Βιώσιμες επιχειρήσεις: Να ανεβάσει ταχύτητες για το σήμα EU Ecolabel ζητά η ΕΕ από την Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιώσιμες επιχειρήσεις: Να ανεβάσει ταχύτητες για το σήμα EU Ecolabel ζητά η ΕΕ από την Ελλάδα
EU Ecolabel
Το οικολογικό σήμα της ΕΕ είναι το επίσημο εθελοντικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιβαλλοντική αριστεία.

Να λύσει τα πρακτικά προβλήματα που την εμποδίζουν να αποδώσει το σήμα EU Ecolabel σε ελληνικές εταιρείες και να εφαρμόσει ορθά τον σχετικό κανονισμό (ΕΚ) 66/2010 προκειμένου να ενισχύσουν το πράσινο προφίλ τους, να περιοριστεί το φαινόμενο του «greenwashing» και να συμβάλουν στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας καλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα.

Το οικολογικό σήμα της ΕΕ είναι το επίσημο εθελοντικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιβαλλοντική αριστεία το οποίο εισήχθη το 1992, ενώ δεν αναγνωρίζεται μόνο σε όλη την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Μέχρι στιγμής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το σήμα EU Ecolabel έχει αποδοθεί σε 87.485 προϊόντα ενώ αντίστοιχες άδειες έχουν δοθεί σε 2.270 επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, το σήμα έχει αποδοθεί σε περίπου 3.500 προϊόντα ενώ εκπρόσωποι πολλών κλάδων της οικονομίας όπως είναι ο Τουρισμός, έχουν κάνει έκκληση στις τουριστικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το βασικό πρόβλημα απονομής του σήματος στην Ελλάδα είναι ότι μέχρι το 2020 ο αρμόδιος φορέας δεν λειτουργούσε και δεν μπορούσε να διεκπεραιώσει τυχόν αιτήσεις. «Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές εταιρείες δεν μπορούν να αποκτήσουν οικολογικά σήματα για τα προϊόντα τους πριν από την εξαγωγή τους σε άλλα κράτη μέλη, με αποτέλεσμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Επιπλέον, αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει εποπτεία της αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα με οικολογικό σήμα της ΕΕ που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Μολονότι οι ελληνικές αρχές έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα, δεν το έχουν ακόμη επιλύσει», αναφέρει σχετικά.

Ωστόσο, η προειδοποίηση αυτή βρίσκει την Ελλάδα έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα καθώς στις αρχές Ιανουαρίου, με στόχο τη διεκπεραίωση των διαδικασιών για την απονομή του σήματος συστάθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αρμόδιος φορέας για την απονομή του οικολογικού σήματος στην Ελλάδα. Πρόκειται για το «Εθνικό Συμβούλιο Απονομής Οικολογικού Σήματος της ΕΕ» με τον διακριτικό τίτλο «ΕΣΑΟΣ».

Ο φορέας έχει αποφασιστικό ρόλο σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος απονομής οικολογικού σήματος της ΕΕ, βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) 66/2010. Αρμοδιότητες του ΕΣΑΟΣ είναι η απονομή, τροποποίηση, αναστολή ή ανάκληση άδειας χρήσης του οικολογικού σήματος της ΕΕ, καθώς επίσης και η σύναψη σύμβασης με κάθε επιχείρηση που αιτείται την απονομή και καλύπτει τους όρους χρήσης του σήματος, ηπροώθηση του οικολογικού σχεδιασμού, της παραγωγής, της εμπορίας και της χρήσης προϊόντων τα οποία έχουν περιορισμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, ο καθορισμός διαδικασιών και κανόνων για την απονομή του οικολογικού σήματος της ΕΕ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού.

Τι είναι το οικολογικό σήμα EU Ecolabel

Το οικολογικό σήμα της ΕΕ είναι το επίσημο εθελοντικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιβαλλοντική αριστεία το οποίο εισήχθη το 1992 ενώ δεν αναγνωρίζεται μόνο σε όλη την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Το σήμα πιστοποιεί προϊόντα με εγγυημένη, ανεξάρτητη εξακρίβωση χαμηλής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Για να απονεμηθεί το οικολογικό σήμα της ΕΕ, τα αγαθά και οι υπηρεσίες θα πρέπει να πληρούν υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους: από την εξόρυξη πρώτων υλών έως την παραγωγή και τη διανομή έως τη διάθεση. Η ετικέτα ενθαρρύνει επίσης τις εταιρείες να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα που είναι ανθεκτικά, εύκολα στην επισκευή και ανακυκλώσιμα.

Στόχος είναι το οικολογικό σήμα να προσφέρει τη δυνατότητα βιομηχανία να αληθινές και αξιόπιστες φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις στα συμβατικά προϊόντα, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές και να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην πράσινη μετάβαση.

Η επιλογή και η προώθηση προϊόντων οικολογικού σήματος της ΕΕ συμβάλλει στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών προκλήσεων που προσδιορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, όπως η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, η στροφή σε μια κυκλική οικονομία και η επίτευξη της φιλοδοξίας μηδενικής ρύπανσης για ένα περιβάλλον χωρίς τοξικά.

Το επόμενο βήμα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα είναι η αποστολή από την πλευρά της Επιτροπής προειδοποιητικής επιστολής στη χώρα μας, δίνοντας προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να διορθώσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

COP27: Σχέδιο για καταστολή του Greenwashing – Το 80% των παγκόσμιων ρύπων «ξεπλένεται» από τις δήθεν καθαρές μηδενικές εκπομπές

Τι προβλέπει η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για το Greenwashing

Πώς το ESG στριμώχνει το Greenwashing - Τι κάνουν οι εταιρείες για να παραπλανήσουν το κοινό

gazzetta
gazzetta reader insider insider