«Πράσινο φως» σε μετόχους συνδρομητικών καναλιών για είσοδο στην ελεύθερη τηλεόραση

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» σε μετόχους συνδρομητικών καναλιών για είσοδο στην ελεύθερη τηλεόραση
Τι αναφέρει σχετική τροπολογία που «κούμπωσε» σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών μέσω της οποίας «ανοίγει ο δρόμος» για τα συνδρομητικά κανάλια να «μπούνε» στην ελεύθερη τηλεόραση.

Με μία (ακόμα) τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για τη διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων και την ασφάλεια των μεταφορών» παρέχεται η ευχέρεια - δυνατότητα σε εταιρείες που έχουν συνδρομητικά κανάλια να συμμετέχουν σε ελεύθερα κανάλια ή ραδιόφωνο, υπό συγκεκριμένους όρους.

Όπως σημειώνεται, «η παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2644/1998 (Α’ 233) αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η ανώνυμη εταιρεία που κατέχει την άδεια της παρ. 1 δεν μπορεί να κατέχει και άδεια παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης. Η συμμετοχή της εταιρείας του πρώτου εδαφίου σε εταιρεία που κατέχει άδεια σταθμού ελεύθερης λήψης είναι δυνατή, εφόσον με τη συμμετοχή της: α) δεν παραβιάζονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, β) δεν γίνεται κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει αποκτήσει αγορά των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, και γ) δεν θίγεται η αντικειμενική, πλουραλιστική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων στα μέσα μαζική ενημέρωσης. Οι μέτοχοι της εταιρείας του πρώτου εδαφίου μπορούν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του δευτέρου εδαφίου, να κατέχουν άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού λη τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης ή να μετέχουν εταιρεία που κατέχει τέτοια άδεια.»

Προφανώς, με αυτή την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες και στους μετόχους που διαθέτουν συνδρομητικά κανάλια (π.χ. NOVA, ΟΤΕ – Cosmote TV, Vodafone – Vodafone TV) να κατέχουν ή να μετέχουν σε εταιρεία που έχει άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης, υπό τους παραπάνω βέβαια όρους.

Συγκεκριμένα και υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, εισάγεται πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία:

Είναι δυνατή η συμμετοχή ανώνυμης εταιρείας που κατέχει άδεια για την παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών σε εταιρεία που κατέχει άδεια σταθμού ελεύθερης λήψης

Επιτρέπεται οι μέτοχοι της ανωτέρω εταιρείας να κατέχουν άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης να μετέχουν σε εταιρεία που κατέχει σχετική άδεια.

Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει αξιολογούμενη ρύθμιση

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι, « προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί στην άρση των υφιστάμενων περιορισμών της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2644/1998 (Α’ 233) ως προς την απόκτηση άδειας παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσων επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης από κατόχους άδειας συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου. Οι υφιστάμενοι περιορισμοί συνιστούν, ουσιαστικά, απόλυτη απαγόρευση συμμετοχής σε επιχείρηση παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης συνδρομητικής λήψης, οποία θέτει ζήτημα συμβατότητας με την οικονομική και επιχειρηματική ελευθερία των νομικών προσώπων που προστατεύεται συνταγματικά.

Συγκεκριμένα, παραμένει ο κανόνας ότι ανώνυμη εταιρεία που κατέχει άδεια παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών δεν μπορεί να κατέχει και άδεια παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης».

Με την προτεινόμενη ρύθμιση:

-επιτυγχάνεται η μη νόθευση αντικειμενικής, πλουραλιστικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης,

-η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ παρόχων οι οποίοι δραστηριοποιούνται με διαφορετικούς όρους στην ελληνική Επικράτεια, σύμφωνα και με τις επιταγές της ενωσιακής νομοθεσίας και, τέλος,

-προστατεύεται η επιχειρηματική και οικονομική ελευθερία των νομικών προσώπων στο πεδίο που δραστηριοποιούνται των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η Ευρωπαϊκή νομολογία

Όπως επίσης σημειώνεται, «ωστόσο, τίθενται αυστηρές, πλην όμως, αναγκαίες και αναλογικές προϋποθέσεις, συμβατές με το άρθρο 65 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), η συνδρομή των οποίων επιτρέπει τη συμμετοχή των λόγων εταιρειών σε εταιρεία που κατέχει άδεια σταθμού ελεύθερης λήψης. Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιτυγχάνεται η μη νόθευση της αντικειμενικής, πλουραλιστικής και ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ παρόχων οι οποίοι δραστηριοποιούνται διαφορετικούς όρους στην ελληνική Επικράτεια, σύμφωνα και τις επιταγές της ενωσιακής νομοθεσίας και, τέλος, προστατεύεται η επιχειρηματική και οικονομική ελευθερία των νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης αποτελεί θεμιτό στόχο γενικού συμφέροντος που δικαιολογεί περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες. Σημειώνεται ότι η προτεινόμενη ρύθμιση εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο του ανταγωνισμού, τις θεμελιώδες ενωσιακές ελευθερίες κυκλοφορίας των κεφαλαίων και εγκατάστασης και αποτελεί μέτρο υιοθέτησης των κατευθύνσεων της προειδοποιητικής επιστολής Ευρωπαϊκής υπό στοιχεία (2022) 6411 final/29.9.2Ο22 1ΝFR (2022/4080).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έργα: Με τροπολογία παρατείνονται τα «πτυχία» έως 31/12/2023 και ξεμπλοκάρουν διαγωνισμοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider