρώτο βήμα» για το mega real estate πλάνο

«ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος» και «Cosmos» έδωσαν προσφορές για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό

Ολυμπία Οδός: Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ για τη διακοπή κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα

gazzetta
gazzetta reader insider insider